Helsingin ytimeen ladotun valtavan symbolin mysteeri ratkesi: Jouni Gratschew teki kuvion 1987

Julkaistu:

Rautatientorilla oleva pohjoisnuoli syntyi Helsingin kivimiehen kädenjälkenä.


Helsingin Rautatientorilla komeilee keskellä kivetystä monimetrinen nuoli. HS Helsinki kirjoitti ”pohjoisnuolesta” syyskuussa, mutta tuolloin ei saatu selville mikä nuolen merkitys on.

Kyseessä on torin peruskorjauksen suunnittelijan tekemä ”detalji”, kertoo torin kiveystä tekemässä ollut Jouni Gratschew.

”Nuolen suunta määriteltiin ja tarkastettiin paikan päällä”, Gratschew tarkentaa.

Tämä selittää sitä, miksi nuoli on asiakirjoissa piirretty kohtisuoraan Kansallisteatteria kohden, vaikka se todellisuudessa osoittaa siitä hieman sivuun. Nuoli on suunnattu osoittamaan pohjoiseen.

Rautatientorin nuolikuvio syntyi torin peruskorjauksen yhteydessä vuonna 1987. Helsingin kaupungin kivimiehenä aiemmin työskennellyt Gratschew kertoo tehneensä nupukivisen nuolen yhdessä Pauli Koskenmäen kanssa. Urakoitsijana torin korjauksessa toimi Reunakivi ky.

Gratschew oli tuohon aikaan yksi harvoista Helsingin kaupungille työskennelleistä kivenhakkaajista. Hän oli mukana tekemässä muun muassa Hakaniemen torin kiveystä, ulkoministeriön uuden rakennuksen pihaa ja lukuisia kaupungin puistoja.

Viime vuodet Gratschew on työskennellyt Helsingin infran parissa rakentamispalvelu Staran työnjohtajana.