Alastomien mallien piirtämisestä tuli niin suosittua, että mukaan jonotettiin – nyt idea työllistää neljä ystävystä

Julkaistu:

Neljännellä linjalla toimivan Paints&Friends -taidekollektiivin maalausillat ovat lähes aina loppuunmyytyjä. Mikä maalaamisessa kiinnostaa nykyihmistä?


Jos olisi pitänyt ennustaa, mikä harrastus nousee yllättäen suursuosioon 2010-luvulla, ei ensimmäisenä olisi tullut mieleen perinteiset työnväenopistojen keramiikkakurssit.

Toisin kuitenkin kävi.

Pari-kolmekymppiset kaupunkilaiset taiteilivat täyteen varatuilla kansalaisopistojen kursseilla ruukkuja trendikkäille viherkasveille ja teemukeja täydellisiin Instagram-kuviin.

Ilmiö ei jäänyt pelkkiin saviastioihin. Seuraavaksi trenditietoiset harrastajat tarttuivat pensseleihin ja muuttivat sen mielikuvan, joka meillä on taidekursseista.

Työhuone Kallion Neljännellä linjalla on valoisa. Sisustus on pidetty simppelinä, muutama iso mdf-levystä ja pukkijaloista rakennettu pöytä, hylly taidetarvikkeille ja pieni keittiö. Ikkunoissa on vielä asuntovälitystoimiston teippaukset muistona menneestä.

Tilan uusina vuokralaisina on neljän naisen muodostama taidekollektiivi Paints&Friends. Sen jäseniä ovat vuosi sitten keväällä Snellman korkeakoulusta kuvataidepedagogeiksi ja kuvataiteen aineenopettajaksi valmistuneet Ulrika Pulkkinen, Lisa Nyman, Iisa Mönttinen ja Rosa Mönttinen.

Näissä tiloissa järjestetään viikoittain taidetyöpajoja, joissa maalaajat pääsevät toteuttamaan luovuuttaan erilaisten teema-aiheiden parissa. Taideworkshopit ovat olleet yllätysmenestys jopa järjestäjille itselleen.

Ensimmäiset workshopinsa kollektiivin jäsenet järjestivät jo opiskeluaikoinaan. Tuolloin työpajat jäivät kuitenkin yksittäisiksi tempauksiksi, sillä opiskelu vei vielä suurimman osan ajasta. Valmistumisen jälkeen tilanne oli kuitenkin toinen. Koska steinerpedagogiikkaan erikoistuneille kuvataiteen aineenopettajille töitä ei ole pääkaupunkiseudullakaan liiaksi tarjolla, piti keksiä jotain muuta.

Se jokin muu oli onneksi ihan käden ulottuvilla. Tarvittiin vain rohkeutta toteuttaa yhteinen idea, joka vaati työtilan löytämistä ja runsaan tarvikearsenaalin hankkimista.

Yksin taloudellisen riskin ottaminen ei olisi ollut mahdollista, sanoo Rosa Mönttinen. Onneksi kouluaikana yhteen hitsautunut porukka oli jo valmiiksi kasassa, joten yhteinen yritys oli luonteva jatkumo.

Riskinotto kannatti, ainakin jos katsoo viime kuukausien loppuunmyytyjä työpajoja ja tulevan syksyn suunnitelmia. Muun muassa syyskuussa alkava, lajissaan ensimmäinen, pidempi taidekurssi varattiin muutamissa päivissä loppuun.


Paints&Friendsin ydinajatuksena on tarjota yhden illan mittaisia taidetyöpajoja ihmisille, jotka eivät ole välttämättä koskaan maalanneet mitään.

Tarjolla on akvarellityöpaja, jossa maalaillaan planeettoja ja tähtisumua, kasvimaalausta guassitekniikalla ja akryylimaalausta viinin kera. Erityisesti Paints&Wine-illat ovat olleet suosittuja. Iltoihin saa ottaa mukaan saa vapaavalintaista virvoketta, tai tulla vain maalaamaan.

Mutta miten ummikoille käy pensseli kädessä tyhjän kankaan edessä?

”Joillekin työn aloittaminen on tosi iso kynnys”, Iisa Mönttinen sanoo.

Siksi illat ovat aina ohjattua. Kollektiivin jäsenet ovat paikalla ohjeistamassa vaihe vaiheelta ja ohjaamassa maalaajia eteenpäin. Selkeä teemat ja tekniikat auttavat myös, ei tarvitse lähteä ihan nollasta liikkeelle. Kaikki eivät kuitenkin ohjausta kaipaa. Lähtötasosta huolimatta suurin osa yllättyy iloisesti työnjäljestään.

