Vantaalaiselta kalliolta löytyi nelimetrinen satelliittiantenni, eikä kukaan tiedä, kenen se on

Julkaistu:

Vantaan kaupunki lupaa omistajalle, että löytötavarakorvausta ei vaadita, jos omistaja käy noutamassa antenninsa. Syksyllä se poistuu joka tapauksessa.


Joku unohti satelliittiantennin vantaalaiselle Ilolanrinteen kalliolle arviolta parikymmentä vuotta sitten, ja siellä se ruostuu edelleen.

Vantaan kaupunki on kummissaan kapineen kanssa, sillä se on kaupungin mailla. Se erottuu varsin selvästi luonnon helmassa, sillä antennin korkeus on noin neljä metriä.

”Käytiin katsomassa ja todettiin, että siellä se on. Mutta ei ole minkäänlaista tietoa, miksi se on, kenen se on ja kenen luvilla se on”, sanoo katuvalvontapäällikkö Jukka Anttila.

Selvää on ainoastaan, että esine on satelliittiantenni. Anttilan mukaan kaupungin asiantuntijat ovat varmistaneet, ettei laitteessa ole virtaa ja ettei se muutenkaan ole vaarallinen.

Antenni tuli kansalaisen ilmoituksen ansiosta kaupungin virkakoneiston tietoon noin vuosi sitten. Sen jälkeen se pyöri byrokratian hammasrattaissa, kunnes kesällä päätyi oikeaan osastoon eli kuntatekniikan lupapalveluihin.

Anttilan johdolla osastolla ryhdyttiin penkomaan asiaa. Minkäänlaisia lupia ei hökötykselle löytynyt.

”Jonain päivänä se käydään poistamassa.”

Poistaminen ei ole täysin suoraviivainen projekti. Koska omistajasta ei ole tietoa, antennia käsitellään löytötavarana. Lähiaikoina Vantaan kaupunki tekee laitteesta poliisille löytötavarailmoituksen.

Anttilan mukaan antenni poistetaan syksyn aikana. Syksyyn poistaminen mennee väkisinkin, sillä ilmoituksen jälkeen on odotettava, ilmaantuuko omistaja hakemaan omaisuuttaan. Löytötavaralain mukaan omistajalla on kolme kuukautta hakea tavaransa.

Löytötavaralain mukaan omistajan on maksettava tavaransa löytäjälle tämän niin vaatiessa löytöpalkkio, joka on kymmenen prosenttia esineen käyvästä arvosta.

Parikymmentä vuotta kalliolla patinoituneen satelliittiantennin käypä hinta voi olla vaikea määritellä. Jos se on mahdotonta tai antenni katsottaisiin arvottomaksi, korvaus olisi neljä euroa.

Mutta ei hätää: Vantaa suhtautuu suopeasti, jos vain antenni lähtee kalliolta.

”Korvausta ei vaadita”, Anttila sanoo.

Kaupungin virkamiehille antennista ilmoittanut kansalainen on tietokirjailija Kai Ekholm. Hän otti tiedon antennin poistamisesta vastaan mielellään.

”Tämä osoittaa, että siviilirohkeus kannattaa ja yksittäisen ihmisen kannattaa olla ympäristöasioissa viranomaisiin yhteydessä.”