Helsingin lähiössä on Kiviparintie 5A, Kiviparintie 5a ja vieläpä Kiviparintie 5a A – Mistä on kyse?

Julkaistu:

Kiviparintie 5a:n A ja B-rapun osoite sekoitetaan vanhaan Kiviparintie 5:n A ja B:hen.


Helsinkiläinen Heidi Jussila asuu Helsingin Myllypurossa Kiviparintie 5a:ssa. Talo on valmistunut kolmisen vuotta sitten ja siinä on kaksi rappua, A ja B.

Talon takana on vanha Kiviparintie 5 (rakennettu 1964), jossa on neljä rappua: A, B, C ja D.

Tästä tulee paljon sekaannusta. Milloin pihalla pyörii eksynyt pizzakuski, milloin kotihoidon työntekijä, jotka eivät tiedä mihin taloon ovat menossa.

Kukaan ei helposti löydä oikeaa osoitetta. Joskus voi oikeasti olla kiire.

Osoitesuunnittelija Valtteri Kettunen Helsingin kaupungilta lupasi perehtyä Kiviparientien tilanteeseen ja vastasi: vuonna 2004 voimaantulleen asemakaavan muutoksen myötä alueelle kaavoitettiin täydennysrakentamista.

Osoite Kiviparintie 5 oli jo silloin voimassa. Asemakaavan muutos mahdollisti uuden tontin muodostamisen eteläpuolelle.

Osoitenumeron 5 ollessa jo varattu, uudelle tontille jouduttiin antamaan osoitteeseen kirjain, jotta se eroaisi osoitenumerosta 5.

Näin syntyi osoite Kiviparintie 5a.


”Muutoksessa noudatettiin periaatetta, jonka mukaan muutettiin mahdollisimman vähän jo olemassa olevia osoitteita”, Kettunen sanoi.

”Pahin tilanne omalla kohdallani sattui viime keväänä, kun ambulanssi ja pari ensihoitajaa pyörivät pihalla ja etsivät oikeaa osoitetta”, Jussila sanoi.

He olivat menossa takana olevaan vanhaan Kiviparintie 5 B:hen, pyörivät eksyksissä talon pihalla jonka osoite on Kiviparintie 5a B.

”En itse haluaisi olla takana olevassa talossa sydänkohtauksen saaneena kun ensihoito pyörii meidän pihalla. Olemme etummaisina ja vanha talo jää taakse piiloon”, Jussila sanoi.

Tällä kertaa ambulanssikeikka ei ollut kiireinen mutta kaverit pudistelivat päätään kun selvitin heille osoitesotkua.

”Kohtalokkaat sekunnit menetetään tosi hädässä”, he tuumasivat.

Kettunen vastaa: osoitenumerointia voidaan korjata, jos osoitenumeroissa on käyttämättömiä osoitenumeroita kyseisellä kadulla.

Esimerkiksi nykyinen Kiviparintie 5a saisi uudeksi osoitteeksi Kiviparintie 5 ja Kiviparintie 5:n osoite muuttuisi osoitteeksi Kiviparintie 7.

Muutoksen tekemiseen tarvitaan molempien asunto-osakeyhtiön hyväksyntä ja yhdessä tehty hakemus.

”Alkuvuodesta turvallisuusikokouksessa oli puhetta hankalasta ja epäselvästä talojen numeroinnista, mutta asiaan ei oltu keksitty ratkaisua”.

Kaupungin osoitesuunnitteluun ei ole oltu yhteydessä tähän asiaan liittyen.

”Valitettavaa, että sekaannuksia on tapahtunut”, Kettunen sanoi.

Suomen laki velvoittaa merkitsemään rakennuksiin osoitenumerot selvästi.