Ovikello ei sovellu mopon töötin kytkimeksi ja muita visaisia pulmia, joita Vantaan Mopopajalla ratkaistaan

Julkaistu:

Vapaaehtoisvoimin toimivalla Vantaan Mopopajalla korjataan mopoja ja pelataan pelikonsolilla kaksitahtiöljyn lemussa.


Oletko koskaan miettinyt, voisiko mopoon asentaa ovikellon, joka toimisi tööttinä? Et? Jussi Nyyssönen on. Apua hän päätti kysyä Vantaan Mopopajan vetäjiltä. Ikävä kyllä Nyyssösen suunnitelmat joutuivat nopeasti jäihin.

”Ovikello ei sovellu töötin kytkimeksi, koska se ei kestä sähkövirtaa”, sanoo Vantaan Mopopajan perustaja Roni Suorela.

Havainnollistaakseen asiaa Suorela piirsi sähkötekniikka opiskelevalle Nyyssöselle kaavion. Tällaiset ja muut kysymykset ovat Suorelalle ja hänen kanssaan pajalla olevalle Justus Pusalle arkipäivää.


”Tyhmiä kysymyksiä ei olekaan. Eikä tänne tullessa tarvitse tietää mopojen korjauksesta, riittää, että on kiinnostunut”, sanoo Suorela.

Vanhemmat, joita mopon korjaus ei kiinnosta, voivat siis lähettää jälkikasvunsa Mopopajalle?

”Kyllä, vanhemmat ovat myös tervetulleita itse katsomaan, millainen paikka tämä on”, sanoo Pusa.

Roni Suorelaa voisi hyvällä syyllä kutsua mopopajan isäksi, sillä hän on yksi Mopopajan perustajajäsenistä. Suorela oli ajellut mopolla koko pienen ikänsä ja vuonna 2009 hän pisti pystyyn parin muun kaverin kanssa Mopoilevat nuoret ry:n.

Vantaan Mopopaja aukaisi ovensa vuonna 2016. Pajalle saavat tulla kaikki 13–21-vuotiaat nuoret korjailemaan mopojaan, skoottereitaan, kevareitaan tai vaikka polkupyöriään. Tilat maksaa Vantaan kaupungin nuorisopalvelut ja toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen.

”Olen itse täällä vuorossa joka viikko. Jotkut ovat pari kertaa kuussa”, kertoo Suorela.


Nuoria pyörii pajalla parikymmentä päivässä. Osa heistä notkuu paikalla muuten vain, osa korjaa ajokkejaan. Yleisimpiä korjattavia vikoja ovat valot ja jarrut. Pusan mukaan valojen korjaaminen helposti unohtuu, koska vika niissä ei estä ajamista.

”Jarrut sen sijaan korjataan nopeammin, koska ilman niitä on huono ajaa”, sanoo Pusa.

Jarrujen kunto on tärkeää etenkin, jos mopo on viritetty. Mopopajalaiset suhtautuvat virittämiseen kielteisesti.

”Puutumme asiaan aina, jos huomaamme. Virittäminen heikentää mopon turvallisuutta”, sanoo Suorela.

Osa nuorista osaa itse korjata ajoneuvonsa, mutta heillä ei ole korjaamiseen soveltuvaa paikkaa. Osa taas tarvitsee apua kaikessa. Jos ajokin kunto huolettaa, tarjoaa Mopopaja apua.

”Voimme täällä kimpassa kartoittaa, että mitä mopolle täytyy tehdä ja mitä osia täytyy ostaa. Ei tarvitse summa mutikassa mennä liikkeeseen ja ostaa koko varaosakatalogia”, Suorela neuvoo.


Pajalta löytyvät tarvittavat työkalut ja osaaminen. Lähes kaikki pajalla olevat tavarat on saatu lahjoituksina. Pajalla voi mopon korjaamisen lisäksi kuntoilla tai pelata pelikonsolilla. Biljardipöytä on lahja moottoripyöräkerholta.

”Jos jollakulla pyörii kotona ylimääräinen tasapainotuskone tai mopojen korjaukseen soveltuvia työkaluja, niin niille olisi tarvetta”, sanoo Suorela.

Mopopajan lisäksi vapaehtoiset järjestävät nuorille moottoripyörätapahtumia, kuten ratapäiviä. Viime kesänä mopopajan ohjaajat kokeilivat retkeilyä.

”Teimme kävijöiden kanssa viikonloppuretken Vantaan kaupungin omistamaan leirikeskukseen”, kertoo Pusa.

Jos tyhmiä kysymyksiä ei ole, niin millä mopolla keulii parhaiten?

”Kaikilla mopoilla pystyy keulimaan, mutta skootterilla on vaikeampaa keulia, koska siinä on automaattivaihteet”, sanoo Suorela.

Mopoilija tarkasta nämä:

Viikoittain:

 Valot, jarrut, ketjut ja renkaat.

Kuukausittain:

 Moottoriöljyt, jarru- ja jäähdytinnesteet.

Vuosittain:

 Vaihda moottori- ja vaihteistoöljyt ja jarrupalat.

 Jos mopo tai skootteri on uusi, vie se vuosihuoltoon ammattilaiselle, jotta takuu säilyy.

 Jos et aja talvella, irrota akku. Jos mahdollista, säilytä akku lämpimässä.