Helsingin pahamaineisimpaan taloyhtiöön avataan vegaaninen villiruokaravintola: ”Nyt puhutaan, että koko Kallio on pilalla”

Julkaistu:

Helsinginkadun rosot siliävät taas hieman, kun pahamaineisessa Helsinginkatu 21:ssä avataan vegaanista villiruokaa tarjoileva ravintola.


Helsinginkatu 21 tunnettiin aiemmin lähinnä ongelmistaan: talo oli huonossa kunnossa ja meno levotonta.

Taloyhtiötä saattoi hyvin perustein kuvailla Helsingin surkeimmaksi. Käytävien vessat haisivat jatkuvasti kuvottavilta eikä taloyhtiöllä ollut edes järjestyssääntöjä.

Viime vuoden lopulla valmistuneen mittavan peruskorjauksen jälkeen se on kuitenkin siistiytynyt huomattavasti.

Helsingin Harjussa sijaitsevan talon kivijalassa toimi vuosia perinteinen pizza- ja kebabravintola, josta paikalliset muistelevat hakeneensa kebabrullan muotoista helpotusta krapula-aamuihinsa.

Nyt sen ikkunaan on kuitenkin ilmestynyt lappu, jossa kerrotaan paikalle avautuvan vegaanista villiruokaa tarjoileva ravintola Villd.

Kesän aikana Villd pyöri pop-up-ravintolana Sturenkadulla. Keskeinen sijainti on ravintolalle tärkeä, joten Helsinginkadun liiketila tuntui luontevalta ratkaisulta.

”Tämä on nyt tätä gentrifikaatiota parhaimmillaan, että pamautetaan Hesarille”, naurahtaa Villdin ravintoloitsija Ossi Paloneva.


Villiruokakokki on tietoinen keskiluokkaistuvan Kallion alueen pelosta.

”Ymmärrän kyllä, kun Kallio-ryhmässä ihmiset puhuvat että nyt on koko Kallio ja kaupunki pilalla, kun tämän tyyppistä muutosta tapahtuu.”

Hän uskoo ravintolan kuitenkin voittavan epäilijät puolelleen tarjoamalla yllättävän ja uudenlaisen kokemuksen.

Villiruoassa käytetään luonnonvaraisia kasveja, eli esimerkiksi jäkälää, metsäsieniä ja villiyrttejä. Ero tavanomaiseen kebabrullaan tai rasvaa tihkuvaan mättöpizzaan on suuri.

Paloneva lupaa kuitenkin ruokkia myös vanhasta tottumuksesta kohmelossa paikalle kömpivät parhaansa mukaan.

”Tavoite on, että aina kun ollaan paikalla, niin ihmisille jotain pystytään tarjoamaan.”

Ikkunoiden retrot keltavihreät teippaukset vaihtuvat pian Villdin hillitympään logoon.

Tällä hetkellä vegaaniravintolan logossa on kummastusta herättävä kala. Se on perua ajalta, jolloin Vaasassa ja pop-up-muodossa toiminut Villd tarjoili muutakin kuin vegaaniruokaa.

Kuunvaihteessa vietettäviin avajaisiin mennessä ravintolalle suunnitellaan uusi logo, vaikka Palonevan mukaan kalalogo on palvellut hyvin.

”Siinä on vähän jotain miettimistä ihmisillä. Kun siinä on se kala, niin ne saa siitä keskenään vängätä ja jutella ja miettiä, että onko se nyt oikein vai väärin.”

Uudessa logossa kalan tilalla nähdään kasvi. Sen lajista ei ole vielä tietoa, mutta siankärsämö on vahva ehdokas.