Helsinkiläinen Sofi siivosi pientä kaksiota kymmenen tuntia, mutta lopputulos ei kelvannut vuokranantajalle

Julkaistu:

Helsingin seudun opiskelija-säätio (Hoas) ottaa tarkastuksissa huomioon kiinteistön luonnollisen kulumisen.


Keittiön kaapit, keittiön kaakelit, kylmäkalusteet, liesi ja uuni, lattia, liesituuletin, kylpyhuoneen seinät ja lattiat, kummankin huoneen kaapit ja lattiat.

Nämä kaikki kohdat oltiin rastittu ”toimenpiteitä vaativiksi” Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön (Hoas) ennakkotarkastuksessa sen jälkeen kun Sofi Kallio muutti pois Arabianrannassa sijaitsevasta kaksiosta.

Lattioilla on hieman loppusiivouksen jälkeen kenkien mukana kulkeutunutta roskaa. Kallio sanoo kuitenkin pesseensä lattiat moneen kertaan ja ”siivonneensa itsensä ulos” asunnosta, jotta lattioille ei varmasti jäisi mitään. Myös uunin luukussa on hieman likaa ja liesituulettimen puhdistaminen on Kallion mukaan unohtunut.

Muuten asunto näyttää niin siistiltä kuin vuosia käytössä ollut asunto voi näyttää.

Keittiön ja molempien huoneiden kaapit ovat puhtaita, eikä kylpyhuoneen seinistä tai lattiasta löydy tahran tahraa. Ne on Kallion mukaan pesty huolellisesti höyrypesurilla.


Siivouskehotuksen saatuaan Kallio soitti Hoasille, josta hänelle luvattiin tilanteen selvittämistä. Selvittäminen tarkoitti sähköpostia, jossa häntä kehotettiin tarkastamaan asunnon kunto vielä kertaalleen.

”En yksinkertaisesti keksi, mitä voin enää tehdä täällä”, sanoo asunnossa kuusi vuotta avopuolisonsa kanssa asunut Kallio.

Hän kertoo heidän käyttäneen yhteensä kymmenen tuntia asunnon siivoamiseen.

Mikäli asunnon kunto ei tyydytä vuokranantajaa, asiakas maksaa ulkopuolelta tilatusta siivouksesta 37 euroa tunnilta.

Hoasin sivujen mukaan asunnon kuntoa arvioitaessa otetaan huomioon esimerkiksi huoneiston ikä ja olosuhteet. Asunnon jäljet ja kulumat kuuluvat vuokranantajan mukaan normaaliin asumiseen ja kiinteistön luonnolliseen kulumiseen.

Kalliolle jäi kuitenkin sellainen olo, ettei tätä oltu otettu huomioon ennakkotarkastuksessa.

”Nämä kriteerit tuntuvat myös vähän ympäripyöreiltä”, Kallio pohtii vuokranantajan vaatimuksia.

Hänen mielestänsä on vaikea arvioida, mitkä asiat lasketaan kohtuullisiksi käytön jäljiksi tai asunnon luonnolliseksi kulumiseksi.


Hän kertoo myös tarkastaneensa ja kuvanneensa asunnon perusteellisesti sinne muuttaessaan. Tuolloin asuntoa oltiin käytetty muutama vuosi.

Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio ei halua kommentoida yksittäisiä tapauksia.

Tarkistuksen toteuttaa alihankkija. Tarhion mukaan tarkastajat ovat rutinoituneita ja arvioivat asuntojen kuntoa samoilla kriteereillä.

”Joskus on yksittäisiä tapauksia, joissa on näkemyseroja. On myös mahdollista, että tarkastuksessa on tapahtunut virhe.”

Syksy on kaikista kiireisintä aikaa, ja tarkistuksia tehdään syksyn aikana noin 1 500. Koko vuoden aikana muuttoja tehdään noin 10 000. Tähän mahtuu Tarhion mukaan myös erilaisia siisteyskäsityksiä.

Pääsääntöisesti muuttotilanteet sujuvat hyvin, eikä huomautettavaa usein löydy. Jos ensitarkastuksessa havaitaan puutteita, ne on Tarhion mukaan usein korjattu seuraavaan tarkastukseen mennessä.

Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita pitää ensitarkastusta hyvänä käytäntönä. Se ei ole vuokranantajalle pakollinen.

Hän sanoo, että erityisesti nuorilla vuokralaisilla ei välttämättä ole aina selkeää käsitystä riittävästä loppusiivouksesta.

”On ryhmä, joka ajattelee, että riittää, kun omat tavarat on viety pois”, Viita sanoo.

Asunnon pitäisi hänen mukaansa näyttää luovutettaessa siltä, että sen ottaisi itse mielellään vastaan. Jos kaapin tasoa pyyhkäisee sormella ja sormeen jää pölyä, on se merkki siitä, ettei kaappi ole riittävän puhdas. Kaikki pinnat pitäisi pois muutettaessa pyyhkiä puhtaiksi.

Kaikkia naarmujakaan ei välttämättä lasketa normaaleiksi käytön jäljiksi. Kohtuulliset käytön jäljet ovat sellaisia, jotka ovat syntyneet silloin, kun asuntoa käytetään niin kuin sitä kuuluu käyttää.

Esimerkiksi: Jos vaatekaapin naarmu on peräisin housujen vetoketjusta, lasketaan se normaaliksi kulumiseksi. Mikäli naarmu on peräisin jostain, mitä ei yleensä säilytetä vaatekaapissa, ei sitä voi laskea normaaliksi käytön jäljeksi.

Kohtuullisiksi jäljiksi lasketaan Hyvä vuokratapa -oppaan mukaan myös lamppujen, taulujen ja peilien kiinnittämisestä syntyneet pienet reiät.

Äkillisesti syntyneet jäljet ovat useimmiten vuokralaisen vastuulla.

Pääasiassa ammattimaisten toimijoiden tarkastajat ovat Viidan mukaan harjaantuneita ja tietävät, mikä on sopiva siisteystaso.

Kallio aikoo vielä käydä asunnossa ja pestä lattiat ja keittiön vielä kertaalleen ennen viimeistä tarkastusta. Esimerkiksi makuuhuoneen kaappeihin hän ei kuitenkaan aio enää koskea.

”Ne ovat nyt niin siistit kuin ne vaan voivat olla”, Kallio sanoo.


Lopputarkastuksen jälkeen selviää, joutuuko hän maksamaan Hoasin tilaamasta siivouspalvelusta.Ohjeet vuokralaiselle

Muutettaessa on suositeltavaa tehdä alkukatselmus ja ottaa kuvia mahdollisilta vioista.

Loppusiivouksen tasosta kannattaa sopia vuokranantajan kanssa.

Kaikki omat tavarat on vietävä pois asunnosta.

Huoneiston kaapit, lattiat ja pinnat tulee pyyhkiä ja roskat viedä.

Jääkaapin ja pakastimen sulattaminen, lattiakaivon sekä liesituulettimen suodattimen puhdistaminen ovat vuokralaisen vastuulla.