Vastaremontoidun koulun seinät töhrittiin heti Helsingissä: mikään ei näytä auttavan, kameravalvonta ei ole edes sallittua

Julkaistu: , Päivitetty:

Ilkivalta on jatkunut keväästä saakka, mutta ongelmaa ei ole saatu kitkettyä.


Valtavasta remontista juuri valmistuneen Alppilan lukion seinistä on tullut töhrijöiden vakiopaikka. Viime viikon perjantaina lukiolla juhlittiin rakennuksen 60-vuotispäiviä ja vihittiin remontoitu lukio käyttöön. Vain muutama päivä juhlallisuuksien jälkeen koulun seinille oli jo ilmestynyt useita suurikokoisia ja näkyviä maalattuja tägäyksiä.

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun lukion seiniä on käyty luvattomasti töhrimässä. Kaupungin teknisen isännöitsijän Esko Aholan mukaan kyse on toistuvasta ongelmasta. Töhrijät ovat ottaneet kantapaikakseen Loviisankadun ja Porvoonkadun puoleiset julkisivut, jotka rajautuvat viereiseen kallioon. Näille seinille on ilmestynyt töhryjä jo viime keväänä, jolloin rakennus oli vielä työmaana.

”Se mitä on yritetty tehdä kaupungin kanssa on järjestää sinne kiertävä vartiointi”, Ahola kertoo.

Kesän aikana vartiointia lisättiin toiveena saada havaintoja töhryjen tekijöistä. Tähän mennessä tekijöitä ei ole kuitenkaan saatu kiinni.

”Ei me valvonnallakaan saada estettyä niiden töhryjen tekemistä. Ainoaksi toimintamalliksi jää niiden poistaminen”, Ahola jatkaa.


Yhden rajoitteen valvonnalle tuo kameravalvonnan puute. Lukion omaa tonttia pystytään valvomaan kameroilla, mutta seinän viereinen kallioalue ei kuulu kiinteistön tonttiin. Viereinen tontti on lähes kokonaan jyrkkää kalliota, jonka alapuolella on kaupungin leikkipaikka Loviisanpuisto.

Koska kyseinen tontti on kaupungin julkista aluetta, kiinteistö ei voi asentaa valvontakameroita kuvaamaan sitä. Sen valvonta pitäisi järjestää kaupungin muilta tahoilta.

”Tämä on ongelma, jonka edessä ollaan vähän voimattomia”, Ahola sanoo.

Opetustoiminta käynnistyi korjatussa Alppilan lukiossa viime kuussa. Lisääntynyt liikenne ja rakennuksen käyttö ei kuitenkaan lopettanut häiriökäyttäytymistä.

Edes rakennuksessa ilta- ja yöaikaan päällä oleva valaistus ei ole onnistunut pitämään töhrijöitä loitolla. Aholan mukaan rakennuksessa pidetään tietty valaistus päällä yötä päivää juuri turvallisuusnäkökulman vuoksi.

Tekijöillä ei näytä kuitenkin olevan tarkkaa logiikkaa, sillä keväällä tägejä ilmestyi rakennuksen seiniin kirkkaassa päivänvalossakin.

Alppilan lukio valmistui viime keväänä yli kaksi vuotta kestäneestä suurremontista. Viimeiset silaukset kouluun tehtiin loppukesästä ja elokuussa opiskelijat ja henkilökunta pääsivät pitkän odotuksen jälkeen palaamaan suojeltuun lukiorakennukseen.

Perusparannuksen yhteydessä rakennuksen ilmanvaihto uusittiin ja siihen rakennettiin uusi liikuntasiipi. Alppilan lukiorakennus on valmistunut vuonna 1959. Tällä hetkellä koulussa opiskelee noin 700 opiskelijaa.