Vantaan koululaiset ryhtyivät ”maailmanparantajiksi” ja perustivat sivuston internetiin: Somejätti Facebook blokkasi sivuston

Julkaistu:

Ruusuvuoren koululaisten maailmanparannussivusto Korso valittaa on blokattu Facebookista ja Instagramista.


Mölkyn pelausta vanhusten kanssa, Auta perhettä -keräykseen osallistuminen ja kestositeiden ompelua ugandalaisille naisille.

Tässä muutamia hankkeita, joihin Korson Ruusuvuoren koulun 8.- ja 9.-luokkalaiset ovat osallistuneet joko Korso valittaa -kerhossa tai Korso vaikuttaa -valinnaisainetunnillaan. Tässäpä varsinainen huligaani­ryhmä, jonka sivustolta tulevat linkit on syytä blokata välittömästi. Ainakin Facebookin ja Instagramin mielestä.


Esitelläkseen toteuttamiaan hankkeita Ruusiksen oppilaat perustivat nettiin sivuston, jossa he kertovat uusimmista projekteistaan. Jotta myös muut nuoret saisivat tietää niistä, he linkkasivat uutisia Facebookiin ja Instagramiin. Kunnes eräänä päivänä linkkaaminen ei enää onnistunutkaan.

”Keväällä aloimme saada viestejä, joissa luki, että sivua ei voi linkata, koska ”tämä julkaisu rikkoo yhteisönormejamme”, kertoo Ruusuvuoren koulun ohjaava opettaja Sanni Virtanen.

”Siellä ei ole mitään sellaista, miksi sivu olisi pitänyt blokata”, sanoo Virtanen.

Kerhon ja valinnaisaineen idea on aktivoida oppilaita toimimaan.

”Yritämme opettaa oppilaille, että jos maailmassa on virhe, sille voi tehdä jotain. Korsolaisesta yläkoulusta käsin voi vaikuttaa monenkokoisiin asioihin.”

Oppilaat ovat asiasta yhtä hämmentyneitä kuin opettaja.

”En yhtään ymmärrä, miksi joku haluaisi kieltää linkkauksen”, sanoo Venla Kaivola.

Emmi Koivula epäilee, että kyseessä voi olla ihminen, joka luulee, että oppilaat on pakotettu koulun puolelta ylläpitämään sivua.

”Me haluamme itse parantaa maailmaa, mitä vikaa siinä on?”

Sekä opettaja että oppilaat ovat yrittäneet tuloksetta painaa Facebookin nappia, jolla voi kertoa, että blokkaus on perätön.

”Olemme lähettäneet palautetta monta kertaa, mutta vastausta ei ole tullut. Ja mitenkäs soitat Facebookille?” sanoo Koivula.

Facebookille ja Instagramille Koivulalla on viesti.

”Tarkistakaa sivut, jotka blokkaatte. Emme ole vihan asialla, vaan haluamme vain tehdä hyvää.”