Töölön 1960-luvun toimisto­kolossi remontoidaan luksus­asunnoiksi: Kallein huoneisto maksaa yli kolme miljoonaa euroa

Julkaistu:

Saneerausprosessi kestää kokonaisuudessaan noin neljä vuotta. Sinä aikana 1960-luvun lopussa rakennettu kiinteistö käy läpi todellisen muodonmuutoksen.


Taivallahden rannalla Helsingin Taka-Töölössä seisoo tyhjentynyt toimistokolossi. Syyskuun harmaa sää oikein korostaa pesemättömiä ikkunoita ja rakennuksen ruskeanharmaata betonikuorta.

Rakennuksen rujolle tilalle on kuitenkin olemassa selitys. Viime kuukausien aikana rakennuksen sisältä on purettu pois lähes kaikki purettavissa on. Reilun kolmen vuoden kuluttua tyhjien käytävien tilalla on 146 asuntoa valmiina uusia asukkaita varten.

Saneerauskohteen rakennuttajana toimivan Auratum asuntojen rakennuttajajohtaja Janne Hietala ohjeistaa pitämään silmät auki kierroksellamme. Purun jäljiltä lattioissa on epätasaisuuksia ja kahdeksannessa kerroksessa kokonainen reikä alempiin kerroksiin.

”Vanhat hissit on purettu, kaikki talotekniikka uusitaan, julkisivu kunnostetaan ja kahdeksas kerros rakennetaan uudestaan”, Hietala luettelee tulevien vuosien ohjelmaa.


Rakennus tulee käymään läpi täydellisen muodonmuutoksen muuttuessaan 1960-luvun toimistotalosta 2020-luvun uniikiksi asuinrakennukseksi. Tuleville asukkaille rakennetaan jokaiseen asuntoon vähintään yksi parveke ja kahdeksannen kerroksen asukkaille on luvassa yksityiset kattoterassit.

Asunnoista pienemmät tulevat olemaan 38 neliöisiä kaksioita ja suurimmat ylimmän kerroksen asunnot ovat yli 200 neliöisiä. Auratum asuntojen asuntopalvelujohtaja Minna Fontellin mukaan asuntojen neliöhinta lähtee reilusta 9 000 eurosta. Ylimmän kerroksen asuntojen neliöhinnat tulevat olemaan noin 15 000 euroa neliöltä.

Tämä tarkoittaa, että kiinteistön hulppein asunto tulee maksamaan tulevalle omistajalleen reippaasti yli kolme miljoonaa. Siihen hintaan saa yli 200 neliötä elintilaa, esteettömän näkymän Seurasaarenselälle aina Espooseen asti, sekä usean kymmenen neliön kattoterassin.

Näkymä tulevalta terassilta on huikea ja Helsingissäkin ainutlaatuinen. Eteen ei ainakaan tule ikinä rakentumaan mitään, Hietala sanoo.


Fontell on saanut jo vastailla satojen kiinnostuneiden ihmisten tiedusteluihin uusista asunnoista. Ennakkomyynti aloitetaan tänä syksynä.

”Osasimme odottaa, että kiinnostusta tälle alueelle löytyy, mutta tämä määrä yllätti täysin.”

Fontellin mukaan on mahdollista että noin puolet asunnoista myydään heti myynnin alkuvaiheessa ja suurin osa on rakennusvaiheen aikana myyty.

Taivallahden alue on kiinnostanut ostajia aikaisemminkin, sillä aivan saneerattavan toimitalon vieressä sijaitseva sekä Vormalan korttelin halutut asuintalot että Auratumin rakennuttamat Töölön Pasuunan arvoasunnot. Pasuunan asunnoista yli puolet varattiin Fontellin mukaan ensimmäisenä myyntipäivänä.

Kun Yleisradio aloitti toimistorakennuksen rakentamisen vuonna 1965, oli Taivallahden alue vielä täysin toisenlainen. Kortteliin rakennettiin 1930-luvun puolivälissä arkkitehti Martta Martikaisen suunnittelema funkkistyylinen kasarmialue, jossa toimi muun muassa Helsingin Autokomppania. 1950-luvulle tultaessa alue täydentyi hevostallilla ja varastotiloilla.


