Irvistä! Katutanssikisoissa pärjääminen vaatii kykyä ilmeillä ja heittäytyä - HS-Vantaa - Ilta-Sanomat

Irvistä! Katutanssikisoissa pärjääminen vaatii kykyä ilmeillä ja heittäytyä

Emmi Tähtinen

Emmi Tähtinen

Julkaistu: 28.9.2019 10:28

Katutanssiharrastajien määrä kasvaa joka vuosi. Samalla mukaan tulee uusia lajeja.

Katutanssiharrastaja Emmi Tähtinen, 13, nojaa eteenpäin ja irvistää. Käynnissä on battle, kahden tanssijan välinen kilpailu, jossa kumpikin yrittää osoittaa paremmuutensa tanssien. New Yorkin köyhillä asuinalueilla syntyneeseen street- eli katutanssiin kuuluu olennaisena osana itsevarmuus tai ainakin itsevarman esittäminen liikkein ja ilmein. Monille suomalaisille tämä on katutanssin vaikein osa, mutta ei Emmi Tähtiselle.

”Uskallan ilmeillä, se ei ole ongelma. Enemmän haaste on se, että olen liian itsekriittinen. Pitäisi olla uskallus tehdä virheitä.”

Hiphopin yksi kilpailumuoto on battle. Siinä vastustaja yritetään tanssia suohon.

Hiphopin yksi kilpailumuoto on battle. Siinä vastustaja yritetään tanssia suohon.

Katutanssi tuli Suomeen 1970-luvun lopussa. Saturday Night Fever -elokuva innosti nuoria tanssin pariin ja pian katutanssin alkeita alettiin opettaa tanssikouluissa. Ensimmäisten opettajien joukossa olivat tanssijat Aira ja Jari Samulin. Silloinen katutanssi tosin olisi nykyään lähempänä showtanssia. Katutansseista ensimmäisten joukossa Suomeen rantautui breakdance.

Kenties tästä syystä monen mielessä sana katutanssi yhdistyy edelleen lattialla pyöriviin breakdancen harrastajiin. Katutanssissa on kuitenkin nykyisin monta eri lajia, osa tunnettuja kuten hiphop ja house, osa tuntemattomimpia, kuten popping ja waacking, ja lisää tulee koko ajan. Tähtisen laji on perinteinen hiphop, joka on ylivoimaisesti suosituin eri katutanssilajeista.

Tähtinen löysi katutanssin neljä vuotta sitten, ja laji vei mukanaan heti.

”Se on niin hauskaa ja olen saanut monia hyviä ystäviä. Tanssissa kivaa on se, että kuka vain voi tanssia. Olet minkä näköinen tahansa tai tulet mistä vaan, voit tanssia.”

Tanssiharrastuksen hyvä puoli onkin se, että sitä ei tarvitse lopettaa tietyssä iässä. Finnish Dance Organization ry:n (FDO) järjestösihteeri Raija Vuorinen kertoo, että FDO:n SM-kisoihin osallistuvien ikähaarukka on laaja.

”Nuorin kisaaja voi olla 6-vuotias ja vanhin noin 60-vuotias.”

Katutanssia harrastavien määrää ei tiedä tarkkaan kukaan, koska tilastoja heistä ei ole. Raija Vuorinen arvelee, että harrastajia on yli 10 000.

”Luku saattaa olla lähempänä 20 000. FDO:n streetlajien SM- ja IKM-kilpailuihin (ikäkausimestaruuskilpailut) osallistuu noin 1 200 kisaajaa eri ikäryhmissä.”

Kisaajien määrä on ollut viime vuosina ollut kasvussa, joten todennäköisesti myös harrastajamäärät ovat kasvaneet.

”Meillä on hieno tilanne, kun kisaajamäärät kasvavat. Joudumme rajoittamaan kisattavia lajeja, koska muuten kisapäivistä tulee liian pitkiä”, kertoo Vuorinen.

