Kansalaistorin suositun Pyöräkeskuksen jatko vaakalaudalla: ”On erilaisia näkemyksiä, sopiiko tällainen toiminta Musiikkitalon, Oodin ja Kiasman kylkeen”

Julkaistu:

Maksullisten pikahuoltojen lisäksi Kansalaistorin laidalla sijaitseva Pyöräkeskus tarjoaa mahdollisuuden omatoimiseen pyörän huoltamiseen ammattilaisen opastuksella.


Helsingin keskustassa Kansalaistorin laidalla nököttävä Pyöräkeskuksen lasipaviljonki vaikuttaa suositulta. Sadekuuron takia suljettu ovi käy taajaan.

Tällä kertaa ikkunaan koputtava nainen haluaa tietää, kuinka pitkälle syksyyn keskus on auki. Kuultuaan, että paikka palvelee syyskuun loppuun asti, hän huikkaa hyvä ja jatkaa matkaansa.

”Vastaavia kyselyitä ei tule viikoittain vaan tunneittain. Moni toivoo, että paikka olisi auki pidemmälle syksyyn”, Pyöräkeskusvastaava Arto Mäkinen kertoo.


Aiempina vuosina Kampissa Narinkkatorilla ja Herttoniemessä palvellut Pyöräkeskus on osa kaupungin kaupungin pyöräilyn edistämisohjelmaa. Keskuksen toiminnasta vastaa Helsingin kaupungin liikennelaitos (HKL). Toimintaa pyörittää kolmatta kesää Velo & Oxygen.

Maksullisten pikahuoltojen lisäksi Pyöräkeskus tarjoaa mahdollisuuden omatoimiseen pyörän huoltamiseen ammattilaisen opastuksella. Keskukselta saa lisäksi tietoa ja opastusta kaupunkipyöriin, pyöräilyreitteihin ja liikennesääntöihin liittyen.

HKL:n suunnittelija Eeropekka Lehtinen kertoo, että uudella sijainnilla Pyöräkeskus haluttiin nostaa uudelle tasolle, ja niin on toden totta käynyt.

”Tänä kesänä on käynyt ennätysmäärä asiakkaita ja tullut paljon positiivista palautetta”, Lehtinen sanoo.

Lehtinen näkee, että syynä on ennen kaikkea toimivampi sijainti.

”Narinkkatori oli pyöräilijöiden näkökulmasta sivussa. Eihän sinne tavallaan edes mene pyörätietä. Tuossa voi piipahtaa ohi ajaessa”, Lehtinen sanoo.

Velo & Oxygenin yrittäjä Mika Saario arvelee, että jos sijainnin vaikutus olisi osattu ennakoida paremmin, se olisi voinut vaikuttaa aukioloaikoihin.

”Emme osanneet arvata, että tuo paikka on niin paljon parempi kuin Narinkkatori. Jos olisimme tienneet sen, aukiolo olisi ehkä alunperin jatkettu lokakuun puolelle”, Saario sanoo.

”Jos syksy tulee kauniina, katsotaan saadaanko aukioloa jatkettua. Meillä on kyllä halua jatkaa, mutta aukiolo tietysti ratkaistaan puhtaasti käyttöasteen mukaan.”

Myös Lehtinen näyttää varovaista vihreää valoa aukiolon jatkamiselle pidemmälle syksyyn.

”Tietysti kaikki on neuvoteltavissa. En usko, että se ihan mahdoton ajatus on. Jos on hyvät säät ja asiakkaita riittää, niin paikka voisi kyllä olla auki pidempäänkin kuin syyskuun loppuun”, hän sanoo.

Hyviä säitä kauden jatkaminen Mäkisen mukaan todella vaatisi.

”On tässä liikennettä. Asiakkaita varmasti riittäisi. Ainoa ongelma on se, että tämä on tasakattoinen mökki. Jos sataa paljon, vedet tulevat sisään”, Mäkinen sanoo.

”Tähän tarvittaisiin harjakatto ja etuteltta, että tämä olisi talviasuttava.”

Sellaiset viritelmät tuskin tulevat kyseeseen, sillä pelkästään tyylikäs lasinen paviljonki ja sen edustan ajoittain valtaavat korjausprojektit närästävät joitakuita.

”Sijainti on keskustelua herättävä. On erilaisia näkemyksiä siitä, sopiiko tällainen toiminta Musiikkitalon, Oodin ja Kiasman kylkeen”, Lehtinen sanoo.

Pyöräkeskuksen jatko ensi vuonna nykyisellä paikalla on siis vaakalaudalla. Lehtinen sanoo, että se on keskustelu, joka pitää käydä myöhemmin syksyllä.

Tulevaan sijaintiin vaikuttavat myös haaveet pyöränpesupaikasta. Sellaista yritettiin sovittaa Kansalaistorille, mutta toimivaa ratkaisua ei keväällä löytynyt.

”Suurin huuto helsinkiläisillä pyöräilijöillä olisi pyörän pesupaikalle. Helsingissä ei oikein ole paikkaa, missä voisi pestä pyörän”, Saario sanoo.

Lehtisen mukaan pitää miettiä tarkkaan, miten pesupaikan saisi toimimaan. Ratkaisu ei voi olla vain letku ja harja. Pyörän pesusta lähtee jonkin verran rasvaa. Koneellinen pyöränpesulaite taas vie tilaa, eikä ole varsinainen kaunistus katukuvassa.


Pyöränsä rengasta Mäkisen opastuksella vaihtava Milja Jokinen toivoo, että Pyöräkeskus saisi jäädä Kansalaistorin laidalle. Hänestä keskus on aivan huippujuttu, ja tärkeää on nimenomaan se, että paikka on hyvällä sijainnilla keskustassa.

”Parasta on se, että täällä saa apua ja tukea pyörän huoltamiseen. Minun lähipiirissäni ei kukaan osaa tehdä pyörälle mitään. Jos tulee jotakin, pyörä pitää viedä aina korjaamolle”, Jokinen sanoo.

”Tulin opettelemaan renkaanvaihdon, jos sattuu joskus tulemaan rengasrikko tien päällä. Sitten ei tarvitse taluttaa pyörää pahimmillaan kymmeniä kilometrejä.”

Jokisen kaltaisia asiakkaita on Pyöräkeskuksessa paljon, sanoo Mäkinen.

”Jos olemme tässä myös ensi kesänä, olisi hyvä, että olisi kaksi ihmistä tekemässä huoltoja. Niin saisi hoidettua renkaanvaihdot ja muut äkilliset korjaustarpeet”, Mäkinen sanoo.