Viikkoja remontoitu lippakioski töhrittiin muutamassa tunnissa Helsinginkadulla – Sitten paikalle tuli HSY ja todelliset ongelmat vasta alkoivat

Julkaistu:

Tenho Restobar remontoi Alppiharjun homeisen, tuhritun ja nuhjuisen lippakioskin yhteistyössä kaupungin ja Museoviraston kanssa.


Helsingin Alppiharjussa Helsinginkadun ja Fleminginkadun kulmauksessa sijaitsevan lippakioskin viikkoja kestänyt remontti on juuri saatu päätökseen.

Terassiksi suunniteltu paikka ei ole ehtinyt vielä edes avautua, mutta uudessa kermanvaaleassa maalipinnassa komeilevat jo ensimmäiset töhryt.

”Perjantaina kun kuljin aamulla paikan ohi, korjaustyöt olivat juuri valmistuneet. Iltapäivällä kun tulin takaisin päin, rakennus oli jo tagattu”, sanoo lähialueella asuva Kari Palomäki.

”Kun maalaajia alkoi 1980-luvulla olla, kuulin että heillä on sellainen käytöskoodi, ettei arvorakennuksia tagata. Ilmeisesti sellaista sääntöä ei enää ole, tai sitten Helsinginkadulla sijaitsevaa lippakioskia ei lasketa arvorakennukseksi.”

Kioskin tuhrittu julkisivu on kuitenkin pieni murhe. Lippakioskin vuokranneella ja remontoineella Tenho Restobar -ravintolalla oli toiveissa, että terassi olisi saatu auki jo tällä viikolla, kertoo Tenhon ravintolatoimenjohtaja Martin Fanali.

”Olimme juuri saaneet remontin lopputarkastuksessa vihreää valoa, että kioskin saa avata”, Fanali kertoo.

Sen jälkeen Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) saapui paikalle avaamaan kioskin vesiliittymää.

”Silloin vettä alkoi tulla tulvimalla. Kioskin alla oleva vesijohtoputki meni rikki. He hoitavat siellä päässä, eikä vielä ole tietoa, kuinka kauan korjaaminen kestää. Riippuu korjaustöiden aikataulusta, saadaanko terassia enää auki tällä kaudella”, Fanali sanoo.

Vaikka lämpöisiä syyspäiviä riittäisi pitkälle, ravintolan on pian käännettävä katseensa edessä olevaan pikkujoulukauteen.

Uusi vuokralainen remontoi homeisen, tuhritun ja nuhjuisen kioskin yhteistyössä kaupungin ja Museoviraston kanssa. Se että vaivalla entisöity ja korjattu kioski tuhritaan heti, ei tullut Fanali mukaan yllätyksenä.

”Tiesimme että kestää korkeintaan 24 tuntia ennen kuin ensimmäiset maalaukset tulevat. Maalaamme sen uudelleen vasta myöhemmin. Jos maalaisimme sen jokaisen töhryn jälkeen, menisimme konkurssiin”, Fanali sanoo.