Tämä helsinkiläinen olohuone muuttuu joulukuussa teatterinäyttämöksi

Julkaistu:

Valokeilassa koillinen -taidehankkeessa Koillis-Helsingin asukkaat pääsevät tekemään taidetta.


Kun Helsingin Töyrynummella asuvan Penttisen perheen omakotitalon ovesta tulee sisään, astuu ensimmäisenä kapeahkoon eteiseen. Eteisestä avautuu keittiön, ruokailutilan ja olohuoneen muodostama avara ja korkea tila.

Vastassa ovat perheen äiti Tatiana Penttinen, Luna-koira ja Helsingin kaupunginteatterin (HKT) yleisötyön taiteellinen suunnittelija ja ohjaaja Laura Ikonen.

Ikonen on paikalla, sillä 10. joulukuuta Penttisten koti muuttuu teatterin näyttämöksi. Verhot ovat auki jos niitä onkaan – kertomuksia kodista -nimisessä esityksessä lavalle nousee 18 Koillis-Helsingin alueen asukasta.

Sama esitys nähdään marras–joulukuussa myös tapanilalaisen taloyhtiön kerhohuoneessa sekä Tapulikaupungin seurakuntakodissa ja Tapulikaupungin kirjastossa.

Ikonen saa selittää, mistä tässä on kysymys.

”Esitykset ovat osa Valokeilassa koillinen -taidehanketta, jossa kaupunginteatterin lisäksi ovat mukana Uuden tanssin keskus Zodiak, Pohjois-Helsingin Bändikoulu ja Teatteri Tuike”, hän kertoo.

Kolmivuotisen hankkeen tarkoituksena on lisätä taide- ja kulttuuritarjontaa Tapulikaupungin, Suutarilan, Siltamäen, Puistolan, Tapanilan ja Alppikylän alueilla vuosina 2019–2021. Vastaavanlainen hanke on aiemmin toteutettu muun muassa Jakomäessä.

”Lähes kaikki kulttuuripalvelut ovat lähellä keskustaa. Haluamme tuoda taidetta alueelle, mahdollisimman lähelle ihmisiä. Eikä niin, että taidelaitokset tulevat ylhäältä päin määrittämään, mitä taide on, vaan asukkaat pääsevät itse osallistumaan taiteen tekemiseen”, Ikonen kertoo.

”Ajatus on, ettei teatteri piiloudu tiettyyn tilaan, vaan se voi tapahtua missä vain arjen ja elämän keskellä. Että siihen voi törmätä vaikka kotimatkalla.”

Niin kävi Jakomäessä, missä hankkeeseen liittyviä teatteriesityksiä järjestettiin ulkona. Tänä vuonna HKT:n teema hankkeessa sattui kuitenkin olemaan koti. Niinpä luonteva esityspaikka teemaan liittyville esityksille on melko ilmeinen. Esityspaikkoja etsittiin alueiden Facebook-ryhmissä. Tatiana Penttinen bongasi ilmoituksen ja innostui välittömästi.

”Ajattelin että onpa kiva, että olisipa hienoa saada esitys omaan kotiin. Olen sellainen, että innostun helposti ja lähden mukaan kaikkeen mielenkiintoiseen. Mietin kuitenkin, miten muu perhe mahtaa suhtautua asiaan”, Penttinen sanoo.

Kuten Penttinen aavisteli, mies ja lapset eivät olleet aivan yhtä innokkaita avaamaan kodin ovea tuntemattomille. Hän laittoi kuitenkin viestiä Ikoselle, joka saapui hankkeessa mukana olevien kollegoidensa Janne Puustisen ja Sarppa Seppäsen kanssa vierailulle perheen luo.

”Jannen silmät syttyivät, kun hän näki meidän portaikon. Hän mietti, että niitä voisi hyödyntää esityksessä jotenkin”, Penttinen muistelee.

Portaiden aiheuttama innostus mahdollisesti käänsi epäileväisellä kannalla olleen perheenisän pään, sillä hän sattuu itse olemaan varsin ylpeä portaikosta. Pariskunta on suunnitellut talonsa itse, ja portaiden suhteen nähtiin erityisen paljon vaivaa.


”Niiden paikkaa vaihdettiin moneen kertaan, ja toteutusta mietittiin pitkään. Lopulta puolisoni sahasi, viilasi ja lakkasi puuritilät itse massiivipuusta”, Penttinen kertoo.

”Nyt mieskin on innoissaan siitä, että lähdimme tähän mukaan.”

Penttisten kotona nähtävä esitys on tehty alueen asukkaille pidetyissä teatterityöpajoissa. Viikoittaiset tapaamiset alkoivat elokuussa. Hankeväki sai yllättyä positiivisesti, sillä ilmoittautuneita tuli enemmän kuin odotettiin. Ikähaitari oli parikymppisestä seitsemänkymppiseen. Lopulta 18 asukasta oli valmis sitoutumaan esityksen kokoamiseen, harjoitteluun ja esittämiseen.

”Esitys koostuu työpajoissa mukana olleiden asukkaiden teksteistä ja ajatuksista. Olemme puhuneet paljon siitä, mitä koti kertoo meistä itsestämme”, Ikonen sanoo.

”Koti on ihmisen identiteettiin liittyvä henkilökohtainen asia. Vieraillessamme kodeissa pääsemme näkemään ihmisestä jotain oleellista siitä, kuka hän on.”

Muut kodeissa nähtävät kolme taidetapahtumaa on ideoitu yhdessä kunkin asukkaan kanssa. Päivätanssit Alppikylän tyyliin on nimensä mukaisesti päivätanssitapahtuma, jossa nähdään myös pieni esitys. Äänimaisemia Koillisesta -konsertti taas tuo Pohjois-Helsingin Bändikoulun muusikoiden Aleksi Kinnusen ja Aki Himasen luoman ääniteoksen puistolalaiseen olohuoneeseen, jonka asukas halusi testata talonsa akustiikkaa.

Koti-ilta lempimusiikin äärellä on yhteisöllinen tapahtuma, johon osallistujat tuovat mukanaan itselleen tärkeän kappaleen ja kappaleiden herättämistä ajatuksista keskustellaan yhdessä illan aikana. Tapahtumista toteutetaan alkuvuonna 2020 myös valokuvanäyttely.


Penttisten kotona järjestettävään teatterinäytökseen otetaan korkeintaan 20 katsojaa. Esiintymislava tulee olemaan suunnilleen niillä kohdilla, missä nyt on ruokailupöytä. Yleisö istuu olohuoneen puolella tuoleilla ja tyynyillä.

Penttinen ei aio ottaa paineita siitä, miltä koti näyttää. Sen sijaan hän suunnittelee järjestävänsä yleisölle esityksen jälkeen pienen kahvihetken.

”Jos odottaa täydellistä hetkeä kutsua ihmisiä kotiinsa, sellaista ei tule ikinä”, Penttinen sanoo.