Lauttasaaressa tuli myyntiin ”ufo-talo”, joka on sisältä kuin aikamatka 1970-luvulle - HS-Helsinki - Ilta-Sanomat

Lauttasaaressa tuli myyntiin ”ufo-talo”, joka on sisältä kuin aikamatka 1970-luvulle

Arkkitehti Kalle Vartolan omalle perheelleen suunnittelema omakotitalo on myynnissä Lauttasaaressa. Paikalliset kutsuvat taloa ”ufoksi”.

30.10. 7:43

Minuutin kävelymatkan päässä rannasta seisoo punainen talo, joka näyttää siltä kuin joku olisi kasannut kaksi tulitikkurasiaa päällekkäin.

”Sen lempinimi täällä on ufo-talo”, kertoo kiinteistönvälittäjä Heidi Luumi.

Lauttasaarelainen maamerkki, 445,5 neliömetrin kokoinen omakotitalo, on ollut myynnissä 1,8 miljoonalla eurolla noin viitisen viikkoa. Kyselyitä on tullut lyhyestä ajasta huolimatta valtavasti, kertoo taloa välittävä Luumi.

”Se johtuu todennäköisesti siitä, että Lauttasaaressa ei yksinkertaisesti ole omakotitaloja. Ymmärtääkseni niitä on täällä noin neljäkymmentä”, Luumi sanoo.

Luumin mukaan Lauttasaaressa on paljon lapsiperheitä, jotka etsivät koko ajan isompia koteja. Siihen nähden kaupunginosassa on vähän tarjontaa omakotitaloista.

”Toistaiseksi kaikki näytöissä käyneet ovat olleet nimenomaan lauttasaarelaisia lapsiperheitä.”

Kuten monista 1970-luvulla rakennetuista taloista, myös Lauttasaaren omakotitalosta löytyy uima-allas.­

Luumi on itsekin Lauttasaaresta, ja hänen mukaan ”kaikki lauttasaarelaiset tietävät talon”.

”Taloa leimaa saarelaisuus.”

Alun perin talon suunnitteli omalle perheelleen arkkitehti Kalle Vartola. Vartola suunnitteli uransa aikana useita tehtaita ja toimistorakennuksia niin Suomeen kuin ulkomaille, erityisesti Neuvostoliittoon.

Luumin mielestä vuonna 1972 valmistuneessa lauttasaarelaisessa omakotitalossa on neuvostohengen sijaan ”kekkoshenkeä”.

”Talossa on vahvasti suomalainen, 70-lukulainen tunnelma. Se johtuu siitä, että siinä on säilytetty todella hyvin tiettyjä elementtejä, kuten vanha marmorilattia ja uima-allasosasto.”

Suomessa Vartolan tunnetuimpia töitä on Vantaan Martinlaaksossa sijaitseva Sanomala-painotalo.

Sanomala valmistui vuonna 1977. Sitä on valmistumisen jälkeen laajennettu useasti, mutta sen punatiilinen julkisivu on säilynyt, ja Sanomalaa pidetään kulttuurihistoriallisesti merkittävänä rakennuksena.

Lue lisää Lauttasaaresta: Tämän oven takana Helsingin eliitti piti pröystäileviä juhlia – Iloinen elämä salaisuuksia täynnä olevassa talossa katkesi tragediaan 1961

Sanomalassa Martinlaaksossa painetaan Sanoman lehtiä, kuten Helsingin Sanomia ja Ilta-Sanomia.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?