Etkö löydä Helsingistä ystäviä? Asiantuntija kertoo viisi vinkkiä, miten junantuoma sopeutuu suurkaupunkiin - HS-Helsinki - Ilta-Sanomat

Etkö löydä Helsingistä ystäviä? Asiantuntija kertoo viisi vinkkiä, miten junantuoma sopeutuu suurkaupunkiin

Somesta kannattaa etsiä kavereita muuton jälkeen, jos niitä ei löydy itsestään uudelta paikkakunnalta. Näin kannustaa sosiologian apulaisprofessori, kunhan muistaa terveen varovaisuuden.

HS kertoi keskiviikkona Anni Paalasen tarinan: Hän muutti Joensuusta Helsinkiin ja tuskaili aluksi, ettei löydä kaupungista kavereita.­

22.10. 14:11

Pieneltä paikkakunnalta muuttaminen Helsinkiin voi olla helpompaa kuin toisinpäin. Näin arvelee Itä-Suomen yliopiston sosiologian apulaisprofessori Anna-Maija Castrén.

”Moni on tullut pääkaupunkiseudulle muualta, mikä voi auttaa siinä, että osataan ottaa ihminen vastaan”, Castrén sanoo.

Sopeutuminen uudelle paikkakunnalle on kuitenkin lopulta yksilöllistä. Castrénin mukaan sopeutumiseen vaikuttavat ainakin syyt, joiden takia muutetaan sekä se, mihin muuttaa ja mistä.

HS kertoi keskiviikkona Joensuusta Helsingin Jätkäsaareen muuttaneesta Anni Paalasesta, jonka oli aluksi vaikea tutustua uusiin ihmisiin. Paalanen löysi lopulta seuraa Facebook-päivityksen avulla, mikä muutti hänen ennakkokäsityksensä kaupungista.

Lue lisää: ”Maalta” Helsinkiin muuttanut äiti itki, ettei löydä suurkaupungista kaveria – Yksi viesti someen muutti kaiken ja kohtalotoverit astuivat esiin

Castrénin mukaan sosiaalisen median käyttö ystävien etsimiseen on todella hyvä ja järkevältä kuulostava keino, kunhan muistaa terveen varovaisuuden. Sosiaalisen median avulla voi luoda ainakin tuttavuussuhteita, joilla on puolestaan merkitystä sille, miten hyvin uudessa paikassa viihtyy.

”Verkostoissa on paljon voimaa”, hän sanoo.

Sosiaalisia suhteita voi toki luoda kasvokkainkin, mutta siihen vaikuttaa se, minkä verran muita ihmisiä kohtaa.

Moni nuori esimerkiksi muuttaa uudelle paikkakunnalle opiskelujen perässä, jolloin heillä on valmiita paikkoja joihin kiinnittyä. Se myös auttaa asettumisessa.

”Myös pienten lasten perheillä on usein otollinen tilanne. Ihminen tutustuu muihin ihmisiin monesti lasten kautta. Silloin myös syntyy luontevia kohtaamisia”, sanoo Castrén.

Sen sijaan hankalampi tilanne on usein niillä, jotka muuttavat puolison työpaikan perässä, sanoo Castrén. Tällöin ihminen on riippuvaisempi puolisosta ja tämän kontakteista.

Siitä, miten hyvin suomalaiset ovat keskimäärin sopeutuneet uudelle paikkakunnalleen, on vaikea saada tarkkaa tietoa. Kaupunkimaantieteen professorin Mari Vaattovaaran mukaan tutkimuksissa on selvitetty sitä, miten ulkomaalaiset ovat sopeutuneet esimerkiksi pääkaupunkiseudulle.

”Silloin esiin nousi se, että etenkin kansainvälisillä osaajilla oli suuri huoli siitä, että heidän sosiaaliset verkostonsa ovat heikkoja”, Vaattovaara sanoo.

Hänen mukaansa kaupunkien kehittämisen keskeiseksi kysymykseksi voisi nostaa sen, miten ihmiset luovat paremmin verkostoja. Tällä hetkellä niiden on ajateltu liittyvän asumusten tiiviiseen rakentamiseen.

”Tiiviys ei riitä luomaan sosiaalisia suhteita”, sanoo Vaattovaara.

Sopeutumista uudelle paikkakunnalle voi kuitenkin helpottaa muutamalla keinolla. Lue Anna-Maija Castrénin vinkit:

1. Mieti ensin, mitä itse toivot. Jos uudelle paikkakunnalle muuttaminen on väliaikaista, ei silloin verkostojen luominen ole välttämättä niin tärkeää.

2. Pidä kiinni harrastuksistasi. Ota selville, millaisia harrastusmahdollisuuksia uudella paikkakunnalla on tarjolla. Harrastusten kautta tutustuu uusiin ihmisiin, sillä jaettu intohimo toimii usein yhdistävänä tekijänä.

3. Hae tukea sosiaalisesta verkostosta. Onko esimerkiksi kenellekään ystävälläsi ystävää, joka asuisi uudella paikkakunnallasi?

4. Perehdy uuteen asuinalueeseen. Millaisia mahdollisuuksia alueelta löytyy? Jos asuinalue on kaukana kaikesta, voi kohtaamisten määrä olla vähäinen.

5. Ylläpidä sosiaalisia suhteita läheisiin ihmisiin kotipaikkakunnalla. Esimerkiksi perhesuhteiden pysyvyys on tärkeää omalle hyvinvoinnille, selviää tutkimuksista.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?