Uusi hautaustapa ruuhka-Suomessa: Vainajia aletaan haudata vieri viereen kahdessa kerroksessa ilman hautakiviä

Julkaistu:

Helsingin Pitäjän kirkon hautausmaata laajennetaan. Alueelle tulee yli 1000 uutta hautapaikkaa.


Helsingin Pitäjän kirkon eli Pyhän Laurin kirkon hautausmaata laajennetaan. Hautausmaalle on tulossa 800 uutta arkkupaikkaa, 200 paikan arkkulehto ja tuhkien sirottelualue. Alueen on tarkoitus valmistua vuonna 2023.

Hautausmaalle tuleva arkkulehto on uusi hautaustapa. Helsingin Pitäjän kirkon hautausmaalla ei ole aiemmin ollut tällaista aluetta. Arkkulehtoalue poikkeaa perinteisestä hauta-alueesta niin, että sinne ei laiteta yksittäisiä muistomerkkejä vainajalle. Alueelle tulee yhteinen hautapaasi, johon kuolleiden nimet kaiverretaan.

”Monesti ihmiset eivät jaksa tai ehdi hoitaa hautaa tai kukkia. Jos vainaja on eläessään kuitenkin toivonut arkkuhautausta, tämä helpottaa haudan hoitoa”, sanoo Vantaan seurakuntien hautaustoimen päällikkö Minna Aho.

Arkkulehtohautauksessa vainajat haudataan riveihin kahteen kerrokseen. Koska haudalle ei tule muistokiveä- tai merkkiä, eivät omaiset enää myöhemmin välttämättä tiedä tarkalleen, mihin kohtaan vainaja on haudattu. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään joukkohauta, sillä seurakunta tietää hautapaikkojen sijainnit.

”Meillä on tarkka kartta kaikista hautapaikoista. Haudat laitetaan tiettyjen välimatkojen päähän toisistaan, ja paalujen välejä mittaamalla löydämme tarvittaessa oikean haudan”, Aho kertoo.

Joukkohaudassa kaivetaan laaja alue kerrallaan ja haudataan useita vainajia vieri viereen samaan aikaan.

”Arkkulehdossa jokaisella vainajalla on omat hautajaiset, ja vainaja haudataan omaan merkittyyn hautapaikkaansa”, sanoo Aho.

Kun vainaja haudataan arkkulehtoon, ei haudan hallintaoikeus siirry omaisille, vaan pysyy seurakunnalla. Tämä tarkoittaa, että hautapaikasta ei enää myöhemmin tarvitse maksaa mitään.

”Tavallisen arkkuhaudan hallinta-aika on 25 vuotta. Sen jälkeen haudan hallintaa voi sopimuksella jatkaa, mutta se maksaa.”

Vantaan ensimmäinen arkkulehtoalue valmistui viime kuussa Ruskeasannan hautausmaalle. Sinne ei ole vielä haudattu ketään. Myös Ruskeasannan arkkuhauta-aluetta on laajennettu. Sinne valmistui elokuussa uusi 1 500 arkkupaikan alue, joista 400 on arkkulehtopaikkoja, ja sirottelualue. Myös sirottelualue on uusi asia Vantaalla. Ruskeasannan hautausmaalle sirotellaan ensimmäinen vainaja nyt lokakuun alussa.

”Alue on luonnontilainen metsä, ja tuhka sirotellaan maan pinnalle”, kertoo Aho.

Laajennukset ovat välttämättömiä, koska Vantaalla hautapaikat ovat vähissä.

”Teimme muutama vuosi sitten selvityksen, jossa todettiin, että arkkuhautapaikat loppuvat vuoteen 2030 mennessä, jos niitä ei rakenneta lisää”, sanoo Aho.

Helsingin Pitäjän kirkon hautausmaan arkkuhauta-alueen laajennus tehdään kahdessa vaiheessa, koska alue on savista maata.

”Ensin alueelta ajetaan savea pois ja laitetaan hiekkaa tilalle. Sen jälkeen maan annetaan painua kaksi vuotta”, kertoo Aho.

Arkkuhautalaajennuksen ensimmäinen vaihe valmistuu helmikuussa 2020 ja laajennusurakan toinen vaihe vuosina 2022-2023.

Laajennuksen lisäksi hautausmaalle rakennetaan uusi noin 500 neliömetrin huoltorakennus ja pysäköintialue. Pysäköintialueelle tulee 22 autopaikkaa, ja se valmistuu tänä syksynä.

Laajennustöistä ei ole haittaa hautausmaan vierailijoille. Ajoittain parkkipaikalta saattaa olla vaikea löytää tilaa, sillä huoltorakennusurakan työntekijät parkkeeraavat sinne autonsa työpäivän ajaksi.