Helsingin lähiön synkälle kujalle asennettiin upouudet valaisimet syksyllä 2018: Miksi ne eivät ole palaneet vielä sekuntiakaan?

Julkaistu:

Malminkartanon juna-aseman seudusta ja sen ylläpidosta vastaa Helsingin kaupungin liikennelaitos (HKL).


Malminkartanolaiset ovat vuoden verran painineet erikoisen ongelman kanssa. Malminkartanon asemalle johtavien kulkuramppien valaistus uusittiin vuosi sitten syksyllä. Asukkaat ovat kuitenkin joutuneet kulkemaan asemalle syksyn ja talven aamuina ja iltoina pimeässä, koska valot eivät toistaiseksi ole palaneet hetkeäkään.

”Raiteilla erilaiset lamput kyllä loistivat kesälläkin yötä päivää. Jyrkässä mäessä on edelleen vanhat ja uudet lyhdyt pimeinä huolimatta erinäisistä viesteistä erilaisille palautesivuille ja palvelupuhelimiin”, kertoo malminkartanolainen Arja Andersson.

”Kesällä asiaa ei ole sillä tavalla muistanut, mutta nyt syksy alkaa taas pimentyä.”

Asemalle nousevat luiskat ovat Anderssonin mukaan yllättävän jyrkät. Syksyn lehtikeleillä ja etenkin talvella ne ovat lisäksi erittäin liukkaat. Sen vuoksi ja asukkaiden toistuvien pyyntöjen ja vaatimusten seurauksena ramppi sai viime syksynä myös kaiteet. Niistäkään vain ei lopulta ollut suurta apua mäessä liukasteleville.

”Kun ensimmäinen lumi tuli, traktorit pukkasivat lumet niiden kaiteiden viereen niin, ettei kaiteista yltänyt ottamaan tukea”, Andersson sanoo.

Andersson pitää valottomina lyhtypylväitä todellisena mysteerinä. Sen voi ymmärtää, sillä hän on yrittänyt saada viestiä ongelmasta kaupungille perille kaikkia mahdollisia viestintäkanavia pitkin. Eikä Andersson ole ainoa alueen asukas, joka on antanut asiasta palautetta kaupungille.

Andersson on soittanut jopa sähköyhtiö Heleniin siltä varalta, että ongelma liittyisikin sille puolelle. Mitään ei kuitenkaan ole tapahtunut.

”Palautekanavia on monenlaisia. On Helsinki appia, puhelinnumeroita ja erilaisia nettisivuja. Turhauttaa kun joku neuvoo kokeilemaan jotakin tiettyä palautesivustoa. Olisi tosi kiva, että jotakin todella tapahtuisi joskus.”

Hetkittäin pyrkimykset saada valaistus toimimaan ovat saaneet jopa hieman koomisia piirteitä.

”Kesällä Malminkartanossa järjestettiin asukasaktivoimiskampanja, jossa olivat paikalla muun muassa kaupungin yhdyskuntatyöntekijä ja stadiluotsi. Asukkaat alkoivat puhua siellä, että josko ne aseman valot saataisiin toimimaan”, Andersson sanoo.

”Kulttuuria kyllä tarjotaan, ja vierailevia taiteilijoita tulee. Mutta tällaiset perusasiat ovat ne, jotka kaupunkilaisia kiinnostavat.”

Malminkartanon juna-aseman seudusta ja sen ylläpidosta vastaa Helsingin kaupungin liikennelaitos (HKL). Miksi valaistus ei mäessä toimi?

”Olemme tehneet asemalla valaistuksen suhteen korjaustoimintaa ja viimeisenä vaiheena korjauksessa tulee olemaan luiskassa olevat valot”, HKL:n hallinnollinen isännöitsijä Jouni Ikonen kertoo.

”Tunneliosuus on kunnostettu väliaikaisesti, mutta joudumme tekemään siellä laajemman perusparannuksen ja korvaamaan valaisimet uudella tekniikalla. Samalla saamme myös pienennettyä aseman valaistuksen sähkönkulutusta.”

Aseman seudun valaistukseen liittyvät työt ovat Ikosen mukaan viivästyneet junaliikenteestä johtuen. Korjausta ei voida suorittaa normaalina matkustusaikana, ja tämän takia tunnelissa olevan korjauksen suorittamiseen joudutaan varaamaan aikaa.

”Luiskissa olevat valaisimet on tarkoitus korjata syyskuun aikana, jotta syksyn saapuessa liikkuminen asemalla on mahdollisimman turvallista. Samalla poistetaan toisen luiskan yhteydessä olevat kaksi valaisinta, jotka on poistettu käytöstä”, Ikonen sanoo.

Lumien auraamisen suhteen Ikonen kertoo, että HKL on ohjeistanut aseman kunnossapitoa hoitavaa tahoa. Kaiteisiin liittyvän lumiongelman ei pitäisi siis enää toistua.