Vantaalla järjestetään urheilukilpailu, jota ei voi voittaa, jos ei juo olutta: ”Parhaat vetävät litran alta minuutin”

Julkaistu:

Vantaan Kuusijärvellä kisataan Terässika-tittelistä jo 29. kerran.


Miltä kuulostaisi 250 metriä uintia, kymmenen kilometriä pyöräilyä, 3,5 kilometriä juoksua ja päälle raikas litra olutta?

Aika monesta se kuulostaa hyvältä, sillä Raisu Lumous ry:n Terässika-kisa on järjestetty jo 29. kertaa ja sen osallistujaluettelo on usein täynnä.

Kisaan otetaan 150 kisaajaa ja kisassa on kolme sarjaa: yleinen, veteraanisiat- ja emakot ja yli 100 kg painavat. Yli satakiloisten sarjassa hyvitystä saa jokaisesta sadan ylittävästä kilosta.


Terässika-kisan isä on Sakari Ijas, joka aikanaan ihaili Teräsmies-kisoja. Hän ajatteli, että samanlainen kisa pitäisi olla olemassa myös tavallisille kuntoilijoille.

”Ja olut tuli mukaan, koska Sakari tykkää oluesta”, kertoo yksi kisan järjestäjistä, Rakastettu tirehtööri Henrik Nurminen.

Niin se olut. Monille kilpailijoille siitä on tullut kynnyskysymys. Kilpailuissa saa juoda vain olutta, ei siideriä, eikä alkoholitonta olutta. Vain keliaakikoille on tehty myönnytys sääntöön, he saavat juoda gluteenitonta olutta.

”Moni lähtee kisaan rinta rottingilla ajatellen, että olut on kisan helpoin osuus. Mutta hiilihapollisen juoman juominen urheilun jälkeen ei olekaan ihan niin helppoa.”

Useamman kerran on käynyt niin, että kilpailija on tullut ensimmäisenä viimeiselle rastille eli oluenjuontiin ja hieno aika on tärvääntynyt, kun olutta on lipitelty puoli tuntia. Se on armottoman huono aika.

”Parhaat vetävät litran alta minuutin. Esimerkiksi vuonna 2016, paras joi oluen 34 sekuntiin.”

Nurminen suositteleekin, että oluenjuontia kannattaa treenata jo etukäteen. Nurmisen sisko, jolle olut ei meinannut maistua, treenasi kisaan viisi vuotta. Se kannatti, voitto tuli.

”Lähtökohtaisesti voi sanoa, että kisaa ei voi voittaa, jos ei osaa juoda olutta”, Nurminen sanoo.

Rakastettu tirehtööri jakelee auliisti neuvoja, mutta miten on tirehtöörin oman kisakunnon laita?

”Olen muutaman kerran osallistunut. En pärjännyt. Sain oluen juotua alle tunnin, mutta ei sillä ihan kärkikahinoihin päässyt.”

Oluenjuontikunnon lisäksi kisaajilta vaaditaan myös rautaista fyysistä kuntoa. Viime vuoden voittaja Tomi Halme voitti kisan ajalla 31,47 minuuttia.

Kisassa jaetaan myös Raato-palkinto, jonka myöntämisperusteet vaihtelevat.

”Jos tulee oluenjuontipaikalle ensimmäisenä, mutta lähtee viimeisenä, on vahvoilla palkinnon saajaksi”, sanoo Nurminen.

Palkinnon on saanut myös ylivoimaisten vastoinkäymisten voittamisesta. Kerran sen sai kilpailija, joka kantoi polkupyöräänsä suurimman osan matkaa. Viime vuoden raadolta oli unohtunut kotiin lähes kaikki kisavarusteet. Kotona olivat muun muassa kypärä ja uikkarit.

Palkinto annetaan myös parhaista asuista. Vuonna 2015 kisaan osallistui ”Kim Jong-un”.

”Hän oli niin kova urheilija, että hänellä oli kaverit, jotka juoksivat ja uivat hänen puolestaan”, kertoo Nurminen.


Jos Terässika-kilpailu kiinnostaa, on jäljellä vielä muutamia paikkoja naisille. Miehille on tarjolla paikkoja vain, jos joku peruuttaa osallistumisensa. Yleisö on tervetullut paikalle kannustamaan kisaajia.

Terässika-kilpailu järjestetään Vantaan Kuusijärvellä lauantaina 24.8. kello 13.00.