Lohduton näky julkisessa vessassa: Helsinkiläis­käymälä oli täynnä ruiskuja – ”Huumeiden­käyttö on voimakkaasti lisääntynyt”

Helsingin citykäymälöissä pyörii nyt aiempaa enemmän huumeidenkäyttäjiä. Käymälöitä siivotaan kahdesti vuorokaudessa, mutta kaikista ruiskuista eroon pääsy vaatisi siivouspäivystystä.

Rautatientorin citykäymälä oli tiistaiaamuna epäsiistissä kunnossa.

16.10.2020 13:05

Käytettyjä ruiskuja, tyhjiä lääkepakkauksia ja -kuppeja, tyhjiä muovipusseja.

Tiistaiaamuna helsinkiläinen Patrick Wikblad olisi halunnut käydä kävelylenkin jälkeen Rautatientorin citykäymälässä. Ovella vastassa oli kuitenkin törkyinen näky.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun näin on käynyt. Lähes vuosi sitten Wikblad kuvasi Dallapénpuiston julkisen wc:n, joka oli vielä tätäkin epäsiistimpi.

Lue lisää: Dallapénpuiston uudesta julkisesta käymälästä tuli hetkessä törkyinen

Rautatientorin citykäymälä on tuttu murheenkryyni Helsingin kaupunkiympäristön toimialan kaupunkitekniikkayksikön projektipäällikölle Ari-Pekka Muilulle.

”Huumeidenkäyttö on voimakkaasti lisääntynyt kaupungin citykäymälöissä, ja se näkyy esimerkiksi näin. Siivotessa paikat laitetaan kuntoon, mutta jos vessaan tulee porukkaa ruiskujen kanssa, on paikka siinä kunnossa seuraavaan ylläpitokierrokseen asti”, Muilu sanoo.

Osa asiantuntijoista on esittänyt ratkaisuksi huumeidenkäytöstä johtuviin lieveilmiöihin erityisiä huumeiden käyttöhuoneita. Käyttöhuoneiden perustamista kaupungin keskusta-alueelle on kannattanut myös osa kaupunginvaltuutetuista.

Helsingissä on 48 ilmaista citykäymälää. Talvikaudella niitä siivotaan kahdesti vuorokaudessa ja kesäkuusta elokuuhun kestävällä kesäkaudella kolmesti vuorokaudessa.

Rautatientorin vessaa käyttävät kesäisin myös turistit, sillä turistibussit pysähtyvät torin reunalle.

Muilun mukaan ongelmallisimpia paikkoja ovat Rautatientorin citykäymälän lisäksi käymälät Kansalaistorin vieressä, Tokoinrannassa ja Matti Heleniuksen puistossa Kallion kirjaston vieressä.

Näistä löytyy tyypillisesti eniten huumeruiskuja. Muilun mukaan jokaisessa käymälässä on turva-astia ruiskuja varten, mutta moni käyttäjä jättää ruiskut lojumaan pitkin vessaa.

Voisiko näiden käymälöiden siivousta tehostaa?

”Kyllähän se mahdollista olisi, mutta en tiedä, olisiko siitä juuri hyötyä. Saattaisivat ne olla muutaman tunnin vuorokaudessa paremmassa kunnossa. Jos käymälät haluttaisiin pitää koko ajan tiptop-kunnossa, pitäisi siellä olla jatkuva siivouspäivystys”, Muilu sanoo.

Tämä taas kävisi kaupungille kalliiksi.

Käymälöille ei ole järjestetty siivouspäivystystä, mutta vartiointipäivystys toimii kellon ympäri. Vartijat käyvät esimerkiksi puuttumassa siihen, jos vessoissa majoittuu ihmisiä.

Kaupungin citykäymälät muuttuivat maksuttomiksi reilut viisi vuotta sitten kaupungin yleisten töiden lautakunnan päätöksellä. Maksullisuus tai käymälöiden osittainen sulkeminen yöaikaan voisivat helpottaa käymälöiden pitämistä siistinä, mutta ne taas vesittäisivät käymälöiden idean.

”Tarkoitushan on, että ne ovat maksuttomia ja aina käytettävissä. Tietysti ne pysyisivät paremmassa kunnossa, jos ne olisivat aina lukittuna, mutta siinä olisi ristiriita”, Muilu sanoo.

Muilun mukaan turistikadon vuoksi tiettyjen yleisökäymälöiden käyttö on vähentynyt tänä vuonna selvästi. Se ei ole juuri näkynyt vessojen yleisessä siisteystasossa, eikä siivousta ole sen vuoksi harvennettu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?