Näyttävä ja harvinainen mandariinisorsa ilmestyi lähiöpuroon Vantaalla - HS-Vantaa - Ilta-Sanomat

Näyttävä ja harvinainen mandariinisorsa ilmestyi lähiöpuroon Vantaalla

Mandariinisorsa uiskenteli Myyrmäen Mätäjoessa alkuviikolla.

Julkaistu: 20.9.2019 15:21

Mandariinisorsayksilöitä havaitaan Suomessa vuosittain 10–25, kertoo Birdlife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi.

Vantaan Myyrmäessä tehtiin tällä viikolla poikkeuksellinen havainto: muiden sorsien seurassa uiskenteli kirkkailla väreillään koreileva mandariinisorsauros.

Havaintoa voi pitää kohtalaisen harvinaisena, sillä mandariinisorsayksilöitä havaitaan Suomessa vuosittain 10–25, kertoo Birdlife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi.

”Ei huippuharvinaisuus, mutta harvinainen lintu se on täällä ehdottomasti.”

Useimmat mandariinisorsahavainnoista tehdään taajamien lähellä. Se johtuu siitä, että mandariinisorsa on alun perin Kaukoidästä kotoisin oleva, ihmisen Eurooppaan ja tarhoihin tuoma laji. Siitä on sittemmin tullut lisääntyvä kanta Euroopassa, Lehtiniemi sano.

”Osalla yksilöistä ihmisläheisyys on säilynyt”, Lehtiniemi sanoo.

Lehtiniemen mukaan Myyrmäessä havaittu mandariinisorsa ei todennäköisesti jää Suomeen, sillä sorsat ovat lähtökohtaisesti muuttolintuja, jotka lähtevät talveksi lämpimään. Hän ei silti pidä aivan mahdottomana ajatuksena, että mandariinisorsa jäisi talveksi taajamaan ruokintapaikalle.

Vahvin mandariinisorsien pesimäkanta Euroopassa on Britanniassa. Jonkin verran niitä esiintyy myös muissa läntisen Euroopan maissa.

Suomessa on ollut yksi mandariinisorsan pesintään viittaava havainto, mutta ei varmistettua pesintää, Lehtiniemi kertoo.

Kyseinen tapaus oli eteläisessä Hämeessä muutamia vuosia sitten. Lehtiniemen mukaan mandariinisorsia on näkynyt Suomessa jo pidemmän aikaa, mutta viime vuosina havainnot ovat lisääntyneet. Se liittyy hänen mukaansa Euroopan pesimäkannan kasvuun.

”Kun niitä pesii Euroopassa enemmän, niin enemmän niitä harhautuu myös muualle”, Lehtiniemi sanoo.

Hän haluaa myös täsmentää, että vaikka mandariinisorsa on vieraslaji, niin sitä ei katsota haitalliseksi vieraslajiksi. Haitallisia vieraslajeja Suomessa ovat esimerkiksi minkki ja supikoira.

Ensimmäisenä mandariinisorsahavainnosta kertoi MTV.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?