Irti olleet koirat raatelivat ja jahtasivat lampaita Vantaalla: Bussikuski Anita Korhola hyppäsi autosta ja pelasti lammaslauman verilöylyltä

Julkaistu:

Koirien omistaja löytyi jo tiistaina, ja hän oli käynyt pahoittelemassa tilannetta Bisan tilan Eva-Linn Sjöblomille.


Bussikuski Anita Korholan työpäivä sai tiistaina aamupäivällä Sotungissa yllättävän käänteen, kun hän kesken ajon huomasi tielle näkyvässä lammasaitauksessa kahden koiran jahtaavan lammaslaumaa.

Aluksi Korhola oli vain huomannut ympyrää juoksevat lampaat, mutta pian hänen silmiinsä oli osunut kaksi koiraa, jotka olivat saaneet yhden lampaista kiinni.

Silloin hän päätti toimia.

Hän pysäytti bussinsa 717A tielle, huikkasi kyydissä olleelle matkustajalle, että nyt kestää hieman kauemmin ja suuntasi laitumelle. Sitä ennen hän vielä pysäytti bussin takana tulleen auton ja pyysi sen kuljettajaa etsimään tilan omistajia ja kertomaan heille tilanteesta.

Laitumen sähköaidan yli päästyään Korhola alkoi karjua koirille ja yritti hätistää ne pois, mutta toinen koirista ei meinannut lähteä millään. Lopulta hän sai molemmat koirat häädettyä pois lampaan luota.

Lammas oli huonossa kunnossa, ja tilan omistajat joutuivat lopettamaan lampaan siihen paikkaan.

”Pian tapauksen jälkeen loput lampaista rauhoittuivat aidan vierelle”, Korhola kertoo.

Bisan tilaa pyörittävä Eva-Linn Sjöblom harmittelee tapahtunutta, mutta on iloinen, ettei suurempaa vahinkoa ehtinyt tapahtua.

Sjöblomin mukaan koirien omistaja oli jo tiistaina iltapäivällä käynyt tilalla pahoittelemassa tilannetta, joten siinä mielessä tilanne on ohi.

”Valitettava asia, mutta näitä sattuu joskus. Vahinkoja tapahtuu, kun koirat joskus pääsevät irti”, Sjöblom sanoo.

Lampaat vietiin tapahtuneen jälkeen turvaan sisätiloihin, koska siinä vaiheessa koirista ei ollut tarkempaa tietoa. Ne olisivat saattaneet myös palata.

”Nyt lampaat voidaan viedä jälleen laitumelle”, Sjöblom sanoo.

Sjöblom kiittelee bussikuski Korholaa nopeasta toiminnasta.

”Ei tiedä, mitä olisi käynyt jos koirat olisivat ehtineet olla siellä kauemmin. Olisivat saattaneet raadella montakin lammasta.”

Lampaiden aitaus on melko kevyt rakennelma. Aitaus on pystytetty puutolppien varaan, ja puutolppien välissä kulkee sähköaita. Järeämpiä aitoja ei Sjöblomin mukaan ole järkevää hankkia.

Bisan tilan lampaiden aitaus on riittävä pitämään lampaat sen sisäpuolella. Vaihtoehto olisi myös susiaita, mutta se olisi Sjöblomin mukaan erittäin kallis.

Lisäksi susiaidat ovat niin sanottuja permanenttiaitoja, eli ne ovat paikallaan aina. Kevyemmät lammasaitaukset ovat liikuteltavia, ja ne voi esimerkiksi ottaa talveksi pois.