Tykinjalustaan ilmestyi kaksi kivestä tehtyä jalkaa Lauttasaaressa, kukaan ei tunnu tietävän mistä on kyse – ”Noin painavaa ei kukaan tekisi jäynäksi” - HS-Helsinki - Ilta-Sanomat

Tykinjalustaan ilmestyi kaksi kivestä tehtyä jalkaa Lauttasaaressa, kukaan ei tunnu tietävän mistä on kyse – ”Noin painavaa ei kukaan tekisi jäynäksi”

Paljaiden jalkojen kantapäät ovat aavistuksen koholla.

Paljaiden jalkojen kantapäät ovat aavistuksen koholla.

Julkaistu: 3.12.2019 8:44

Lukuisat asiantuntijat ovat pohtineet patsaan alkuperää, mutta varmaa selitystä ei ole vielä löytynyt.

Lauttasaaren Vaskiniementieltä haarautuvan kujan alkupäässä seisovat yksinäiset jalat.

Patsas ilmestyi paikalleen vuosituhannen alussa, mutta kukaan ei tunnu tietävä mistä tai miksi jalat ovat paikalle kulkeutuneet.

Alustan tiedetään olevan peräisin ensimmäisestä maailmansodasta. Vuonna 1915 Vaskiniemeen rakennettiin neljän tykin tykkipatteri, numeroltaan 116. Patteriin kuului neljä yhdeksän tuuman kanuunaa. Jalkojen alla on yksi näistä vanhoista tykinjalustoista, josta sojottavat yhä tykin kiinnitysruuvit.

Mystinen veisos on aseteltu ensimmäisen maailmansodan aikaisen tykinjalustan päälle.

Mystinen veisos on aseteltu ensimmäisen maailmansodan aikaisen tykinjalustan päälle.

Pyöreästä jalustasta on yli vuosisadan kuluessa lohjennut suuri pala ja se on peittynyt lähes kokonaan sammaleen alle. Myös jalat ovat saaneet sammalkerroksen. Kasvien alta voi kuitenkin vielä erottaa varpaat. Jalat ovat siis paljaat, ja kantapäät ovat aavistuksen koholla, ikään kuin ne kuuluisivat kurottelevalle hahmolle.

HS kysyi jalkojen alkuperästä muiden muassa Lauttasaari-seuralta, kaupunginmuseolta ja Taidehistorian seuralta. Patsaan mysteeriä pohtivat myös useat kaupunkiympäristön ja taiteen asiantuntijat.

Kenelläkään ei tunnu olevan varmaa tietoa jalkojen tarkoituksesta. Mysteeri sai asiantuntijat innostumaan ja pohtimaan jalkojen historiaa jo kerätyn tiedon valossa. Asiantuntijat heittivät kuitenkin ilmoille erilaisia teorioita veistoksesta.

Kierrätetty pihaveistos

Patsas vaikuttaa olevan jonkinlaista kivimassaa tai betonia, josta tehtiin 1900-luvun alkupuolella runsaasti erilaisia taideteoksia ja jopa hautamuistomerkkejä. Materiaalista valmistetaan nykyisin pihaveistoksia. ”Jalkaterät näyttävät kohtuullisen siroilta, joten veistos on varmaan esittänyt naishahmoa”, arvelee taidehistorioitsija, eduskunnan taidekokoelmien intendentti Liisa Lindgren. Naishahmot olivat aikoinaan suosittuja pihaveistosten aiheita. Lisäksi Lauttasaaressa on yhä jäljellä joitakin eläinaiheisia pihaveistoksia.

Kuuluisan ateljeen peruja

Lauttasaaressa sijaitsee suuri ateljee, jossa työskentelivät esimerkiksi Sibelius-monumentin luonut Eila Hiltunen sekä Mannerheimin ratsastajapatsaan veistäjä Aimo Tukiainen. Mannerheimin ratsastajapatsas syntyi juuri Tiirasaarentien ateljeessa. Ateljee sijaitsee noin kilometrin päässä Vaskiniemen jaloista. ”Noin painavaa ei kukaan tekisi ja jättäisi ihan vain jäynäksi – vaikkei sekään tietysti ole mahdotonta”, kirjoittaa taidehistorian emeritaprofessori Riitta Nikula.

Unohtunut näyttely

Veistoksesta ei löydy tietoja Helsingin kaupunginmuseon tai Helsingin taidemuseon järjestelmistä. Taidehistorian harrastajat kuitenkin arvelevat, että kyseessä voisi olla jäänne jonkinlaisesta taidenäyttelystä. Tavallisesti teoksiin merkataan ainakin taiteilijan nimi ja teoksen luomisvuosi, mutta jalkaveistoksen luota näitä tietoja ei löydy.

Jalkojen välissä on kiiltävä metallipalkki.

Jalkojen välissä on kiiltävä metallipalkki.

Vaskiniemen kiviset jalat jäävät siis ainakin toistaiseksi mysteeriksi. Tällä hetkellä jalkojen alkuperästä sen kummemmin kuin tarkoituksestakaan ei ole varmoja tietoja.

Tiedätkö, mistä Lauttasaaren kivijaloissa on kyse? Lähetä vinkki toimitukselle osoitteeseen hs.kaupunki@hs.fi

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta