Vantaa keksi, miten lapset saadaan syömään kouluruokaa: Nyt ruokalassa joudutaan keksimään vararuokia lennosta

Julkaistu:

Ruokalistan muuttaminen on saanut Veromäen koululaiset syömään ruokaa niin, että välillä keittiöstä tarjotaan ”ei oota”.


Tyhjänä ammottavia ruoka-astioita, vararuokaa ja vararuoan vararuokaa.

”Tällä viikolla ruokana oli puuroa, joka loppui kesken. Sen tilalle tuotiin riisipuuroa, joka sekin loppui kesken. Sitten tilalle tuotiin keittoa”, kertoo Vantaan Veromäen koulussa opiskelevan lapsen äiti Johanna Näätsaari.

Veromäen koulussa ruoka on viime aikoina loppunut kesken. Ruoan toimittaja Fazer Food Services on tietoinen ongelmasta ja suhtautuu siihen ilolla.

”Meillä on ollut Veromäen koulussa käynnissä pilottikokeilu, joka liittyy Opetushallituksen Kaikki syö -hankkeeseen”, kertoo Fazer Food Servicesin asiakkuusjohtaja Maarit Parikka.

Hankkeen tarkoitus on saada kaikki oppilaat syömään kouluruokaa. Tällä hetkellä moni oppilas jättää kouluruoan väliin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vuonna 2017 tekemän tutkimuksen mukaan vantaalaisista 8.-9. –luokkalaisista 46 prosenttia jättää yhden tai useamman kouluruoan väliin viikon aikana.


Kaikki syö -hankkeessa ruokalista vaihtuu neljän viikon välein, ja listalle on lisätty enemmän oppilaiden lempiruokia. Lempiruokia ovat muun muassa pinaattiletut, makaronilaatikko ja kalapuikot.

Veromäen koulussa hanke on ollut menestys, ja tästä syystä ruoka on loppunut kesken.

”Meillä on positiivinen ongelma. Syödyt ruokamäärät ovat nousseet niin roimasti, että ruoka on välillä hetkellisesti loppunut”, kertoo Parikka.

Useimmat vanhemmat eivät ole olleet tietoisia ruokakokeilusta, ja ovat ihmetelleet ruoan loppumista kesken. Viimeksi ruoka loppui kesken, kun oppilailla oli suunnistusretki. Johanna Näätsaaren mukaan lapsilla ei ollut aikaa odotella vararuoan valmistumista.

”Osa lapsista lähti Alepaan ostamaan ruokaa, osa lähti metsään ilman mitään ruokaa.”

Parikan mukaan vastaisuudessa koulun keittiö aikoo varautua paremmin menekin kasvuun.

”Nostamme annoskokoja ja lisäämme yhteistyötä opettajien kanssa, että tiedämme, jos ruokailuajoissa on jotakin poikkeavaa.”

Lukuvuoden alussa aloitettua hanketta on tarkoitus jatkaa vuoden loppuun saakka.