Eeva Vekin työ saa hänet joka ilta oksennuksen partaalle: Koomikko kertoo, mikä tekee hänen työstään raadollista

Stand up -koomikko ja tv-juontaja Eeva Vekki hermoilee ennen keikkaa, niin ettei voi edes istua.

6.10.2019 11:00

Meikki, tsekattu. Vihko, tsekattu. Vaatteet, tsekattu. Vaatteet, tsekattu. Vaatteet, tsekattu. Tähän kohtaan stand up -koomikko Eeva Vekin, 39, valmistautuminen illan keikkaan pysähtyy. Hermostuminen saa hänet vaihtamaan vaatteet useaan kertaan.

”Se on sellaista sijaistoimintaa. Jännitän stand up -keikkoja edelleen paljon. Noin puoli tuntia ennen keikkaa iskee totaalipaniikki. En voi edes istua.”

Vekki ei voi käsittää koomikkoja, jotka istuvat takahuoneessa pari minuuttia ennen keikkaa ja kyselevät toisiltaan, miten kesä on mennyt.

”Jo aamupäivästä rupean olemaan poissaoleva. Olen keikkapäivinä ikävä ihminen läheisilleni.”

Tämän illan keikkaan Vantaan Shamrock-ravintolassa on tässä vaiheessa vielä viisi tuntia aikaa, ja Eeva Vekki vaikuttaa aavistuksen kireältä, mutta kykenee vielä puhumaan. Mikä saa ihmisen tekemään työtä, joka saa hänet ilta illan jälkeen oksennuksen partaalle?

”Miltään muulta alalta on vaikea saada samanlaisia kicksejä. Se tunne, kun on yleisön kanssa samalla aaltopituudella. Siitä tulee kapellimestariolo, kun yleisö nauraa oikeissa kohdissa.”

Vaikka Eeva Vekki esiintyy televisiossa joka viikko, on hän edelleen totaalihermona ennen stand up -keikkoja. ”En voi istua paikoillani lainkaan”.

Vekki on ehkä turhaan hermostunut, sillä täydellistä lavakuolemaa ei kuuden vuoden uran aikana ole sattunut hänen kohdalleen vielä koskaan. Lavakuolemalla tarkoitetaan sellaista tapahtumaa, jossa koomikko kertoo vitsin, mutta vastassa on hiljaisuus, jossa neulan putoamisen voi kuulla. Ja sama jatkuu läpi keikan, kukaan ei naura koko keikan aikana millekään vitsille. Vekin ensimmäinen keikka ”meni ihan helvetin hyvin”, ja muillakin keikoilla aina joku on nauranut. Kerran pikkubaarissa katsojia oli tosin vain seitsemän.

”Neljä heistä lähti esitykseni aikana röökille”, sanoo Vekki.

Stand up -komiikka on raadollinen laji. Palaute on välitöntä. Omien juttujen kertominen tuntemattomille, vaikka ne olisivatkin keksittyjä, vaatii pokkaa. Esiintyjä on saattanut miettiä vitsejä kuukausia ja sitten ne eivät nauratakaan ketään.

”Se tuntuu vähän samalta kuin joku loukkaisi lastasi.”

Monen koomikon hauskan puolen takana lymyilee masentunut ihminen. Suomalaisista koomikoista masennuksestaan ovat puhuneet ainakin Iikka Kivi, Antti Haapala, Niko Kivelä – ja Eeva Vekki. Tosin Vekin romahdus tapahtui jo ennen täyspäiväistä koomikkouraa, ja ilman sitä stand up olisi todennäköisesti yhä vain harrastus. Burn outin seurauksena Vekki irtisanoutui tuottajan työstään ja alkoi tehdä enemmän stand uppia.

”Olin tehnyt improvisaatioteatteria ennen kuin ryhdyin stand up -koomikoksi ja siitä oli todella paljon apua.”

Työuupumuksen kokeneelle stand up -työ ei ole se kaikkein helpoin vaihtoehto. Palaute on rajua ja elämäntapa kuluttava. Koomikot reissaavat paljon ja viettävät aikaa yksin hotelleissa. Esiintymiset ovat myöhään illalla, jolloin elämänrytmistä tulee erilainen kuin muilla.

”Kaverilla on syntymäpäivät tai tupaantuliaiset, mutta et pääse paikalle, koska olet keikalla.”

Jotta burn out ei toistu, on Vekki opetellut sanomaan ei. Vapaapäivät merkataan kalenteriin ja kesälomat pidetään. Ja aina, kun mahdollista, Vekki nukkuu.

”Menen lasten kanssa yhtä aikaa nukkumaan ja nukun kymmenen tuntia yössä.”

Moni koomikko turvautuu päihteisiin selvitäkseen paineista tai vain siksi, että työtä tehdään baareissa. Yhdentoista jälkeen illalla harvempi lähtee jumppatunnille tai savityökurssille rentoutumaan. Myös alan käytännöt edistävät alkoholin juontia. Keikalla käteen lyödään läjä drinkkilippuja, joilla alkoholia saa ilmaiseksi.

”Suomalaisesta tuntuu sairaalta heittää niitä pois.”

Jos keikkoja on neljä kertaa viikossa, voi koomikko helposti huomata itsellään olevan alkoholiongelman.

”Keikan jälkeen pää käy helposti ylikierroksilla, ja kaljalla saa helposti kierrokset alas”, Vekki sanoo.

Nuorempana Vekin meno oli villimpää, mutta nykyisin tiukka työtahti ja lapset pitävät hänet maan pinnalla.

”Mutta kyllä omaa alkoholinkäyttöä pitää tarkkailla.”

Vekin lapset eivät saa katsoa äidin stand up -esityksiä. Vekin esitykset sisältävät ronskia huumoria ja lapsiaiheisia vitsejä.

Stand up -koomikko Eeva Vekki nauhoittaa kaikki esiintymisensä. Ennen keikkaa hän saattaa katsoa ”voimaesityksiä” eli esityksiä, jotka ovat menneet todella hyvin.

Toisinaan lapset on kuitenkin pakko ottaa mukaan keikoille. Tällöin heille laitetaan kuulokkeet korville, koska lapset eivät välttämättä tajua, että äiti heittää juttuja ”ihan läpällä”.

”Viimeksi, kun lapsi oli mukana keikalla, kysyin häneltä keikan jälkeen, että kuulitko mitään. Joo, hän vastasi. Sä kiroilit ja sitten yleisö hurrasi.”

Tällä hetkellä ison osan Eeva Vekin ajasta vie televisiossa esitettävä ajankohtaissatiiriohjelma Noin viikon studio. Vekki palkattiin aikanaan mukaan Noin viikon studiota edeltäneeseen Noin viikon uutisiin. Siitä hän siirtyi nykyiseen juontajan rooliinsa vuonna 2018. Jos Vekin haaveet täyttyvät, nähdään häntä televisiossa joskus ihan muunlaisen ohjelman juontajana. Millaisen, se on vielä salaisuus.

”Idea liittyy rakkaaseen harrastukseeni kokkaamiseen. Olen tosi hyvä kokki.”

Viimeinen ruokakokeilu tosin jakoi mielipiteet. Vekin mielestä hän teki sikahyvää kasvismoussakaa.

”Lapsen mielestä se oli toiseksi pahinta ruokaa oksennuksen jälkeen.”

Vekki sanoo olevansa kokkina suurpiirteinen. Hän lukee reseptejä, mutta ei noudata niitä. Hänellä kerrallaan yksi suosikkiruoka-aines, jota hän käyttää kyllästymiseen asti.

”Olen syönyt nyt vuoden persiljaa melkein kaikessa. Sitä ennen söin kidney-papuja.”

Jos Vekki saisi kutsua päivällisvieraaksi kenet tahansa kolme ihmistä, lista olisi seuraava: Tiina Jylhä, Anthony Bourdain ja Hercule Poirot. Vekki on suuri kauneusyrittäjä Tiina Jylhän reality-sarjan fani.

”Tiina on niin mahtava hahmo, että en ole varma, voiko se olla edes totta!”

Kokki Anthony Bourdain taas valikoituisi mukaan siksi, että hän vaikutti Vekistä äärimmäisen karismaattiselta. Ja kirjailija Agatha Christien luoma belgialaisetsivä Hercule Poirot on yksinkertaisesti ihana.

”Olisin valmis ottamaan riskin, että minut murhattaisiin illallisen aikana.”

Eeva Vekki mainostaa ohjelmatoimiston sivuilla olevansa ”helvetin hyvä ihminen”. Miten sellaiseksi tullaan?

”Otetaan muut ihmiset huomioon ja kerrotaan hyviä vitsejä.”

Vekki sanoo olevansa sielultaan maailmanparantaja. Hän ei syö lihaa, eikä omista autoa. Vekki ei kuitenkaan ole maailmanparannuksessaan ehdoton.

”Kerran pari vuodessa ostan maksalaatikkoa, ja varasin juuri matkan Kanarialle. Koen siitä jo etukäteen ilmastoahdistusta.”

Stand up -vitseistään Vekki saa joskus palautetta, että hänen pitäisi tehdä kantaaottavampaa komiikkaa.

”Kaikkia maailman ongelmia on vaikea ratkaista 20 minuutin keikan aikana. Olen feministi, mutta en usko, että patriarkaalinen yhteiskunta muutetaan komiikalla. Toisaalta, olen valmis kokeilemaan sitä, että muutetaan maailmaa yksi vitsi kerrallaan!”

Eeva Vekki

Stand up -koomikko ja Yle:n tv-ohjelman Noin viikon studion juontaja ja käsikirjoittaja.

Kotoisin Itä-Vantaalta, asui lapsuutensa Rajakylässä.

Sinkku, asuu kahden lapsensa kanssa Helsingissä.

Koulutukseltaan kulttuurituottaja AMK.

Rentoutuu saunomalla, uimalla avannossa, käymällä kaljalla kavereiden kanssa.

Pyörittää päiväkirjaklubia yhdessä Risto K. Järvisen kanssa.

Päiväkirjaklubilla ihmiset lukevat yleisölle omia teiniaikaisia päiväkirjojaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?