Yleisradion johto päätti toimiston rakennuksesta syksyllä 1965, sillä kasvava yhtiö tarvitsi työntekijöilleen lisää tilaa. Kesäkadun kahdeksankerroksiseen toimitaloon sijoitettiin enimmäkseen tyypillisiä toimistotiloja, mutta taloon rakennettiin myös viisi studiota ja tarkkaamoja. Kerroksiin rakennettiin myös kuunteluhuoneita, sekä radiotyöntekijöille lukuharjoitushuoneita.

Rakennuksen suunnittelusta vastasi arkkitehtitoimisto Kurt Simberg & Co:n arkkitehdit Kurt Simberg ja Karl-Erik Hagner sekä sisustusarkkitehti Leena Kolinen. Rakennuksen aikalaisia Helsingissä ovat muun muassa Hakaniemen Ympyrätalo (1968), Kallion virastotalo (1965) ja Makkaratalo (1967).

Ulkomuodoltaan Kesäkadun rakennus muistuttaa monia aikalaisiaan. Tunnistettavia piirteitä ovat muun muassa julkisivun näyttävät pilarit ja kaakelointi. Arabian tehtaan valmistamat erityislaatat ovat kestäneet tähän päivään saakka suurimmaksi osaksi kunnossa. Turvallisuussyistä kaakeleiden tippumiseen on vuosien varrella varauduttu verhoamalla talon seinät metalliverkolla.


Vuonna 1993 Ylen toiminta keskitettiin Pasilaan, kun Iso Paja ja uudet toimitilat valmistuivat. Kesäkadun toimistorakennus siirtyi Vesi- ja ympäristöhallituksen (myöhemmin Suomen ympäristökeskus) käyttöön. Syke muutti Töölöstä Viikkiin marraskuussa 2018.

1990-luvulla rakennuksessa tehtiin muutostöitä, kun Yleisradion studiotilat jäivät ilman käyttötarkoitusta. 2000-luvun alussa rakennuksen julkisivua uusittiin poistamalla eteläjulkisivun pilareiden laatat ja korvaamalla ne tasaisilla keraamisella laatoilla. Myös pohjakerroksen graniittilaattaverhoilua on vuosien aikana korjailtu. Suurimmalta osin rakennus on kuitenkin säilynyt vuosikymmenien aikana alkuperäisessä asussaan.

Rakennuksen pramein tila on kiistämättä ollut valoisa ja avara pääaula. Aulatila on kaavassa suojeltu rakennuksen julkisivun ja porraskäytävien ohella. Saneerauksen aikana aulaan tullaan palauttamaan sen alkuperäinen ilme kivilattioista, katon puuverhoilusta ja restauroiduista Yleisradion sohvista lähtien. Samalla myös Leena Kolisen suunnittelemat näyttävät valaisimet korjataan ja asennetaan takaisin ensimmäisen kerroksen tiloihin.

Aikoinaan aulasta kuljettiin kerroksiin neljän rinnakkaisen hissin taikka portaikon kautta. Aulasta oli kulku myös henkilöstön ruokalaan sekä hallintoneuvoston kokoushuoneeseen.


Tulevaisuudessa tilan kautta on kulku rakennuksen kolmeen rappuun ja yhteistiloihin, joita tullaan sijoittamaan ensimmäiseen kerrokseen. Vanhan ruokalan tilalle remontoidaan kabinetteja ja aulan vastakkaiselle puolelle muita taloyhtiön tiloja.


Ykköskerroksen länsipäätyyn rakennetaan taloyhtiön oma erikoishelmi: asukkaiden yhteinen spaosasto. Janne Hietalan mukaan taloyhtiön oma kylpylä kattaa kaksi saunaa, uima-altaan, kylmäaltaan, höyrysaunan ja elämyssuihkun, jossa yhdistyy vesi, valo sekä ääni.