Syöpää sairastava Danna Nelson alkoi kerätä rahaa muiden potilaiden ilahduttamiseksi: Sitten hänelle selvisi, että Suomessa se ei käy - HS-Helsinki - Ilta-Sanomat

Syöpää sairastava Danna Nelson alkoi kerätä rahaa muiden potilaiden ilahduttamiseksi: Sitten hänelle selvisi, että Suomessa se ei käy

Danna Nelson vietti hyisessä merivedessä 22 minuuttia.

Julkaistu: 18.11.2019 12:19

Ennen syöpään sairastumistaan Danna Nelson lähti lähes joka päivä aamuvarhaisella juoksulenkille. Talviuinti on nyt korvannut juoksun Nelsonin aamurutiineissa.

Miten pitää päänsä kasassa, kun ei tiedä saako elää vai ei. Tätä Helsingissä asuva yhdysvaltalainen Danna Nelson on joutunut miettimään etenkin viimeisten kuukausien aikana. Nelson sairastaa harvinaista rabdomyosarkoomaa, joka on aggressiivinen ja erittäin pahanlaatuinen pehmytkudossyöpä.

Puolisentoista kuukautta sitten Nelson löysi tavan, jolla pystyy lisäämään omaa hyvinvointiaan – ja samalla auttamaan muita syöpäpotilaita. Hän aloitti kylmävesiuintihaasteen, joka kulminoitui 14. marraskuuta Allas Sea Poolilla.

Tuona aamupäivänä Nelson vietti hyiset 22 minuuttia noin viisiasteisessa merivesialtaassa. Hän yritti sinnitellä jääkylmässä vedessä mahdollisimman pitkään, sillä kymmenet ihmiset olivat sitoutuneet maksamaan tietyn valitsemansa summan jokaisesta minuutista, jonka hän vedessä viettää.

Rahoilla Nelson aikoo hankkia leivontatarvikkeita ja viedä leipomansa pikkuleivät Husin syöpätautien klinikan potilaille jouluksi. Siitä yli jäävät rahat hän haluaa antaa muille syöpäklinikoille ympäri Suomea ja maailmaa, jotta myös niiden potilaat saisivat jouluksi herkkuja.

”Ajattelin ensin lahjoittaa syöpätutkimukseen, mutten tiennyt, mihin siinä olisi järkevintä lahjoittaa. Sitten tulin siihen tulokseen, että haluan tehdä jotakin, mikä näkyy syöpäpotilaiden elämässä nyt”, Nelson sanoo.

HS haastatteli Nelsonia toukokuussa. Silloin syöpähoidot olivat hiljattain päättyneet, mutta oli myös jo ehtinyt käydä ilmi, että kasvojen alueella on yhä mikroskooppinen määrä syöpäsoluja.

Kesän Nelson vietti perheensä ja ystäviensä luona Yhdysvalloissa. Sytostaattihoitojen oli tarkoitus pitää syöpäsolut kurissa syyskuiseen leikkaukseen asti. Operaation jälkeen lääkäri oli toiveikas. Hän uskoi, että kaikki syöpäsolut oli saatu pois.

Lokakuussa selvisi, ettei leikkaus ollut onnistunut toivotusti. Mikroskooppisia määriä syöpäsoluja uskotaan olevan kaikkialla Nelsonin kasvoilla ja mahdollisesti myös muualla.

”Syöpä lähtee melkein varmasti kasvamaan uudestaan. Kysymys on vain, kuinka aggressiivinen se silloin on”, Nelson sanoo.

Marraskuun alun tutkimuksissa ei näkynyt merkkejä syövän aktivoitumisesta. Juuri nyt ei voi tehdä mitään. Seuraavat tutkimukset ovat tammikuussa.

Nelson tuli Suomeen opiskelemaan pasuunansoittoa Sibelius-Akatemiassa, mutta on nyt luopunut niin opinnoista kuin soittamisestakin sairastumisensa vuoksi. Musiikkiuran jättäminen ja syöpään liittyvän epävarmuuden kanssa eläminen on ollut vaikeaa. Nelson sanoo olleensa surullinen ja eksyksissä.