”Ihmiset on yllättyneitä itsestään ja maalaamisesta. Yksi on jo pitänyt näyttelynkin”, Mönttinen jatkaa.

Ulrika Pulkkista on ilahduttanut, kun työpajoissa vierailleet ihmiset kertovat innostuneensa maalaamisesta illan aikana niin paljon, että he ovat päättäneet hankkia maalit ja pensselit kotiinkin. Tulevaisuudessa taiteilutarvikkeita on tulossa myyntiin myös työhuoneelle, jolloin inspiraatiosta voi nauttia vaikka heti kotiin päästyä.

Yksi syy työpajojen suosioon voi löytyä nykyihmisen arjesta ja kaipuusta rauhoittui jonkin konkreettisen tekemisen ääreen.

”Ihmiset ovat nykyään todella kiireisiä ja kuormittuneita”, Pulkkinen sanoo.


Moni maalausilloissa käynyt on kertonut päässeensä täyteen flow-tilaan maalatessaan. Se on rauhoittavaa ja rentouttavaa.

”Maalaaminen ja piirtäminen on ihmiselle todella luonnollista toimintaa. Se vähän kuin palauttaa takaisin lapseksi”, Iisa Mönttinen jatkaa.

Myös muuttuneet kulutustottumukset näkyvät ihmisten kiinnostuksessa. Nykypäivänä ihmiset haluavat mieluummin kokea asioita yhdessä, kuin ostaa tavaraa.

Aiemmin tässä kuussa HS uutisoi, että suomalaiset kuluttavat nykyään enemmän rahaa palveluihin kuin tavaroihin. Jutussa kuluttajakäyttäytymiseen erikoistunut sosiologian professori Terhi-Anna Wilska selittää muutosta muun muassa elämyksen arvolla. Elämys säilyy muistona pidempään kuin tavaran ostamisen tuoma tyydytys. Lisäksi palveluita kulutetaan usein yhdessä.

Yksi taidetyöpajojen suuri asiakasryhmä ovat erilaiset yritysten ja yksityisten tilaisuudet. Kuluneen vuoden aikana on järjestetty muun muassa maalausteemaisia työhyvinvointipäiviä, kesäpäiviä, polttareita ja syntymäpäiväjuhlia. Myyntivalttina toimii toiveiden mukaan toteutetut workshopit.

”Meillä oli tuossa miesporukan polttarit. Heidän yhteinen harrastuksensa oli kalastus, niin sitten me maalattiin kaloja”, Pulkkinen kertoo.

Yksityistilaisuuksia edeltää aina useamman päivän suunnittelu ja esimerkkien maalaaminen. Joskus esimerkiksi polttareita varten on pitänyt hankkia eläviä malleja piirrettäväksi, mutta kalojen mallit löytyivät kuitenkin kirjojen sivuilta.

Tulevan syksyn maalaustyöpajat ovat täyttymässä hyvää vauhtia. Tällä hetkellä osuuskunta työllistää naiset lähes täyspäiväisesti. Haaveita toiminnan laajentamiselle on silti olemassa.

”Olisi kiva, jos meillä olisi viitenä päivänä viikossa workshoppeja”, sanoo Nyman.

Kohta ideoita alkaa sinkoilemaan työpöydän ympärillä.

”Täällä voisi järjestää galleria-toimintaa”

”Olisi ihanaa, jos olisi anniskeluoikeudet. Sitten voitaisiin pyörittää pientä kuppilaa.”

”Ja lisää yhteistyökumppaneita. Lasten kanssa olisi kiva tehdä enemmän.”

Syksylle on kuitenkin luvassa jo jotain uutta.

Tällä kertaa osuuskunta tuo tarjontaansa jotain perinteisempää taiteen saralta, nimittäin alastonmalli piirtämisen. Sideways-festivaaleilla ja Taiteiden yössä järjestetyt työpajat ovat olleet niin suosittuja, etteivät kaikki jonottajat ole mahtuneet mukaan.

Kysynnästä ei siis ainakaan ole pulaa. Kun ei ole pakko sitoutua mihinkään pitkäkestoiseen, voi jotain uutta lähteä kokeilemaan spontaanistikin. Matalan kynnyksen taidetoiminnalle ei myöskään, ehkä hieman yllättäen, löydy Helsingistä suoraa kilpailijaa. Näyttää siltä, että Paints&Friends on ollut oikeassa paikassa oikeaan aikaan.