Vuonna 1917 perustettu venäläisravintola Bellevue suljetaan Katajanokalla: ”Kulttuurihistoriallinen aarre”

Julkaistu:

Vuonna 1917 Katajanokalle perustettu Bellevue on vanhin venäläinen ravintola Venäjän ulkopuolella.


Jälleen yksi helsinkiläinen klassikkoravintola on painumassa historiaan. Katajanokalla sijaitseva satavuotias venäläisravintola Bellevue sulkee ovensa lokakuun lopussa.

”Liiketoiminta on ollut myynnissä jo jonkin aikaa. Emme ole saaneet toimintaa kannattavaksi uudistuksista huolimatta”, sanoo Rivoli Restaurants -yhtiön hallitusta edustava Jenni Jokilahti.

Bellevue on ollut Rivoli Restaurantsin omistuksessa vuodesta 1974 saakka, jolloin tunnettu ravintoloitsija Ragni Rissanen osti sen.

Aika on Jenni Jokilahden mukaan klassikkoravintoloille vaikea.

”Ravintola-ala on muuttunut. Nyt asiakkaita näyttää kiinnostavan klassikkoravintoloita enemmän trendiravintolat ja pizzeriat”, Jokilahti sanoo.

Hän toivoo, että Bellevuen toiminnalle löytyy jatkaja.

”Kyseessä on kulttuurihistoriallinen aarre, jonka sisustuskin on melkein alkuperäinen. Ravintola on perustettu 1917, ja se on vanhin yhä toimiva venäläinen ravintola Venäjän ulkopuolella. Se pitäisi oikeastaan museoida.”

Bellevuen perusti Venäjältä tsaarin armeijan mukana tullut Grigori Pawlow (1891–1957) yhdessä suomalaisen vaimonsa Hulda Helénin (1884–1963) kanssa. Rahapajankadulla sijainnut alkuperäinen Bellevue oli aluksi kahvila, mutta toiminta laajeni pian ravintolaksi.

Pariskunta hankki Bellevuen nykyisen huoneiston osoitteesta Rahapajankatu 3 vuonna 1922. Ravintolan venäläistyyppisestä ruoasta tuli niin tunnettua, että esimerkiksi marsalkka Mannerheim tilasi sieltä seljankan syödessään kantapaikassaan ravintola Savoyssa.

Grigori Pawlow suomalaisti nimensä Reko Pauloksi, ja Paulosta tuli myös pariskunnan yhteinen sukunimi.

Paulojen ja heidän tyttärensä Marja Paulon testamenttien mukaisesti vuonna 1966 perustettiin yleishyödyllinen Paulon säätiö, joka on yhä toiminnassa.