Suomi luisui kohti katastrofia, kun Vantaalla avattiin ennennäkemätöntä luksusta hehkuva elokuvateatteri: Nyt siitä ei ole jäljellä edes yhtä esinettä

Julkaistu:

Bio Grand -elokuvateatteri täytti syyskuussa 80 vuotta. Nykyisessä elokuvateatterissa ei ole jäljellä mitään alkuperäisestä teatterista.


Syksyllä 1939 Suomi oli suuren katastrofin kynnyksellä. Saksan ja Neuvostoliiton salaisessa sopimuksessa Suomi oli jo nimetty kuuluvaksi Neuvostoliiton etupiiriin.

Mutta loppukesällä tästä ei Suomessa tiedetty vielä mitään. Tikkurilassa elettiin vielä hetki kuten ennenkin. Elokuvateatteri Bio Grandia rakennettiin ja se aukaisi ovensa 16.9.1939.

Rajatien ja Valtatien eli nykyisten Tikkurilantien ja Kielotien kulmaan avautunut teatteri oli Vantaan ensimmäinen, jos katsotaan nykyisen Vantaan rajoja. Uudesta 320-paikkaisesta teatterista tuli heti suosittu. Vantaalla ei ollut aiemmin nähty mitään teatterin kaltaista.

”Teatterissa oli amerikkalaistyyliset neonvalot, koppalakkiset vahtimestarit ja samettipäällysteiset punaiset nojatuolit”, kertoo Vantaan kaupunginmuseon museoharjoittelija Hanna Ellermaa.

Samassa rakennuksessa avattiin myös Bio-kahvila ja kemikalioliike. Grandin liiketalon rakennutti Ingrid Ekman. Hänellä oli aiempaa kokemusta elokuvateatteritoiminnasta, sillä hän pyöritti myös Helios-teatteria Malmilla. Avajaispäivänä yleisölle näytettiin ranskalainen elokuva Isä vastoin tahtoaan.

Heti talvisodan syttymispäivänä 30.11. Vantaa sai osansa sotatoimista. Neuvostoliiton oli tarkoitus pommittaa Malmia, mutta vahingossa pommi putosi Tikkurilaan. Pommitus on mahtanut olla järkytys Ingrid Ekmanille, joka oli muuttanut Bio Grandin yläkertaan pakoon Helsingin pommituksia. Elokuvateatteria ei kuitenkaan suljettu edes sodan aikana. Teatteri esityskertoja harvennettiin ja ohjelmistoa muutettiin.

”Puolustusvoimien katsauksista tuli teatterin vakio-ohjelmaa”, kertoo Ellermaa.

Sodan jälkeen alkoi elokuvien kultakausi. Ohjelmisto oli kansainvälistä: englantilaisia, ranskalaisia ja ruotsalaisia elokuvia näytettiin kotimaisten elokuvien rinnalla.

”Saksalaisten elokuvien tilalle tuli sodan jälkeen neuvostoliittolaisia elokuvia”, sanoo Ellermaa.

Kultakauden lopetti televisio. Kävijät vähenivät ja Bio Grand ränsistyi. Vuonna 1963 teatteritoimintaa alkoi pyörittää Osmo Rantanen. Rantasen työnteko loppui vuonna 1973, kun hän sai halvauksen konehuoneessa ja toiminta siirtyi Kent Filmi Oy:lle.

Hienon elokuvateatterin luisu rupuska-luokkaan oli melko nopea. Vuonna 1976 kirjoitetussa Helsingin Sanomien jutussa teatterin vuokraaja Kent Filmi Oy:n toimitusjohtaja Johannes ”Jussi” Puikkonen kuvailee teatteria näin.

”Grand on resuteatteri, eikä sitä enää kannata korjata. Tällaiseen teatteriin eivät kaikki ihmiset tule, vaikka filmi olisi hyväkin.”

Bio Grandista oli tullut yleinen irvailujen kohde huonokuntoisuutensa vuoksi. Kaksikerroksinen funkkistalo oli vajonnut syvälle maahan ja sen perustukset alkoivat pettää. Myös sisätilat kaipasivat remonttia. Puikkonen kuvailee salia ”ikävän näköiseksi”.

Puikkosen ennustus, että paikkakuntalaisten teattereiden aika oli tällä seudulla ohi, oli kuitenkin ennenaikainen.

Vaikka alkuperäinen Bio Grand purettiin vuonna 1982, rakennettiin sen tilalle kahta vuotta myöhemmin uusi liiketila, jossa nykyinen 184-paikkainen Bio Grand toimii. Uudessa teatterissa ei ole jäljellä mitään vanhasta teatterista.

”Seinälle on ripustettu muutama valokuva alkuperäisestä teatterista, mutta mitään esineitä meillä ei ole”, kertoo Bio Grandin elokuvatoimintaa nykyisin pyörittävä Olli Saari.

Saari on ollut yrittäjänä teatterissa vuodesta 2017, jolloin teatteria vuodesta 1989 lähtien johtanut B.G Films Oy:n omistaja Kimmo Lohman siirtyi muualle töihin.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että jos mitään mullistavaa ei tapahdu, saa Bio Grand juhlia kahdenkymmenen vuoden päästä satavuotisjuhliaan.

”Meillä on ollut jo vuosia tasainen kävijämäärä, mutta tarkkoja lukuja emme kerro. Viime vuosina kävijämäärä on ollut jopa hieman kasvussa”, kertoo Saari.

Suurille remonteille ei Bio Grandissa ole tarvetta, sillä sekä kalusto että sisustus on vielä asiallisessa kunnossa.

”Pientä ohjelmistomuokkausta saattaa olla tulossa. Jossain vaiheessa suunnitelmissa on näyttää konserttitaltiointeja tai muita tapahtumia”, sanoo Saari.