Sammakoiden rajua parittelua seurasi pelottava näky, joka sai luontokuvaajan hämilleen helsinkiläisessä metsikössä - HS-Helsinki - Ilta-Sanomat

Sammakoiden rajua parittelua seurasi pelottava näky, joka sai luonto­kuvaajan hämilleen helsinkiläisessä metsikössä

Luontovalokuvausta harrastava Tiina Tikka kuvasi verisilmäisen sammakon kutupaikalla Länsi-Helsingissä.

Naarassammakon verinen silmä on seurausta parittelusta, päättelee sammakkoeläimiin perehtynyt eläinlääkäri Johanna Raulio.

6.5. 8:11

Helsinkiläinen sairaanhoitaja Tiina Tikka kulkee paljon luonnossa ja harrastaa luontovalokuvausta. Vuorotyöt mahdollistavat sen, että hän pääsee kuvaamaan arkisinkin eri vuorokaudenaikoina.

Hän seuraa luonnon vuotuista kiertokulkua ja keväisin hänellä on tapana käydä kuvaamassa sammakon kutupaikkoja. Niin tänä keväänäkin.

Ensimmäisellä käyntikerralla sammakoiden kutupaikalla Länsi-Helsingissä hän ei nähnyt mitään epätavallista. Kun hän tuli samalle paikalle seuraavana päivänä eli 17. huhtikuuta, hän huomasi, että yhden sammakon toinen silmä oli aivan verisen punainen.

”Sammakko käyttäytyi samalla tavalla kuin muutkin sammakot, eikä se ollut muuten loukkaantunut. Voi olla, että se oli vähän arempi kuin muut. Sekin voi johtua siitä, että kuvasin sitä.”

Tikka ei ole aiemmin nähnyt vastaavaa. Tikka ei halua tarkemmin kertoa metsäisen kutupaikan sijaintia, koska hän haluaa suojella eläimiä.

Sammakkoeläimiin ja matelijoihin perehtynyt eläinlääkäri Johanna Raulio arvelee, että kyse on parittelussa sattuneesta onnettomuudesta.

”Sammakko on kuvasta päätellen naaras, eli väriltään punertavankirjava. Yhden naaraan kimpussa on paritteluaikana runsain mitoin koiraita, ja parittelussa sammakot kuristavat toisiaan eri paikoista”, kertoo Vantaalla eläinlääkäriasemaa pitävä Raulio.

Raulion mukaan naarassammakoita on jopa hukkunut paritteluaikana, koska koirassammakko voi pitää naarasta liian kauan pinnan alla.

”Punainen silmä kertoo silmän etukammion verikertymästä eli hyphemasta. Esimerkiksi kissoilla ja koirilla ne voivat parantua omia aikojaan.”

Raulio korostaa, että varmaksi hän ei voi asiaa tietää, mutta ajankohta viittaisi paritteluun. Toinen syy verisilmälle toki voi olla myös etukammion kasvain.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?