Talviuintihaasteen keksiminen on saanut Nelsonin tuntemaan, että hän on saanut pienen palasen omaa itseään takaisin. Lähes joka-aamuinen pyrähdys kylmään veteen on nykyään kahta työtä tekevälle Nelsonille myös tapa saada elämässään tilaa muullekin kuin työn tekemiselle.

Danna Nelson joi kuumaa teetä heti noustuaan vedestä avantouintihaasteensa jälkeen.

Nelson sanoo olevansa aina se, jolla on kylmä. Hänestä siis tuskin olisi tullut talviuimaria, ellei eräs hänen kaverinsa olisi sattunut sanomaan taikasanoja.

”Hän kertoi, että neljästä minuutista kylmässä vedessä saa samat endorfiinit kuin maratonin juoksemisesta”, Nelson kertoo.

Nelson on juossut maratonin, ja ennen syöpään sairastumistaan hän lähti lähes joka päivä aamuvarhaisella juoksulenkille. Nilkka oli oikutellut jo ennen raskaita hoitoja, eikä se kestä enää lenkkejä. Niinpä talviuinti alkoi kuulostaa houkuttelevalta.

Aivan välittömästi Nelsonista ei silti kuoriutunut vannoutunutta talviuimaria. Tsemppariksi ryhtynyt, hyvin omistautunut ystävä lupasi soittaa Nelsonille joka aamu.

”Ensimmäisenä aamuna en vastannut hänelle, joten hän tuli hakemaan minua”, Nelson kertoo.

Kun ystävä lopulta sai Nelsonin käymään Allas Sea Poolilla aamuisin, hän ei aluksi pystynyt olemaan vedessä kuin aivan hetken. Kylmään veteen meneminen oli Nelsonin mukaan aivan kamalaa, eikä palkinnoksi luvattua endorfiiniryöppyäkään kuulunut.

”Ajattelin että kokeillaan sitten 10 minuuttia. Ehkä neljässä minuutissa saatava hyöty tulee vain nolla-asteisessa vedessä ja lämpimämmässä vedessä pitää olla pidempään.”

Nelson on kertonut talvituintihaasteestaan sosiaalisen median kanavissaan. Niissä haaste on kulkenut nimellä ”perpetual morning person challenge”, ikuinen aamuihminen -haaste tai lyhyemmin #pmpchallenge. Hän haluaa kannustaa kaikkia ihmisiä esimerkillään tekemään jotakin, joka auttaa heitä huolehtimaan henkisestä hyvinvoinnistaan.

Haasteeseen liittyvän ajatuksen muiden syöpäpotilaiden ilahduttamiseksi tarkoitetusta hyväntekeväisyyskeräyksestä hän sai vajaa pari viikkoa sitten. Kesken jutunteon selviää, ettei Nelson ole tiennyt, että rahankeräykseen tarvitaan Suomessa lupa. Hänellä ei siis ole sellaista.

”Minulla ei ollut aavistustakaan, että sellainen pitää olla”, huolestunut Nelson sanoo.

”Ottamatta kantaa yksittäiseen tapaukseen, rahankeräys on lähtökohtaisesti luvanvaraista toimintaa”, sanoo poliisihallituksen ylitarkastaja Jouni Kitunen.

”On olemassa vain yksittäisiä poikkeuksia. Esimerkiksi koululuokat voivat ilman lupaa kerätä rahaa järjestämissään tilaisuuksissa.”

Vaikka kyse olisi pienemmästä keräyksestä, sovelletaan Kitusen mukaan samaa lakia. Luvan hakemisestakaan ei Nelsonin tapauksessa olisi ollut apua. Lain mukaan yksityishenkilölle ei voida antaa rahankeräyslupaa.

”Lupa voidaan antaa vain yleishyödylliselle yhdistykselle, järjestölle tai säätiölle. Tästä säännöstä on olemassa poikkeuksia, mutta niihin lukeutuu esimerkiksi yliopistot”, Kitunen kertoo.

Muutaman päivän päästä Nelson palaa asiaan. Hän kertoo yrittävänsä nyt selvittää, löytyisikö Suomesta yhdistystä, jonka kanssa hän voisi tehdä hankkeessa yhteistyötä.

Lisää aiheesta