Vantaalaiskoulu sai uuden julkisivun, mutta se haluttiin heti maalata piiloon: ”Teos ei välttämättä avaudu heti katsojalle”

Julkaistu:

Aurinkokiven koulun julkisivu on tehty käsityötä kunnioittaen.Vantaan kaupunki ei maalaa piiloon koulun seinään tehtyä taideteosta. Kaupungin tilakeskusjohtaja Pekka Wallenius ilmoitti asiasta uutta maalia vaatineille vantaalaisille perusteellisessa vastauksessa.

Osa Vantaan Kivistön asukkaita tyrmistyi heinäkuussa, kun Aurinkokiven koulun uusi julkisivu valmistui. Koulun seinä ei ollut yksivärinen, vaan siihen oli tehty taideteos.

Asukkaat perustivat teosta vastustavan adressin, jonka he luovuttivat kaupungin edustajille. Adressin oli allekirjoittanut 371 ihmistä.

Kyseinen teos oli koulun uuden siiven seinässä. Sen suunnitteli arkkitehtitoimisto yhdessä taiteilija Pertti Kukkosen kanssa. Kukkonen on kokenut julkisivujen suunnittelija.

”Paikan päällä näyttää aika hirveältä. Värit ovat aika haikeita”, adressin perustanut paikallinen asukas Joni Mattila totesi HS:ssä tuolloin.

”Erotuksena lähiympäristön (kolkkoihinkin)graafisen betonin kohteisiin, julkisivu on abstraktimpi ja herkempi”, totesi vastineessaan rakennuksen suunnitellut arkkitehti Veikko Ojanlatva.

”Väritys luo enemmänkin tunnelmaa kuin kuvitusta. Teos ei välttämättä avaudu heti katsojalle. Toteutuksessa on käytetty lasuurivärejä, jotka eivät ole peittäviä vaan vesivärimäisiä ja jättävät betonin mineraalisuuden näkyviin”, hän lisäksi mainitsi.

Kastuessaan seinän värit muuttuvat. Värien vaihtumisesta kertoi ensimmäisenä Vantaan Sanomat.

Ojanlatva totesi, että betonin laatu oli huono, mikä aiheutti ongelmia. Sen vuoksi teosta on jouduttu korjaamaan.

Ojanlatvan mukaan koulun julkisivua suunnitellessa kunnioitettiin käsityötä. Monissa julkisivuissa käytetään teollisempaa graafista betonia, mutta Aurinkokiven koulun seinään teos tehtiin sienellä hiertämällä.

Mitään muutoksia julkisivuun ei tehdä.

”Olen todella pettynyt. Eivät ole edes harkinneet uudelleen maalaamista tai korjaamista”, totesi Mattila totesi perjantaina HS:lle.

”Ei ole hyvä homma ollenkaan. Yli 300 ihmistä oli sitä mieltä, että asialle pitää tehdä jotain. On outoa, ettei sitä edes harkittu.”