Onko tässä Suomen kaunein työmatka? Helsinkiläinen toimitusjohtaja soutaa joka aamu Suomenlinnasta Merisatamaan - HS-Helsinki - Ilta-Sanomat

Onko tässä Suomen kaunein työmatka? Helsinkiläinen toimitusjohtaja soutaa joka aamu Suomenlinnasta Merisatamaan

Helsinkiläisen toimitusjohtajan Santtu Parkkosen työreitti kulkee keskellä Helsinkiä, mutta matkallaan hän näkee useimmiten ainoastaan hylkeitä ja lintuja.

Päivän zen-hetki. Niin Santtu Parkkonen kuvaa työmatkaansa.­

21.6. 17:50

Ukki oli jo lopettanut veneiden veistämisen.

Rakentamisessa joutui kumartelemaan, ja verenpaine nousi ikävästi. Selkäkin vihoitteli. Iäkäs sotainvalidi olisi keksinyt monta muuta tapaa viettää vanhuuden päiviään.

Juuri lukion lopettanut 18-vuotias Santtu Parkkonen oli kuitenkin sinnikäs: perinnettä olisi jatkettava. Viimein isoisä suostuikin rakentamaan veneen yhdessä pojanpoikansa kanssa.

Parkkosen työmatkaan kuluu 15-20 minuuttia.­

Savolaisveneestä muotoiltu malli oli kevyt ja kapea. Se oli niin nopea, että ukki voitti kehittämillään veneillä seitsemän suomenmestaruutta ja mummo kahdeksan. Parkkosen veneestä tuli erityisen mallikas.

Se on sama vene, jolla Parkkonen soutaa työmatkansa Suomenlinnasta Merisatamaan muutama vuosikymmen myöhemmin.

Santtu Parkkonen on helsinkiläinen kahden lapsen isä ja PR-toimisto Mellakka Helsingin toimitusjohtaja, jolle soutumatka tuo päivään kaivattua vaihtelua. Kahden ja puolen kilometrin mittainen hengähdystauko toimii vastapainona vaativalle ja sosiaaliselle työlle. Puhelimenkaan jatkuva kilkatus ei häiritse, kun kädet on pidettävä visusti airoilla.

Parkkosen veneessä on liukupenkki, jolloin myös jalat saavat käsien lisäksi liikuntaa. Siis savolaisen Punavuoressa töissä käyvän perheenisän tehokasta arkiliikuntaa, kuten Parkkonen sen ilmaisee.

”Kun vain soutaa, katsoo horisonttiin ja tarkkailee luontoa, ongelmat alkavat ratketa kuin itsestään.”

Santtu Parkkonen taittaa työmatkansa soutaen muutaman kerran viikossa. Kova tuuli ja aallokko hidastavat matkantekoa.­

Työmatkalla luonto tulee melkein syliin. Harakansaaren edustalla venettä käy tervehtimässä hylje, ja Uunisaaren kupeessa ohi ui joutsenia. On hiljaista ja rauhallista, eikä missään näy ketään.

”Luonnon ja urbaaniuden kontrasti tällä reitillä on aivan mahtava. Soudan keskellä Suomen pääkaupunkia, mutta saan olla ihan yksin”, Parkkonen sanoo.

Parkkonen pitää Helsingin saaristoa ainutlaatuisena. Harvassa ovat ne pääkaupungit, joissa luonto on täysin tyrkyllä ja heti keskustan edustalla on lähes täysin luonnontilassa olevia saaria.

Santtu Parkkonen on soutanut Suomenlinnasta myös Tallinnaan 15 vuotta sitten.­

Moni kysyy Parkkoselta, eikö töihin soutaminen ole vaivalloista. Parkkosen mielestä ei ole, sillä sama aika menisi lauttamatkaan.

”Käännän veneen oikein päin, laitan pelastusliivit päälle ja lähden töihin. Siinä se.”

Parkkonen haluaakin korostaa, ettei vesille päästäkseen tarvitse monien tuhansien eurojen varusteita. Parinkympin pelastusliivit ja soutuvene riittävät.

Vaikka varusteissa pääseekin halvalla, ukin kanssa tehdyn veneen tunnearvo on korvaamaton. Sitä kalleimmatkaan ökyveneet tuskin päihittäisivät.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?