Minna Saadé hermostui lyhytaikaisten parkkipaikkojen vähyyteen Helsingissä – Kaupunki: ”Kuulostaa tylyltä, mutta kyse on asuinpaikan valinnasta” - HS-Helsinki - Ilta-Sanomat

Minna Saadé hermostui lyhytaikaisten parkkipaikkojen vähyyteen Helsingissä – Kaupunki: ”Kuulostaa tylyltä, mutta kyse on asuinpaikan valinnasta”

Helsingissä on maksuttomia pysäköintipaikkoja kolmella erilaisella aikarajoitteella: kahden tunnin paikkoja, neljän tunnin paikkoja ja täysin vapaassa käytössä olevia paikkoja.

Helsingissä on maksuttomia pysäköintipaikkoja kolmella erilaisella aikarajoitteella: kahden tunnin paikkoja, neljän tunnin paikkoja ja täysin vapaassa käytössä olevia paikkoja.

Julkaistu: 2.12.2019 10:20

Autoton Saadé kaipaa pitkäaikaisia vierasparkkeja Herttoniemenrantaan, koska hänen pitäisi vieraitaan varten vuokrata 150 euron paikka. Kaupunki muistuttaa, että pysäköintipolitiikka nojaa kysynnän ja tarjonnan periaatteeseen.

Jos herttoniemenrantalainen Minna Saadé haluaa, että hänen äitinsä tulee perheen kotiin hoitamaan sairasta lasta, edessä on aina sama ongelma. Hämeenlinnassa asuva äiti saapuisi hoitoavuksi autolla. Koko Herttoniemenrannan alueelta ei kuitenkaan löydy parkkipaikkaa, jossa voisi pitää autoaan yli kaksi tuntia.

”Hiljattain kun lapsi sairastui korvatulehdukseen, mieheni sattui olemaan työmatkalla. En pystynyt olemaan poissa töistä, joten äitini tuli hoitamaan lasta”, Saadé kertoo.

”Aika monta kertaa saa pukea sairaan lapsen haalariin, jos autoa pitää käydä siirtämässä kahden tunnin välein. Niinpä isäni toi äidin kaupunkiin ja jurnutti takaisin Hämeenlinnaan.”

Ennen tähän ratkaisuun päätymistä Saadé yritti jälleen selvitellä, olisiko lähialueilla jokin parkkipaikka, mihin auto voisi muutamaksi päiväksi jättää. Monesti vieraspysäköinnille olisi tarve myös lyhyemmiksi ajoiksi esimerkiksi sukulaisten ja ystävien kyläilyiden ajaksi.

”Jos minä vuokraan auton, niin mitä teen sen kanssa. Sillekään ei löydy alueelta parkkipaikkaa”, Saadé sanoo.

”Kulosaaressa on metron liityntäparkki, mutta se on aina aivan täynnä. Myös Puotilassa oli joku parkkipaikka, mutta kuka haluaa jättää autonsa toiselle puolelle kaupunkia omalla riskillä. Tiedä mitä sille käy.”

Saadé on valmis maksamaan pysäköinnistä, mutta keskustan pysäköintihallit ovat liian hintavia. Mieluummin kannattaa ottaa riski saada pysäköintivirhemaksu.

Perhe asui aiemmin vuokralla samalla alueella. Taloyhtiön kadunvarsipaikka maksoi 32 euroa kuukaudessa. Sen Saadé maksoi, että autolla saapuville vieraille oli tarjota parkkipaikka.

”Tuo hinta on alle kipukynnykseni. Nykyisessä taloyhtiössä parkkipaikka pysäköintihallista maksaisi reilu 150 euroa kuukaudessa. Itse autottomana en näe tuollaista summaa kohtuullisena sijoituksena henkilökohtaiseen vierasparkkiin.”

Myös muut alueen parkkihallit ovat taloyhtiöiden hallinnassa, ja parkkipaikka niihin pitää vuokrata kuukausivuokralla. Saadé on varma, ettei heidän perheensä ole ainoa, jolle pidempiaikaisten vieraspaikkojen puute on ongelma. Myös muualla Helsingissä on pulaa parkkipaikoista.

”Helsinki on muuttovoittoinen kaupunki. On siis kummallista, että oletusarvo on, ettei autoja tarvita lainkaan. Suurimmalla osalla meistä ensimmäisen sukupolven helsinkiläisistä on perhettä ja ystäviä ympäri maata.”

Tiimipäällikkö Johanna Iivonen Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta toteaa, ettei kaupungilla ole tarjota ratkaisua Saadén perheen tai muidenkaan samassa tilanteessa olevien ihmisten tilanteeseen. Kaupungin virallinen pysäköintipolitiikka nojaa kysynnän ja tarjonnan periaatteeseen.

”Mitä kauempana keskustasta ollaan, sitä väljempää kadunvarsilla on. Ja mitä enemmän kadunvarsipaikoista on kysyntää, sitä rajoitetumpaa niiden käyttö on”, Iivonen kiteyttää.

Maksuttomassa kadunvarsipysäköinnissä on kahden, neljän ja 24 tunnin paikkoja. Useimmat paikat ovat aikarajoitettuja kello 20 asti. Siitä aamuun asti niihin voi pysäköidä vapaasti.

”Herttoniemenrannassa pysäköintipaikoista on kova kysyntä. Jos pysäköintiaikaa pidennettäisiin, ne täyttyisivät asukkaiden omista autoista”, Iivonen sanoo.

Iivonen toteaa ymmärtävänsä, että yksilötasolla tämä politiikka tuottaa ongelmia.

”On päivänselvää, että Helsingin alueella tällaisia tilanteita tulee, ja se on tosi harmillista. Tiedän että tämä kuulostaa tylyltä, mutta kyse on myös asuinpaikkavalinnasta. Jos haluaa asua paikassa, missä pysäköintipaikoille on kova kysyntä, täytyy olla valmis maksamaan pysäköinnistä.”

Suurin kysyntä lyhytaikaisille pysäköintipaikoille on kantakaupungissa, missä myös asukaspysäköinti on katujen varsilla. Siellä tonteille ei ole aikanaan varattu tilaa pysäköinnille. Muualla on Iivosen mukaan oletuksena, että niin asukas- kuin vieraspysäköintipaikatkin ovat tonteilla.

Jos paikkoja ei ole riittävästi, asukkaiden on ratkaistava tilanteet itse.

”Se tapahtuu joko epämukavasti jättämällä auto kauemmaksi tai sitten rahalla”, Iivonen sanoo.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta