Omituinen torninraato nököttää Lauttasaaressa: Rakennelma on viimeisiä jäänteitä puolustusjärjestelmästä, jota ei enää ole

Julkaistu:

Yli sata vuotta vanha rakennelma muistuttaa levottomista ajoista ja sodan pelosta.


Lauttasaaren eteläkärjessä nököttää kivestä ja tiilestä rakennettu torninraato.

Tornin käyttötarkoitus puhututti paikallisia Facebook-ryhmässä. Rakennelmaa arveltiin venäläisvallan aikaiseksi uuniksi.

Arvaukset osuivat oikeaan ajankohdan suhteen, mutta torni ei suinkaan ole uuni, vaan etäisyydenmittaustorni. Huipulla olevalle kivitasolle asetettu etäisyysmittari helpotti tykkien ampumaetäisyyden määrittämistä.

Torni rakennettiin vuonna 1885, kolmisenkymmentä vuotta Britannian, Ranskan ja Venäjän välillä käydyn Oolannin sodan jälkeen osana Lauttasaaren linnoittamista. Kaiken kaikkiaan torneja rakennettiin alueelle neljä.

Tornin tiilistä sisustaa ympäröi puinen kehikko ja sen viertä kulkivat puiset portaat, joita pitkin pääsi kapuamaan torniin. Etäisyydenmittauslaitteita käytettiin tornista.

Alueen sotahistoriaa on kartoitettu laajimmin Lauttasaari-seuran julkaisemassa teoksessa Krenatööreistä rämäpäihin.

Tornin rakennusvuosi on tiedossa, mutta esimerkiksi kuvaa ehjästä tornista ei löydy.

Lauttasaaren rakennetusta neljästä tornista jäljellä on kaksi, Särkiniemen ja Länsiulappaniemen tornit.


Säilynyt torni on suoranainen harvinaisuus Helsingissä.

”Näitä tämän ikäisiä linnoitteitahan ei oikeastaan Helsingin mannermaalla ole”, kertoo Helsingin kaupunginmuseon arkeologi Markku Heikkinen.

Ullanlinnanmäellä on yksi kunnostettu tykistöasema, mutta muuten 1800-luvun lopun linnoitteet ovat tuhoutuneet tai tuhottu uusien rakennusten tieltä.