Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

Julkaistu:

Kivelän palvelukeskuksessa terapiaeläinten vierailut on osa säännöllistä toimintaa. Moona-poni vierailee iäkkäiden asukkaiden luona useamman kerran vuodessa.


”Ihana tuo!” kuuluu riemastunut huudahdus, kun päivän vieras astuu päivätoiminnan saliin Kivelän palvelukeskuksessa Helsingin Töölössä.

Innoissaan ja ihastuneita vaikuttavat olevan muutkin, kun pikkuinen musta poni kopsuttelee vuorotellen tervehtimään salissa istuvia ihmisiä.

Joku tietää kertoa, että 230-kiloinen, karvainen vieras on käynyt täällä aiemminkin. Osastonhoitaja Niina Ramstedt vahvistaa asian ja kertoo, että terapiaponi Moonan vierailut ovat itse asiassa osa palvelukeskuksen vakinaista toimintaa.

”Moonan ensimmäinen vierailu oli sen sortin suksee, että ponin käynnit päätettiin vakinaistaa. Moona vierailee täällä 3–4 kertaa vuodessa”, Ramstedt kertoo.

”Myös pihalla olleet kanat ovat kova juttu”, kertoo palvelukeskuksen hoitaja Leena Meririnne.


Ramstedt sanoo, että Kivelän kokemusten perusteella eläinterapia on ehdoton juttu ikäihmisten kanssa. Ponin ja kanojen lisäksi talossa on vieraillut terapiakoiria. Nytkin mukana itse asiassa vipeltää yksi sellainen, Ramstedtin oma Milli-koira.

Ilmassa on pientä jännitystä, sillä Milli ei ole koskaan nähnyt ponia. Onneksi Milli ei näytä olevan ponista moksistaan, niin kuin ei ole Moonakaan Millistä. Sieraimiin leijaileva kauran tuoksu ja hiutaleiden ropina sen sijaan saavat kavioihin liikettä.

Moona ottaa muutamia varovaisia peruutusaskelia kohti keittiötä, jossa ruotsinkielisen päivätoiminnan Solstrålenin ohjaaja Rita Nevaste valmistelee moniviljapuuroa seuraavaksi päiväksi.

”Moona tuumaa, että se saa herkkuja”, sanoo ponin ohjaksissa oleva sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ohjaaja Kirsi Aarnio.


Moni haluaisi niitä myös suloiselle ponille tarjota, mutta Aarnio selittää, miksei se ole hyvä idea.

”Poni pysyy rauhallisempana, kun sille ei anna kesken vierailun herkkuja. Nämä pienet ponit ovat sellaisia, että ne tahtovat kerjätä lisää, jos saavat jotakin.”

Herkkujen sijaan Moona hukutetaan hellyydenosoituksiin. Rapsutteluista, paijailuista ja taputteluista nauttiva poni näyttää hetkittäin siltä kuin se nukahtaisi.

Päivätoimintaosastojen jälkeen matka jatkuu ympärivuorokautisille osastoille. Muutamasta askelmasta taitava pikkuponi selviää, mutta kokonaiset kerrosvälit on kuljettava hissillä. Tottuneesti se pujahtaa hissiin ja odottaa kärsivällisesti oikeaa kerrosta.


Pyörätuolilla osaston käytävää rullaileva mies lähtee seuraamaan Moonaa. ”Moona-Liisaa”, hän puhuttelee ponia hellitellen. Kun Moona tervehtii käytävällä pyörätuolissa istuvaa toista miestä, tämä tarttuu hanakasti pikkuponin riimuun.

”Otteista näkee, että hän on ollut tekemisissä hevosten kanssa”, sanoo Moonan toinen ohjaaja Johanna Tuominen.

Miehen puheesta ei ole helppo saada selvää. Käy ilmi, ettei mies ole puhunut pitkään aikaan. Moona on siis saanut hänet juttutuulelle.

Se ei ole mitenkään tavatonta, vaan itse asiassa yksi niistä syistä, miksi eläinterapiaa palvelukeskuksen iäkkäille asiakkaille tarjotaan. Ramstedt kertoo, että on muitakin, jotka ovat eläinvieraiden läsnäollessa alkaneet puhua tai reagoida muuten tavallisesta poiketen.

”Kun muistisairaat eivät enää muuta muista, he muistavat sen, että heillä on joskus ollut eläimiä”, Ramstedt sanoo.

”Täällä on esimerkiksi yksi asukas, joka ei haluaisi mitään muuta kuin nukkua. Häntä ei saa innostumaan mistään. Kaikkea on kokeiltu. Mutta kun hänen tykö menee koiran kanssa, hän kävelee ihan mihin tahansa. Eläimet ovat ainoa tapa saada hänet hyväntuuliseksi.”

Eläimet herättävät muistoja. Ramstedt kertoo, että eräälle muistisairaalle muistui Moonan tapaamisessa mieleen, että hänellä on maatila Keski-Suomessa. Toinen taas ei tunnista omaisiaan, mutta muistaa tavanneensa Moonan ohjaajineen.

Mieluisista vieraista jää siis myös muisteltavaa ja puhuttavaa vierailun jälkeen. Leena Meririnne kertoo, että eräskin yhdeksänkymppinen mamma muistelee yhä, mitä Moona edellisellä, kuukausien takaisella vierailulla teki.

Myös henkilökunta vaikuttaa olevan innoissaan. Käytäville tullaan räpsimään kuvia erikoisesta vieraasta.

Vierailun kuluessa satelee kysymyksiä: Kuinka vanha Moona on? 15 vuotta. Missä se asuu? Sampolan tilalla Lohjalla. Onko Moona matkustanut jo ratikassa? Ei ole vielä ainakaan.


Huoneeseen lönkyttelevä hevonen on varma katseenkääntäjä. Osa palvelukeskuksen asukkaista vaikuttaa vähän hämmentyneiltä. Marita Sten tiedustelee, kenen koira Moona oikein on.

”Ei se ole koira. Se on poni, vähän niin kuin pieni hevonen”, Kirsi Aarnio vastaa.

Johanna Tuominen kertoo, että Moonaa on sanottu myös vuoheksi ja kissaksi. Palvelukeskuksen kulttuuriohjaaja Leea Kavonius sanoo, että voi olla vaikea hahmottaa, että hevonen on sisällä. Leif Lindfors on samaa mieltä.

”Tämä on ensimmäinen kerta, kun olen nähnyt sairaalassa ponin, ja minä olen ollut sairaalassa töissä ja potilaana. Vaimolle jos kertoisin, että täällä oli poni, hän ei uskoisi. Hän sanoisi, että olen nähnyt unta”, Lindfors sanoo.


Kalevi Hämäläinen on nähnyt hevosen sisällä ensimmäisen kerran jo pikkupoikana, kun tuli itse vieneeksi varsan kotitaloonsa.

”Äiti suuttui, kun vein sen sisälle”, Hämäläinen sanoo.

Johanna Tuominen kertoo, että Moona on aina hoitanut sisäkeikkansa rauhallisesti loppuun asti, ja niin käy tälläkin kertaa. Kun viimeisetkin asukkaat on tervehditty, Moona kävelee ulos osaston ovesta ja suuntaa kotimatkalle.