Ensimmäiset viralliset FDO:n järjestämät SM-kisat järjestettiin vuonna 1990. Suomi on kuitenkin lähettänyt kisaajia kansainvälisiin kilpailuihin jo 1980-luvulta lähtien. Aluksi SM-kisoissa oli vain kaksi lajia: diskotanssi ja showtanssi. Varsinaiset katutanssilajit tulivat mukaan kisoihin vuonna 1996.

Emmi Tähtinen alkoi kilpailla hiphopissa kaksi vuotta sitten. Tähtinen kuuluu Vantaan katutanssiyhdistyksen muodostelmakilparyhmään nimeltään Rascalz JR. Joukkue voitti kultaa vuoden 2014 SM-kisoissa ja hopeaa viime vuonna. Tämän lisäksi Tähtinen on kilpaillut pienryhmän kanssa ja duona kaverin kanssa.

”Tikkurilassa järjestetyssä Call out Suomi -tapahtumassa kilpailin ensimmäistä kertaa myös yksin soolo-sarjassa.”

Emmi Tähtisen katutanssilaji on hiphop. Se on ylivoimaisesti suosituin katutanssilaji.

Emmi Tähtisen katutanssilaji on hiphop. Se on ylivoimaisesti suosituin katutanssilaji.

Voittoa ei tullut, mutta Tähtinen on tyytyväinen 15. sijaan, koska kyseessä oli vasta ensimmäinen kerta. Sysäys osallistua soolo-kisaan tuli viime vuoden sairastelun jälkeen.

”Sain rasitusvamman nilkkaan, enkä saanut tanssia lähes kolmeen kuukauteen. Se oli herätys. Päätin, että kun saan taas tanssia, niin alan treenata kunnolla.”

Tärkeä osa katutanssikilpailua on pukeutuminen. Amerikkalaisilla musiikkivideoilla katutanssijat kekkaloivat kaduilla puolialastomina, mutta Suomessa tilanne on toinen.

”Viime vuoden SM-kisoissa meillä oli jäätävän paksut villaiset anorakit päällä”, kertoo Tähtinen.

Muutenkin tyyli on rentoa ja vaatteet löysiä ja isoja. Leggareita ei käytetä juuri muualla kuin treeneissä.

Katutanssiharrastajien määrä on kasvanut viime vuosina. Emmi Tähtinen kilpailee Vantaan katutanssiyhdistyksen kilparyhmässä.

Katutanssiharrastajien määrä on kasvanut viime vuosina. Emmi Tähtinen kilpailee Vantaan katutanssiyhdistyksen kilparyhmässä.

Toinen tärkeä osa kilpailua on musiikki. Kilpailijat eivät voi valita kappaleita, joiden tahtiin tanssivat muissa kuin ryhmäesityksissä. Tietyt biisit eivät vanhene koskaan, kestosuosikki on muun muassa Kris Krossin Jump. Jos Emmi Tähtinen saisi valita musiikin, hän tanssisi old school räpin tahtiin.

Tällä hetkellä Tähtinen treenaa neljä kertaa viikossa, tähtäimenään ensi vuoden SM-kisat. Näissä kisoissa Tähtisellä tulee olemaan kotikenttäetu, sillä kilpailut pidetään Vantaalla.

Tullut Suomeen 1970-luvun lopussa.

Ensimmäiset viralliset FDO:n järjestämät SM-kisat järjestettiin vuonna 1990.

Useita eri tyylejä, esimerkiksi, hiphop, breakdance, house, popping, locking ja dancehall.

FDO:n kilpailuissa voi kisata hiphopissa ja katutanssissa. Katutanssin kilparyhmässä voi kilpailla millä tahansa streettyylillä.

Kilparyhmiä ovat: katutanssi-muodostelma, -showcase ja hiphop-pienryhmä, -soolo ja -duo. locking ja battle.

Lisää aiheesta