Helsinkiläisessä puistossa on metalliaita, jota kukaan ei muista pystyttäneensä – Piiripuutarhuria askarruttaa, mistä järeä aita sinne putkahti - HS-Helsinki - Ilta-Sanomat

Helsinkiläisessä puistossa on metalliaita, jota kukaan ei muista pystyttäneensä – Piiripuutarhuria askarruttaa, mistä järeä aita sinne putkahti

Tavallisesti istutuksia suojataan puuaidoin, mutta Kauppalanpuistossa pensaita ympäröi jykevä metalliaita.

Julkaistu: 13.7. 13:45

Kauppalanpuistossa Etelä-Haagassa osa pensaista on ympäröity jostain tuntemattomasta syystä metalliaidalla.

Etelä-Haagan Kauppalanpuistossa sijaitsevat ehkä seudun parhaiten suojatut pensaat. Osa puiston pensaista on nimittäin erotettu muusta puistoalueesta metalliaidalla. Aita on ollut paikoillaan jo useamman vuoden ajan. Miksi, sitä ei tunnu muistavan enää oikein kukaan.

Helsingin kaupunkiympäristön toimialalla aidan tarkoitusta on pohdittu jo viime viikosta asti, kun kaupunkiympäristöltä kysyttiin pikaviestipalvelu Twitterissä aidan käyttötarkoituksesta. Varmaa vastausta ei löytynyt heti, joten asia jäi selvittelyvaiheeseen.

”Kieltämättä ihmettelin ihan samaa asiaa, kun ensimmäisen kerran näin tämän puiston”, sanoo vastaava piiripuutarhuri Samuli Lehti Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Staralta.

Kesälomakaudella aidan alkuperän selvittäminen on vaikeaa, ja toistaiseksi se on johtanut lähinnä valistuneisiin veikkauksiin.

Aitojen asentaminen puistoihin ei sinänsä ole harvinaista. Uusia istutuksia aidataan, jotta kävijät huomaisivat varoa niitä. Tavallisesti suojaukseen käytetään kuitenkin kevyitä puuaitoja. Tuhansien eurojen metalliaitoja Lehti ei muista nähneensä missään muussa puistossa.

Nopeasti voisi ajatella aidan olevan harmiton, joskin hieman kummallisen näköinen. Piiripuutarhuri Lehti kertoo sen kuitenkin haittaavan ylläpitoa, sillä esimerkiksi rikkaruohojen kitkijän on kiivettävä portittoman aidan yli tikapuiden avulla.

Lehti aikoo keskustella aidan tarpeellisuudesta tilaajan eli Helsingin kaupunkiympäristön toimialan kanssa kuumimman lomakauden jälkeen. Jos metalliaidan säilyttämiselle ei löydy perusteita, se saatetaan purkaa.

Voi toki olla, että aita on kuulunut alkuperäisiin suunnitelmiin esteettisistä syistä. Lehti arvelee suunnittelijan saattaneen haluta luoda aidalla erilaisia tiloja puiston sisälle. Kauppalanpuistossa kun on myös muita erikoisia yksityiskohtia, kuten graniittikivirakenteita, jotka tuovat sille omaleimaisen ilmeen, mutta samalla vaikeuttavat ylläpitoa.

”Joskushan on puistoja suunniteltu ihan sillä ajatuksella, että herätetään kysymysmerkkejä ihmisten päässä”, Lehti huomauttaa.

Kummalliset yksityiskohdat herättävät ihmisten kiinnostuksen ja tuovat puistoon kävijöitä. Tässä mielessä Kauppalanpuiston metalliaidan voisi sanoa olevan hyödyllinen, vaikka pensaat eivät enää suojaa tarvitsisikaan.

Tiedätkö aidan tarinan? Kerro siitä meille osoitteeseen hs.kaupunki@hs.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?