Katariina Suuri tuli nielleeksi kaksimetrisen muovikasvin: Alkoi tuntien taistelu, kun burmanpyton yritettiin pelastaa - HS-Helsinki - Ilta-Sanomat

Katariina Suuri tuli nielleeksi kaksimetrisen muovikasvin: Alkoi tuntien taistelu, kun burmanpyton yritettiin pelastaa

Katariina Suuren operoiminen vaati hoitohenkilökunnalta luovuutta.

Katariina Suuren operoiminen vaati hoitohenkilökunnalta luovuutta.

Julkaistu: 15.11.2019 10:11

Jättiläiskäärmeen ruokailuhetki johti lääkärireissuun.

Burmanpyton Katariina Suuri oli elokuussa nauttimassa ateriaansa kotonaan Pirkanmaalla, kun tulikin nielaisseeksi kaksimetrisen muovisen köynnöskasvin. Isolehtinen koristekasvi jäi kiinni käärmeen mahalaukkuun ja ruokatorveen, eikä omistaja saanut muoviköynnöstä poistettua kaksi metriä pitkän ja 12 kiloa painavan käärmeen suusta.

Omistaja alkoi soitella eläinlääkäriasemille löytääkseen päivystävän klinikan, joka voisi auttaa Katariinaa. Lopulta sellainen löytyi Helsingin Pitäjänmäestä.

Eläinsairaala Mevetin päivystävä eläinlääkäri Jussi Virta oli juuri tullut kotiin nukkumaan yöllisen päivystysvuoronsa jälkeen. Edessä oli vielä toinen päivystysvuoro, mutta yöunet vaihtuivat yllättävän toimenpiteen suunnitteluun, kun työpaikalta soitettiin erikoisesta potilaasta.

”Tykkään eksoottisista eläimistä, niin sitten piti tietenkin ruveta vähän selvittelemään”, Virta sanoo.

Eläinlääkäri kertasi nopeasti kirjallisuutta ja soitteli tuntemilleen käärmeasiantuntijoille. Kukaan ei ollut törmännyt suoraan vastaavanlaiseen tapaukseen, mutta Virta sai kuitenkin kerättyä tarpeeksi tietoa yrittääkseen auttaa Katariinaa.

”Todettiin, että eiköhän sitä ainakin voida yrittää.”

Alkuillasta Katariina tuotiin klinikalle suuressa muovilaatikossa vihreän köynnöksen pää suupielestä pilkottaen. Näky herätti hilpeyttä päivystykseen jonottavissa koiranomistajissa, kun omistaja esitteli käärmettään uteliaille.

Eläinlääkäri yritti ensin vetää köynnöstä Katariinan suusta, mutta muovinen köynnös katkesi. Seuraavaksi Katariina valmisteltiin tähystystä varten.

Nukutuksen jälkeen Katariina Suuri intuboitiin.

Nukutuksen jälkeen Katariina Suuri intuboitiin.

Eläinlääkärin ja kahden hoitajan yhteistyöllä köynnös saatiin lopulta vedettyä kokonaan nukutetun käärmeen sisuksista. Operaatio kesti parisen tuntia.

Virta kehuu potilaan olleen erittäin yhteistyökykyinen.

”Todella käsiteltävä, mukava käärme.”

Operaatio sujui ongelmitta, ja Katariina pääsi toipumaan kotiin lämpölampun alle. Katariina Suuren vointia on tarkkailtu tiiviisti operaation jälkeen. Köynnös ei aiheuttanut vaurioita, ja Katarinaa onkin nyt kasvanut jo kolmemetriseksi – ei tosin muoviköynnöksiä syömällä.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta