Thomas Selenius upotti tähän linnaan kaksi vuotta ja 2,5 miljoonaa euroa: Tältä siellä näyttää nyt

Julkaistu:

Ensimmäiset asukkaat pääsevät todennäköisesti muuttamaan Jokiniemen jugend-linnaan jo lähiaikoina, mikäli rakennustarkastuksissa ei ilmene mittavia puutteita.


Vantaan Jokiniemeen piti valmistua keväällä asuntoja jugend-tyyliseen rakennukseen, presidentti Lauri Kristian Relanderin entiseen asuintaloon.

Keväästä on jo hyvä tovi, mutta työt ovat yhä kesken. Kauan ei tosin enää pitäisi kestää ennen kuin on valmista, sanoo asuntoja rakennuttava Thomas Selenius.

Kahden vuoden hanke on tulossa päätökseensä, ja lähitulevaisuudessa häämöttää vihdoin hetki, kun ensimmäiset ihmiset pääsevät muuttamaan Paviljonkiin.


Asunnot valmistuvat vanhaan Paviljonki-nimiseen rakennukseen Rillitielle. Arkkitehti Henrik Reinhold Helinin suunnittelema, vuonna 1909 valmistunut rakennus sijaitsee aivan keskusrikospoliisin lähellä reilun kilometrin päässä Tikkurilan juna-asemalta.

Lue lisää: Keskellä jokimaisemaa uinui tyhjilleen jäänyt jugendlinna – Nyt sinne valmistuu asuntoja, joiden neliöhinta on täysin poikkeuksellinen Vantaalla

Talossa on kuusi asuntoa. Yhteen niistä muuttaa Selenius avovaimonsa kanssa, yhteen Seleniuksen sisko. Kaksi asuntoa on jo varattuna ostajille ja kaksi on vielä myymättä.

Selenius ja hänen kaksi yhtiökumppaniaan Tapio Laako ja Lasse Selenius eivät ole vielä aktiivisesti asuntoja myyneet. He päättivät lopulta odotella siihen saakka, kunnes rakennustarkastukset on tehty ja asunnot ovat valmiita muuttoon.


Ensimmäinen tarkastus oli viime viikolla. Kunhan paloturvallisuus-, sähkö- ja lvi-tarkastukset on tehty, edessä on joko osittainen käyttöönotto tai lopputarkastus. Selenius arvioi, että talo voidaan ottaa käyttöön parin viikon sisällä vähintään osittain. Sen jälkeen ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan sisään.

Talossa näyttää jo melko valmiilta, mutta toisaalta myös keskeneräiseltä. Etenkin Seleniuksen oma, ensimmäisen kerroksen asunto on vielä vaiheessa. Sitä on tilanpuutteen vuoksi käytetty varastotilana, joten se myös valmistuu viimeisenä. Pisimmällä työt ovat yläkerran asunnoissa.

Käytännössä talon keskeneräisiä asioita ovat porraskaiteiden maalaus, asuntojen ulkopuolisten lattioiden pintakäsittely, seinien viimeistely ja muu hienosäätö. Suurimmat urakat, kuten julkisivun ja ikkunoiden kunnostus on tehty.

Aivan nollasta kunnostusta asuinkäyttöön ei tarvinnut aloittaa, sillä Paviljonki ei ole asuinkäytössä ensi kertaa. Siellä asui vuonna 1909–1917 presidentti Relander työskennellessään rakennuksessa toimineen koelaitoksen assistenttina.


Sittemmin rakennuksessa on ollut laboratorioiden lisäksi asuinhuoneistoja tutkijoille, assistenteille ja kirjaston henkilökunnalle. Ennen Seleniusta ja hänen yhtiökumppaneitaan rakennus oli Metlan käytössä.

Pientä takapakkiakin työmaalla on tullut. Seleniuksen mukaan viereisessä talossa kävi taannoin varkaita, ja he todennäköisesti ajoivat autolla myös Paviljongin ympäri ja tärvelivät tuoreeltaan istutettua nurmikkoa.

Kahden vuoden projekti on siis pian tulossa päätökseensä. Siihen on kulunut huomattava määrä aikaa ja rahaa.


”Huhtikuussa olimme aivan varmoja, että talo valmistuu heinäkuussa. Nyt on vaikea kuvitella, että olen ajatellut niin. Entisöinti ja kunnostus vievät hirvittävästi aikaa. Hommaa on älyttömän paljon”, Selenius sanoo.

Hän kertoo, että viimeisen vuoden ajan työpäivät ovat olleet jatkuvasti 10–16-tuntisia. Lomamatkallekaan ei ole voinut lähteä ilman tietokonetta.

Projektiin on kulunut myös huomattava summa rahaa. Seleniuksen mukaan kunnostuksen kokonaiskustannukset ovat noin 2,5 miljoonaa euroa, Selenius laskee. Pelkästään rakennuksen 300 ikkunaruudun korjaukseen kului noin 120 000 euroa.


Kunnostukseen käytetty ja vaalittu, mahdollisimman hyvin alkuperäistä rakennuksen ilmettä mukaileva jugend-tyyli näkyvät myös asunnon hinnoissa. Halvimmat neliöhinnat ovat Seleniuksen mukaan noin 5 800 euroa, kalleimmat 6 500 euroa. Asuntojen koot vaihtelevat 76,5 neliöstä 95,5 neliöön.

Neliöhinnat eivät yllä Helsingin keskusta-alueen hintoihin, mutta sijaintiinsa nähden hinta on huomattava. Alueen keskineliöhinta pyörii noin 3 000 euron tienoilla.

Venynyt aikataulu ei ole juuri stressannut Seleniusta. Pientä huolta on herättänyt ainoastaan ne ostajat, jotka ovat jo varanneet talosta kaksi asuntoa.

”Mutta heilläkin on vielä omat asuntonsa muualta myymättä, eikä heitä ole aikataulun muutokset haitanneet”, Selenius sanoo.

Hän lisää, että mieluummin he tekevät niin hyvää jälkeä kuin mahdollista sen sijaan, että tekisivät kiireellä.


Huolellisen työn kannalla on myös Museovirasto, sillä rakennuksen kulttuurihistoriallinen merkitys on suuri. Rakennus on Museoviraston suojelema, ja virasto on seurannut töiden etenemistä ja hyväksynyt suunnitelmat. Suojelu koskee julkisivua ja rappukäytäviä.

Seleniuksen mukaan asiat ovat menneet Museoviraston kanssa hyvin, koska rakennuttajien ja viraston ajatusmaailmat kohtaavat.


”He ajattelevat, että vanhan ja alkuperäisen mahdollisimman kattava säästäminen on hyvä asia, ja me olemme samaa mieltä”, Selenius sanoo.

Jokiniemen Paviljonki


 Valmistui vuonna 1909 maatalouden koelaitoskäyttöön.

 Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Henrik Reinhold Helin.

 Rakennuksessa on asunut myös presidentti Lauri Kristian Relander perheineen vuosina 1909–1917.

 Thomas Selenius ja hänen yhtiökumppaninsa ostivat rakennuksen Senaatti-kiinteistöiltä kaksi vuotta sitten.