Helsinkiläinen Katri kyllästyi varomaan punkkeja: Hän kehitti pettämättömän keinon verenimijöitä vastaan - HS-Helsinki - Ilta-Sanomat

Helsinkiläinen Katri kyllästyi varomaan punkkeja: Hän kehitti pettämättömän keinon verenimijöitä vastaan

”Minulle ei ole hyötyä siitä, että haravoin metsää lakanalla. Paitsi jos se lakana on päällä”, Katri Koppanen pohti ja ompeli itselleen punkkihaalarit.

Valkoisessa punkkihaalarissa voi keskittyä paremmin olennaiseen, kuten marjastamiseen.

4.8.2020 10:42

Aina ne tuntuvat löytävän tiensä iholle. Lyhyt kävely vähänkin pitemmässä heinikossa, ja punkit salamatkustavat jo lahkeissa.

Pienet mutta vaaralliset viholliset ovat tuttuja helsinkiläiselle Katri Koppasellekin. Hän huomasi tarkkailevansa metsässä jatkuvasti lähinnä heinikkoja, sillä punkkien määrä on lisääntynyt kovaa tahtia.

Muita hyönteisiä tai käärmeitäkään Koppanen ei pelkää, mutta ajatus ihoon tarratuvasta punkista tuntui pelottavalta.

”Ne ovat niin pieniä, mutta mahdollisesti jopa tappavan vaarallisia.”

Hän mietti mehiläistarhaajien suojahaalareita, jotka suojaavat pistoilta. Ne olisivat tosin kypärineen kaikkineen turhan raskaat metsässä kulkemiseen. Koppanen muisti myös nähneensä vuosia sitten uutisen miehestä, joka veti metsässä valkoista lakanaa. Tuloksena oli punkkien täplittämä kangas.

”Minulle ei ole hyötyä siitä, että haravoin metsää lakanalla. Paitsi jos se lakana on päällä”, Koppanen pohti.

”Tulin siihen tulokseen, että ompelen itselleni punkkihaalarin.”

Valkoiset suojahaalarit syntyivät lopulta kierrätysmateriaalista, kaapin perältä kaivetusta vanhasta lakanasta, kuminauhasta ja vetoketjusta.

Ajatus haalareiden ompelemisesta saattaa tuntua vaikealta, mutta Koppanen vakuuttaa punkkihaalarien tekemisen onnistuvan aloittelevaltakin ompelijalta.

”Ja jos saumat nyt eivät ihan kohtaa, niin sillä ei ole mitään merkitystä, kunhan niissä on ne saumat”, Koppanen huomauttaa.

Punkkihaalareihin tarvitaan kangasta, kuminauhaa ja vetoketju.

Kaavoiksi kelpaavat hyvin omat vaatteet. Haalareista kannattaa tehdä tarpeeksi väljät, jotta niissä olisi mukava liikkua. Kuminauhat lahkeissa ja hihansuissa estävät punkkien pääsyn vaatteiden alle. Taskuja haalareihin ei kannata ommella, jotta punkeilla olisi mahdollisimman vähän piilopaikkoja.

Kun haalarit ovat valmiit, voikin jo suunnata nauttimaan luonnosta kevyemmin mielin. Niin tekee myös Koppanen, vaikka kokovalkoisissa kykkivä hahmo aiheuttaisikin kanssakulkijoissa huvitusta.

Ainakaan haalarit päällä ei tarvitse tarkkailla jatkuvasti jokaista vähänkin pidempää kortta.

Metsäretken jälkeen Koppanen riisuu haalarit jo ulkona ja ripustaa ne roikkumaan. Valkoiselta kankaalta punkit erottuvat selkeinä tummina pisteinä, ja niiden poistaminen on helppoa.

Punkit erottuvat parhaiten vaalealta kankaalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?