Sähkön vaaroilla ja kasvaimilla pelottelu hämmensi lapsia Käpylässä: ”En arvosta, että lapsille puhutaan vaihtoehtoisista totuuksista”

Julkaistu:

Tapahtumahetkellä Käpylän klubilla oli paikalla muutamia 10–13-vuotiaita lapsia.


Käpylän peruskoulun yhteydessä toimivalla Käpylän klubilla tapahtui viime keskiviikkona iltapäivällä paikalla olleita lapsia ja nuoria hämmentänyt tilanne.

Asukasaktiivien perustaman yhdistyksen pyörittämään klubitilaan pelmahti paikalle alueella asuva nainen, joka alkoi kertoa paikalla olijoille sähkömagneettisen säteilyn vaaroista käyttäen hurjia esimerkkejä.


Yhdistys pyörittää tilassa muun muassa nuorisotoimintaa, ja iltapäivisin paikalla on usein paljonkin koululaisia, kertoo Käpylän klubin toiminnanjohtaja Heikki Takkinen. Keskiviikkoiltapäivä oli kuitenkin normaalia hiljaisempi. Paikalla oli Takkisen tiedon mukaan vain muutama 10–13-vuotias lapsi.

”Lapsia ei ollut kovin montaa. Heidän lisäkseen paikalla oli ainoastaan työharjoittelija, koska nuoriso-ohjaaja Marianne Korhonen oli juuri käymässä koululla”, Takkinen kertoo.

”Nainen oli paikalla olleiden lasten mukaan tullut jonkinlaisen sähkön mittaamiseen käytettävän laitteen kanssa ja alkanut paasata.”

Hän oli tullut klubitilaan syöttämään hoitolastaan, koska muisteli aiemmilta vuosilta, että siellä toimii kahvila. Joku lapsista oli laittanut tilanteessa kännykkänsä lataukseen, minkä vuoksi nainen oli ottanut puheeksi sähkömagneettisen säteilyn vaarat.

”Hän oli sanonut lapsille, että sähkömagneettisen säteilyn määrä tilassa on mittarin mukaan noin kolme, ja että hänen kotonaan luku on yleensä alle 0,0002:n”, Korhonen kertoo.

Nainen oli lasten ja nuorten mukaan myös kertonut lapsesta, joka oli istunut koululuokassa modeemin vieressä ja kuollut myöhemmin aivokasvaimeen. Toisen tarinan mukaan kännykkäänsä housujen etutaskussa pitänyt poika taas oli saanut siihen kohtaan syövän.

”Kun tulin paikalle, lapset olivat hämmentyneitä ja vähän peloissaan”, Korhonen sanoo.

Lyhyehkön keskustelun jälkeen varoittelija oli poistunut paikalta, jo ennen kuin Korhonen ehti tulla takaisin.

Tapahtuneesta ryöpsähti Käpylän alueen Facebook-ryhmässä vilkas ja monipolvinen keskustelu kahteen eri otteeseen. Klubilla käynyt nainen kertoi keskustelussa lasten itse tuoneen esille huolensa koulun langattomien verkkojen vaikutuksista.

Nämä olivat hänen mukaansa aikeissa mennä puhumaan asiasta koulunsa rehtorille. Käpylän peruskoulun rehtori Sirpa Kopsa kertoo olevansa tietoinen klubilla tapahtuneesta välikohtauksesta. Kukaan oppilas tai vanhempi ei kuitenkaan ole kääntynyt asian tiimoilta hänen puoleensa.

”Paikalla oli tuolloin yksi hyvin kohtelias nuori poika, joka on samaa mieltä kenen kanssa tahansa, joka alkaa hänelle puhumaan”, Takkinen sanoo.

”Tässä on kysymys yhden aikuisen huolesta, jonka hän välitti tilanteessa paikalle olleille lapsille.”

Kun paikan Korhonen saapui paikalle, asia käytiin Takkisen mukaan lasten kanssa läpi.

Olli Salakarin 13-vuotias lapsi oli paikalla hämmentävässä tilanteessa. Hän ei Salakarin mukaan pelästynyt kuulemaansa, eikä ottanut sitä kauhean vakavasti.

”Toiset lapset olivat hänen mukaansa lähteneet mukaan keskusteluun”, Salakari kertoo.

”En arvosta, että nuorille tarkoitetussa tilassa tullaan puhumaan vaihtoehtoisista totuuksista, joista ei ole tieteellistä näyttöä. Ja jos puhutaankin, se pitäisi tehdä jollakin muulla tavalla kuin pelottelemalla.”

Lapset säikäyttäneen naisen huoli liittyy sähköyliherkkyyteen. Se on tila, jossa henkilö kokee saavansa oireita sähkömagneettisista kentistä. Aiemmin puhuttiin myös sähköallergiasta.

Yliherkkyyden oireiksi kuvataan usein väsymystä, uupumusta, yleistä pahaa oloa, jännittyneisyyttä ja pelkotiloja. Tutkijoiden enemmistö on kuitenkin sitä mieltä, että sähkömagneettiset kentät eivät aiheuta yliherkkyyttä sähkölle.

HS:n tavoittama nainen vahvistaa paikalla olleiden koululaisten kuvaaman tapahtumien kulun. Hän sanoo, että aloite keskusteluun tuli kuitenkin paikalla olleelta nuorelta.

Nainen myöntää kertoneensa lapsille kahdesta kymmenen vuoden takaisesta syöpätapauksesta. Hänen aikomuksenaan ei silti ollut pelotella lapsia.

”En ikinä menisi tieten tahtoen pelottelemaan nuoria”, hän sanoo.