Läpsäisikö joku sinua jalkaan uidessasi? Se on normaalia ja kuuluu etikettiin, opastetaan Helsingin uimahalleista - HS-Helsinki - Ilta-Sanomat

Läpsäisikö joku sinua jalkaan uidessasi? Se on normaalia ja kuuluu etikettiin, opastetaan Helsingin uimahalleista

Monissa uimahalleissa on erilaisille uintityyleille ja -nopeuksille tarkoitettuja ratoja. Kuva Mäkelänrinteen uimahallista.

Monissa uimahalleissa on erilaisille uintityyleille ja -nopeuksille tarkoitettuja ratoja. Kuva Mäkelänrinteen uimahallista.

Julkaistu: 14.1. 10:10

Helsinkiläisuimareita opastetaan ohittamaan läpsäisyn jälkeen.

Uimahalleissa on noudatettava useita eri sääntöjä: Hiukset on pestävä eikä allasalueella saa juosta.

Liikuntapalveluja Helsingin alueella tarjoava Urheiluhallit oy opastaa asiakkaitaan myös ohitustilanteissa vähemmän tunnetulla keinolla. ”Jos uidessasi haluat ohittaa, läpsäytä ohitusmerkiksi kevyesti edelläsi uivan jalkapohjaa”, opastetaan yrityksen Urheiluhallit-julkaisussa.

”Se on sellainen nätti tapa”, kuvailee Uimahallit oy:n liikuntapalvelujen ja markkinoinnin toimialajohtaja Eija Holmala.

Kosketuksesta edellä uiva huomaa, että on syytä hidastaa vauhtia ja päästää nopeampi uimari ohi.

”Millä muulla tavalla voisit tehdä sen?” Holmala pohtii.

Läpsäisyn on kuitenkin syytä olla kevyt ja hyvin ajoitettu. Parhaiten se toimii silloin, kun edellä uiva ei huomaa takana tulevan ohitushaluja.

”Mutta ei tässä ruveta nyt hakkaamaan mitään kantapäitä”, Holmala nauraa.

Yleensä uimari on sen verran tietoinen ympäristöstään, ettei kosketukselle ole edes tarvetta. Lisäksi moni lähtee ohittamaan vasta altaan päätyyn päästyään.

Esimerkiksi Mäkelänrinteen suuressa altaassa ohitustilannetta voi päädyssä joutua odottamaan pitkään, joten läpsäisy voi olla paikallaan.

Helsingissä Urheiluhallit oy:n uimahalleja ovat Mäkelänrinteen lisäksi Kallion, Kontulan, Malmin, Siltamäen, Töölön ja Malmin hallit.

Vesijuoksijan jalkapohjaan yltäminen voi olla huomattavasti vaikeampaa, mutta sille ei yleensä ole edes tarvetta. Vesijuoksijan pää on veden pinnan yläpuolella, joten hän kuulee ohituspyynnöt esimerkiksi kroolaajaa paremmin.

”Se on vähän helpompi siinä kommunikoida”, Holmala sanoo.

Ohitustilanteita pyritään vähentämään erilaisilla radoilla. Jos kokeneet kuntouimarit ja vasta-alkajat käyttäisivät samaa rataa, läpsyisivät kantapäät tiuhaan.

Parhaiten ohitustilanteet saa vältettyä käymällä uimassa ruuhka-aikojen ulkopuolella. Tavallisesti iltapäivällä yhden ja kolmen välillä on usein hiljaisempaa, kun aamupäivän ruuhka on jo ohi eivätkä työpäivän päätteeksi uivat ole vielä ehtineet paikalle.

Yleisin etikettirikkomus ei olekaan vääränlainen ohitustyyli, vaan riittämätön hygienia.

”Mitä puhtaampana sinne veteen menee, sitä vähemmän sinne tarvitsee laittaa kemikaaleja”, Holmala muistuttaa.

Puhdistavia kemikaaleja lisätään veteen sen likaisuuden perusteella. Mitä enemmän likaa, sitä enemmän kemikaaleja.

”Välillä tuntuu, ettei se ole niin itsestäänselvyys ihmisille.”

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta