Helsingissä alkaa liikkua vegaaninen pyöräkahvila, josta saa myös ilmaista lakineuvontaa - HS-Helsinki - Ilta-Sanomat

Helsingissä alkaa liikkua vegaaninen pyöräkahvila, josta saa myös ilmaista lakineuvontaa

Riikka Kuoppala on hankkinut pyöräkahvilaansa tarvitsemansa kaluston kirpputoreilta ja itse rakentamalla.

Julkaistu: 1.7. 10:45

Meilahdessa aloittaa lauantaina toimintansa yhden hengen kahvila, jossa tarjoillaan herkkuja ja lakineuvoja. Sen takana on taiteilija ja oikeustieteen ylioppilas Riikka Kuoppala.

Meilahdessa on lauantaina liikkeellä erikoinen yhdistelmä: vegaaninen pyöräkahvila, jossa tarjotaan myös ilmaista lakiapua.

Vegan & Legal -nimellä kulkevan kahvilan ohjaustangon takana on kuvataiteilija ja oikeustieteen ylioppilas Riikka Kuoppala.

”Laatikkopyörällä kulkeva pikkuinen kioskikahvila, josta saa myös lakineuvontaa”, Kuoppala luonnehtii projektia.

Suunnittelu alkoi oikeastaan hetken mielijohteesta. Pian Kuoppala kuitenkin tajusi toteuttavansa lapsuuden haavettaan omasta kahvilasta.

”Tässä yhdistyvät kaikki intohimoni ja sitten vielä tämä uusi ala, oikeustiede.”

Aikakin tuntui olevan vihdoin oikea: Kesätöiden peruuntuessa kalenterissa oli tilaa ja Kuoppala oli saanut Koneen säätiön Kotiresidenssi-apurahan juuri taiteen ja oikeustieteen yhdistämistä käsittelevään työhön.

Vaikka pyöräkahvila onkin Kuoppalalle mukava kesäprojekti, on sillä myös vakava puoli. Yhteiskunta kun rakentuu lakien varaan, ja kansalaisten kannattaa tuntea omat oikeutensa.

Ongelmana on usein se, etteivät ihmiset tiedä oikeuksiaan tai edes mitä kautta voisivat saada apua pulmiinsa. Vaikealta tuntuvan lakikysymyksen selvittäminen voi jäädä pyörimään mielen perukoille. Kuoppala uskoo, että juridiikan ja asiantuntijatiedon tulisi olla helpommin ihmisten saavutettavissa.

”Monet jotenkin pelkäävät sitä lakia ja juridiikkaa ihan hirveästi.”

Esteeksi avun saamiselle saattaa muodostua myös neuvonnan hinta. Monella ei yksinkertaisesti ole varaa palkata juristia avukseen. Siksi Kuoppala haluaa auttaa ihmisiä matalan kynnyksen palvelulla ja täysin ilmaiseksi.

Kuoppala on suorittanut jo kaikki aineopintonsa ja uskoo voivansa auttaa hyvin erilaisissa kysymyksissä perheoikeuksista ja vuokra-asioista oleskelulupiin ja tekijänoikeuksiin. Ja jos hänellä ei olekaan antaa suoraa vastausta, osaa hän ainakin neuvoa kysyjän oikean tahon suuntaan.

Aluksi Meilahdessa asuva Kuoppala aikoo parkkeerata kahvilansa kotikulmille, todennäköisesti Valpurinpuistoon. Lauantaina tarjolla on ainakin itse tehtyjä bebe-leivoksia ja kombuchaa.

Pyöräkahvila on avoinna sään salliessa. Ajankohtaiset aikataulu- ja paikkatiedot voi tarkistaa Vegan & Legalin Facebook-sivuilta.

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?