”Täysin hallitsematon tilanne” kytee Helsingin Keskuspuistossa: Sauvoilla huitovat hiihtäjät hätistelevät jalankulkijoita tieltään - HS-Helsinki - Ilta-Sanomat

”Täysin hallitsematon tilanne” kytee Helsingin Keskuspuistossa: Sauvoilla huitovat hiihtäjät hätistelevät jalankulkijoita tieltään

Keskuspuistossa on koettu Länsi-Pasilan kohdalla vaarallisia kohtaamisia ahtaalla kulkureitillä. Laduista vastaavan tiimiesimiehen mukaan tilanteeseen suunnitellaan helpotusta.

Keskuspuiston ladut yltävät Laaksosta Paloheinään.­

16.2. 8:44

Luminen talvi on houkutellut monet kaupunkilaiset ladulle tänä talvena. Hiihtäjät ovat innoissaan, mutta muut jalankulkijat on ajettu osin ahtaalle.

Vaaratilanteita jalankulkijoiden ja hiihtäjien välillä on koettu esimerkiksi Helsingin Keskuspuistossa Länsi-Pasilan kohdalla.

Pasilalainen Kerttuli Punkari on yksi monista, joita tilanne huolestuttaa. Vilkkaille kulkureiteille on vedetty ladut, mutta opasteet puuttuvat.

Hiihtäjät suhisevat näkökentässä, ja samaan aikaan alueella ulkoilee koronapandemian takia ihmisiä enemmän kuin ehkä koskaan. Reittejä käyttävät hiihtäjien lisäksi kävelijät, koiranulkoiluttajat, pyöräilijät ja ratsastajat.

”Tilanne on villi”, Punkari sanoo.

”Yksi ehdottomasti haastavimmista liikenteen kohdista, missä latu haittaa normaalin puistoliikkujan kulkua, on hyvin suositun ja kaupungin ylläpitämän Keskuspuiston koirapuiston välittämässä läheisyydessä.”

Punkarilla itsellään on keskikokoinen villakoira Luka. Punkarilla ja Lukalla on tapana käydä koirapuistossa usein.

”Kun koirapuistoon menee, niin täytyy kulkea latujen kautta. Siellä ei aina huomaa, kun tulee yllättäen hiihtäjiä eri suunnista.”

Vaaralliset kohtaamisetkin ovat olleet lähellä.

”On myös ollut tilanteita, joissa hiihtäjä on heilauttanut uhkaavasti sauvaa koiralle ja tämän ulkoiluttajalle”

”Me koiranulkoiluttajat joudumme päivittäin väistämään hiihtäjiä – ja he toki myös koiranulkoiluttajia – jotta yhteentörmäykset voidaan välttää.”

Hiihtäjiä vastaan Punkarilla ei ole mitään. Hän hiihtää itsekin mielellään. Mutta puistoon eivät Punkarin mukaan tällä hetkellä kaikki mahdu.

”Nyt on tullut Tripla lähelle ja paljon lisää ihmisiä. Ja kaikki haluavat hiihtää ja ulkoilla.”

”Tämä tilanne, jossa puistomme kulkuväylät on vallattu hiihtäjille, on erikoinen, suunnittelematon ja täysin hallitsematon.”

Asiasta on keskusteltu aktiivisesti myös Facebook-ryhmässä Länsi-Pasilan puskaradio. Siellä ihmiset ovat jakaneet kokemuksiaan huutavista ja sauvoja heiluttavista hiihtäjistä.

Helsingin laduista vastaava tiimiesimies Mircos Kienanen tunnistaa kyseisen paikan.

”Se on vähän haastava paikka meille”, Kienanen sanoo.

Talvikunnossa olevaa reittiä hiihdetään ja kävellään samaan aikaan. Reitistöön on kuitenkin tulossa muutoksia:

”Keskuspuiston uudessa reittisuunnitelmassa on otettu paikka huomioon. Latureitti muuttaa pois sieltä, kävelylle tulee selkeyttä ja sinne saadaan uudet irtokyltit”, Kienanen kertoo.

Tarkkaa aikataulua uudistukselle Kienanen ei osaa sanoa. Koronaviruspandemian takia suunnitelmat ovat tänä talvena jääneet.

”En osaa sanoa, että tulevatko uudistukset ensi talveksi.”

Lue lisää: Kello on 3.03 aamulla, kun Ville Sivonen suuntaa Oittaan hiihtoladuille: ”Laturaivoa ei näkynyt”

Ainakin lopputalven ajan kävelijöiden ja hiihtäjien täytyy siis mahtua kulkemaan osittain samalla reitillä Keskuspuistossa.

Miten vaaratilanteilta voisi välttyä?

”Ei ole mitään virallista ohjetta, että kuuluuko hihtäjän vai kävelijän väistää. Itse väistäisin kävelijänä, sillä kävelijän on helpompi pysähtyä”, Kienanen sanoo.

Lue lisää: Ulkoilijoita eksyy aivan Helsingin ytimessä Keskuspuistoon – Opasteet ovat miten sattuu, eikä helpotusta ole vielä luvassa

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?