Vantaalla myydään 92 neliön omakotitaloa, jonka puutarhaan on ripoteltu entisen omistajan tuhkat

Julkaistu:

Sotungissa on puutarha, jonka historiassa riittää käänteitä. Nyt puutarha ja siellä oleva talo ovat myynnissä.


Muutama kärhö jaksaa vielä kukkia ja himalajanjalkalehdessä nuokkuu suuri punainen hedelmä. Muuten kasvit näyttävät siltä, että ne alkavat jo valmistautua syksyyn. Puutarhassa vallitsee lajien sekamelska, mutta juuri niin sen perustaja halusi sen olevankin.


Seija Airamon Vantaan Sotungissa sijaitsevaa puutarhaa tultiin 2000-luvulla ihailemaan ympäri Suomen.

Kävipä siellä vieraita aina Japanista asti.

Puutarhassa on yli 100 pionia ja kärhöä ja harvinaisuuksia, kuten sinivaleunikko. Puutarhasta kirjoitettiin lukuisia lehtijuttuja ja se on ikuistettu Virpi Suutarin dokumenttielokuvaan Eedenistä pohjoiseen (2014). Elokuva kertoo puutarhojaan hoitavista pariskunnista. Yksi elokuvan pariskunnista oli Seija Airamo ja tämän avopuoliso Erkki Broman.

Biologian opettajana toiminut Airamo istutti puutarhaan noin 2 500 erilaista kasvia ja kukkaa. Puutarhassa on muun muassa ainutlaatuinen jalosyreenikokoelma, joka ainakin jossakin vaiheessa oli Suomen laajin.


Eedenistä pohjoiseen -elokuvan kuvausten aikana Seija Airamo kuoli syöpään. Elokuvassa on kohtaus, jossa leski ripottelee Airamon tuhkaa puutarhaan.

Leski pystytti puutarhaan valtavan betoniin valetun paasin. Muistopaaden alle hän oli omien sanojensa mukaan haudannut Airamon tuhkauurnan. Tämä oli Airamon toive, hän halusi viimeisen leposijansa olevan puutarhassa.


Lopulta luvaton hautapaasi poistettiin kuitenkin selvittelyiden jälkeen ja talo myytiin. Asiasta kertoi tuolloin Vantaan Sanomat.

Uudet omistajat olivat puutarhaihmisiä ja lupautuivat jatkamaan Airamon puutarhan kunnossapitoa.

Nyt Seija Airamon perustama 2 500 neliömetrin puutarha taloineen on myytävänä.

Tontilla oleva talo on Seija Airamon jäljiltä ja täydellisen remontin tarpeessa. Talosta on kunnostettu vain katto. Airamo rakennutti pilareille perustetun 92 neliömetrin bungalowin vuonna 1972. Rakennusoikeutta tontilla on jäljellä vielä toiset 100 neliömetriä.

Talon erikoisuus on läpi terassin kasvava suuri puu.


Puutarhaa on hoidettu asiantuntijoiden avustuksella viimeiset vuodet. Asiantuntijoita tarvittiin, sillä puutarhassa on paljon harvinaisuuksia, joita ei saa kitkeä pois. Tontilla on muun muassa erikoisia vaahteroita ja heiniä.

Tontilla on myös rauhoitettuja heiniä ja lehtonatoja.

Asiantuntijan neuvojen mukaisesti tontilta kaadettiin useita suuria koivuja, jotka varjostivat puutarhaa.

Myös kuuluisia jalosyreenejä on leikattu, sillä ne on alunperin istutettu liian tiheään.