Tubettaja Timo Korpi eli vuoden minimaalisilla ilmastopäästöillä: ”Loi kuilua minun ja muiden ihmisten välille”

Julkaistu:

Kylmät suihkut, autottomuus, niukka rahankulutus – Tubettaja Timo Wilderness eli vuoden päästöpaastossa, jonka aikana hän onnistui vähentämään päästönsä viidesosaan keskimääräisestä.


Timo Korpi, eli tubettaja Timo Wilderness, aloitti reilu vuosi sitten, syyskuussa 2018, päästöpaaston, jossa hän pyrki vähentämään hiilidioksidipäästöjään viidesosaan verrattuna keskimääräisen suomalaisen kulutukseen.

Päästöpaastolla hän tarkoittaa elämistä kestävällä päästötasolla vuoden ajan.

Se tarkoitti suuria muutoksia elintapoihin: kylmät suihkut, kasvisruoka, autosta luopuminen ja rahankäyttö vain välttämättömyyksiin.

Korpi teroittaa, että kyseessä oli valistamisen sijaan elämäntapakokeilu: hän halusi tietää onko ylipäätään mahdollista elää kahden tonnin suuruisilla vuosipäästöillä.

Kestävät vuosipäästöt globaalisti on monimutkainen asia. Yhden ihmisen päästöjen tulisi olla vuoteen 2030 mennessä noin kolme tuhatta kilogrammaa Aalto-yliopiston teettämän tutkimuksen mukaan. Vuonna 2050 vieläkin vähemmän.

Keskimääräisen suomalaisen vuosittaiset hiilidioksidipäästöt ovat Sitran mukaan tällä hetkellä noin 10 000 kiloa.

Siksi Korpi otti tavoitteeksi päästä päästöissään viidesosaan, mikä tarkoitti alle 2 000 kilogrammaa.

Päästöpaasto on nyt päättynyt ja tavoite onnistui 1 969 kilogrammalla.

Hän kertoo Yle Kioskin Ilmastouutisten viimeisessä Youtube-videossa, että vuoden kokemus oli vaikeaa kiteyttää, sillä se toi paljon uusia asioita elämään kuten uudet ilmaiset harrastukset. Samalla päästöpaasto koetteli miehen ihmissuhteita, koska hän joutui usein kieltäytymään huveista. .Timo Wilderness on sama henkilö, joka kuvasi Helsingin kauppatorilla tämän vuoden toukokuussa viraalihitiksi nousseen videon, joka tiivisti suomalaisten mestaruusjuhlinnan.

Suomalaisten sekoamista jääkiekonmestaruudesta kertova video oli osana Korven WTF: Welcome To Finland -sarjaa, ja sillä on tällä hetkellä Facebookissa yli 1,8 miljoonaa näyttökertaa.

Lue lisää HS:n aikaisemmin julkaistusta jutusta, kuinka Korpi editoi hittivideotaan nukkumatta silmänräpäystäkään.

Korpi toteutti päästöpaastonsa toisella kanavalla – Yle Kioskin tuoreessa Ilmastouutiset-osiossa.

Hän ilmoitti sarjasta syyskuussa 2018 omalla sometilillään, samaan aikaan kun vuoden kestänyt päästöjen vähentämisprojekti alkoi:

”Tänään alkoi mun uusi #ILMASTOUUTISET -sarja! Olisin tosi kiitollinen jos voisit mennä katsomaan ensimmäisen jakson”, Korpi kirjoitti päivityksessään.Hän ylläpiti Ilmastouutisia videomuotoisesti koko päästöjen vähentämiskokeilun ajan.

Yhdellä videolla hän esimerkiksi kertoo, miten luopui hänelle rakkaasta Toyota Corolla -autostaan.

Miten Timo Korpi onnistui tavoitteessaan?

Elämäntapojen muutokset tuntuivat Korven omien sanojen mukaan helpoilta.

Korpi asuu avopuolisonsa kanssa puolet pienemmässä asunnossa kuin suomalainen keskimäärin, joten asumismuoto säästi heti noin kaksi tuhatta kilogrammaa. Hän laski huonelämpötilaa myös pari astetta tavanomaista matalammaksi.

Korpi luopui koko vuodeksi lämpimästä vedestä, millä kaikkosi puoli tuhatta kilogrammaa päästöjä.

Kylmässä vedessä peseytyminen oli miehelle helppoa, sillä hän on omien sanojensa mukaan ”avantopervo”.

Ruokavalinnat vähensivät päästöjä tuhat kilogrammaa. Korpi söi vain ilmastoystävällistä ruokaa, eli pois jäivät muiden muassa riisi ja eläinperäiset tuotteet. Riista ja villikala olivat kuitenkin sallittuja.

Talvella hän ei syönyt kasviksia, joita joudutaan kasvattamaan kylmyyden takia kasvihuoneissa, eli esimerkiksi kurkku, tomaatti ja salaatti jäivät pois talveksi.

Liikkumisessa Korpi säästi kaksi tuhatta kilogrammaa, sillä hän ei lentänyt eikä ajanut autolla juurikaan.

Hän joutui kuitenkin päästöpaastonsa aikana suorittamaan ajokorttinsa kolmannen vaiheen, mikä lisäsi päästöjä.

Korpi liikkui ja liikkuu edelleen junalla ja polkupyörällä.

Tavaroiden ja palveluiden niukalla kulutuksella korpi säästi kokeilussaan noin kaksi ja puoli tuhatta kilogrammaa, sillä hän käytti rahaa vain vähän ja välttämättömyyksiin.

Näitä välttämättömyyksiä olivat muiden muassa vakuutukset, puhelinliittymä ja lääkärikulut.

Korpi joutui kieltäytymään monista asioista rahankäytön takia, mikä loi kuilua hänen ja muiden ihmisten välille.

Kaikki rahankulutus lasketaan päästöinä ja tämä jätti monia huvituksia pois Korven elämästä.

”Esimerkiksi en käynyt elokuvissa, keikoilla, baarissa, keilaamassa, kiipeilemässä”, hän listaa HS:lle asioita joita ikävöi.

Tubettaja käytti apunaan ilmastodieetti.fi -sivustoa päästöjensä laskemiseen.

Laskuri keräsi paljon tietoa rahankulutuksesta, sillä ihmisen yksi merkittävä osa päästöistä tulee tavaroista ja tietyistä palveluista, joihin käytetään rahaa.

Tämän vuoksi hän joutui venyttämään penniä ja kieltäytymään monissa tilanteissa, joihin olisi aikaisemmin osallistunut ilomielin.

Korven avopuoliso Laura esiintyy myös videolla, ja kertoo surumielisesti, että on kaivannut Korpea asioihin, joita heillä on ollut tapana kokea yhdessä. Korpi kertoo videolla päästöpaaston loputtua, ettei osannut korvata tarpeeksi yhteisiä juttuja avopuolisolleen.

Joka tapauksessa parilla menee edelleen hyvin, ja tästä eteenpäin Korpi ei aio olla yhtä ehdoton kuin päästöpaaston aikana.

Korpi kertoo, että tuleva vuosi tulee olemaan Lauran vuosi.

”Hän saa päättää mitä teemme tällä kertaa”, Korpi kertoo.

Menot eivät ole kuitenkaan toistaiseksi rokottaneet Korven vähäpäästöistä elämäntapaa, sillä hänellä ei ole tällä kertaa ollut suuria laskuja esimerkiksi hammaslääkäristä tai autokoulusta, mitkä osuivat päästöpaastokokeilun ajalle.

”Kunhan nyt ei menisi puhelin rikki tai jotakin muuta kriittistä”, hän pohtii.

Jatkossa Korpi yrittää löytää päästöilleen tason, jossa voisi elää täysipainoista onnellista elämää.

Korpi summaa, että kokeilu oli kaiken kaikkiaan helppoa ja yllättävän tavallista elämää ja aikoo jatkaa melko samalla tavalla tästä eteenpäin.

Esimerkiksi asuminen ja ruokavalinnat olivat Korvelle helppoja muutoksia.

Jälkikäteen hän vielä toteaa, että 2,5 tuhannen päästötavoitteisiin pääseminen olisi ollut helppo homma, eikä olisi vaatinut kokeilun suuruista kurinalaisuutta.

Oikaisu 24.10. klo 10.17: Aalto yliopiston teettämän tutkimuksen mukaan hiilidioksidipäästöjen tulisi olla vuoteen 2030 mennessä noin kolme tuhatta kilogrammaa, eikä kaksi tuhatta, kuten jutussa aikaisemmin kirjoitimme. Jutussa lievennetty sanavalintoja koskien Korven ihmissuhteita ja parisuhdetta.