Urheilutähti Jari Mönkkönen halvaantui, eikä pysty enää liikkumaan lainkaan – sitten hän otti valtavan riskin, joka palautti elämänilon

Julkaistu:

Jari Mönkkösen ohjausfilosofia on, että harjoittelussa kaikki tehdään ilon kautta. ”Monessa lajissa parhaat poimitaan nopeasti johonkin kilparyhmään. Meillä samassa ryhmässä on eri tasoisia”, Mönkkönen sanoo.


Trampoliineilta kuuluu hihitystä, kun jalkapalloseura HJK:n 06-tytöt yrittävät onnistua koppakuoriaisessa. Konalalaisen Game of Skills -areenan päävalmentaja, entinen huipputelinevoimistelija Jari Mönkkönen on juuri ohjeistanut heille, miten harjoitus tehdään.

”Liike lähtee selältä, jalat kohti kattoa. Tarkoitus on pomppia selällään.”

Alkuun ei näytä kovinkaan lupaavalta. Koppakuoriaiset makaavat sätkien trampoliineilla.

”Ei ole totta! Te ette ole käyneet jumppasalilla. Uusi kierros, teidän pitää jännittää syviä vatsalihaksia”, Mönkkönen antaa lisäohjeita.


Pian jalkapalloilija toisensa perään tajuaa jutun jujun ja pomppii selällään trampoliinilla. Sitten kuuluu vislaus sen merkiksi, että on uusien ohjeiden aika. Tytöt harppovat lähemmäs Mönkköstä ja muodostavat puolikaaren hänen ympärilleen.

Niin on pakko tehdä, koska Mönkkönen ei pysty puhumaan kovaa, sillä hän hengittää vain palleallaan. Mönkkösen hengityselimistön lihakset ovat halvaantuneet samoin kuin muutkin lihakset päästä ja hartioista alaspäin. Entinen huippu-urheilija liikkuu sähköpyörätuolilla, jota hän ohjaa liikuttamalla päätään.

”Jos joku tekee väärin, pyydän hänet luokseni ja neuvon, mitä pitää tehdä”, Mönkkönen kertoo.

Suomenmestaruuden voittaneilla HJK:n 06-tytöillä on kerran viikossa oheisharjoitukset Game of Skills -voimistelusalilla. Mönkkösen tai salin muiden valmentajien vetämillä treeneillä haetaan voimaa ja kehonhallintaa.

”Jari on avulias valmentaja”, luonnehtii Anelma Lahikainen.

Edit Maren mukaan Mönkkönen on myös vaativa.

”Juttuja harjoitellaan niin kauan, että kaikki osaavat ne tosi hyvin”, Mare sanoo.

Harjoittelu näyttäisi tuottaneen tulosta. Eteenpäinvoltti sujuu kaikilta niin hyvin, että Mönkkönen haluaa kokeilla, onnistuisiko sama kaikilla kolmella trampoliinilla täsmälleen samaan aikaan.

”Lähtekää hiljaisesta pompusta ja kaikki tekevät neljännestä pompusta voltin”, hän ohjeistaa.

Hetken kuluttua kolme tyttöä tekee ilmalennon ja putoaa jaloilleen patjalle samanaikaisesti.

”Loistavaa, hyvä!” Mönkkönen kehuu.

”He ovat todella hyviä futareiksi ja hyvä ryhmä.”

Jari Mönkkönen ja hänen vaimonsa Sanna Mönkkönen perustivat viestintä- ja liikunta-alan palveluita tarjoavan Volttimedian vuonna 2015. Yritys alkoi tarjota urheiluseuroille telinevoimisteluun pohjautuvaa monipuolista oheisharjoittelua.

Pariskunta pohti myös Jarin pitkäaikaisen haaveen, oman harjoittelusalin, toteuttamista.

”Emme kuitenkaan uskaltaneet lähteä siihen”, Mönkkönen sanoo.

”Sitten koko perheen elämä romahti, kun loukkaannuin vuonna 2016.”

Paloesimiehenä työskennellyt Mönkkönen oli päättänyt kilpauransa jo vuonna 2007. Hän jatkoi kuitenkin harjoittelua kahdesti päivässä senkin jälkeen.


Mönkkönen oli ollut tapansa mukaan harjoittelemassa, kun jokin meni pieleen hänen tehdessään kaksoisvolttia taaksepäin. Alastulo epäonnistui, ja hän putosi niskalleen.

Nikamat murtuivat ja menivät sijoiltaan. Diagnoosi oli tapaturmainen selkäydinvamma, niin sanottu korkea ja täydellinen neliraajahalvaus.

”Siinä ei tiennyt, mitä tekisi. Lopulta päätimme, että jumankauta me pistämme sen salin pystyyn”, Mönkkönen kertoo.

Yli vuoden Mönkkönen vietti sairaalassa ja kuntoutuskeskuksissa. Loppuvuodesta 2017 hän pääsi kotiin vaimon ja heidän lastensa Miisan, 10, Rasmuksen, 13, ja Moonan, 16, luokse. Elokuussa 2018 vietettiin Konalan liikuntakeskuksessa toimivan Game of Skills -areenan avajaisia.

Jalkapalloilijoiden lisäksi salilla käy oheistreeneissä muun muassa jääkiekkoilijoita, koripalloilijoita, cheerleadereitä, judokia ja taitoluistelijoita. Mönkkösen pallea on ohjaamisen vuoksi välillä kovilla, etenkin jos harjoitusvuorolla ovat cheerleaderit.

”Kannustushuudot ovat niin kovia, että hyvä jos saa oman äänensä kuuluviin”, Mönkkönen sanoo.

Ohjauksen tavoitteena on Mönkkösen mukaan saada lapset oivaltamaan, miten keskivartalon lihakset tukevat rankaa hypyissä ja kierroissa.

”Kaikki lähtee keskivartalosta. Jos sitä ei hallitse, antaa aika paljon tasoitusta muille.”

Telinevoimistelun alkeet ja akrobatia ovat myös kehonhallinnallisesti parasta harjoittelua, Mönkkönen sanoo. Samalla tulee lihastuntoa, ja lihastasapaino paranee.

”Monessa lajissa lihakset ovat epätasapainossa. Esimerkiksi futareilla jalat ovat usein vahvat, mutta voimaa tarvittaisiin myös ylävartaloon”, Mönkkönen toteaa.

HJK:n 06-tytöt käyvät esimerkistä. Harjoituksissa on siirrytty trampoliineilta telineille, ja on aika näyttää, miten sujuu leuanveto. Osa vetää Mönkkösen pyytämän yhden leuan helposti, mutta kaikilta se ei onnistu.

”Teidän kannattaa treenata myös yläkroppaa. Oletteko kiinnittäneet huomiota siihen, miltä satasen juoksijamiesten kädet näyttävät?” Mönkkönen kysyy.

Yleisössä pyöritellään päätä, ja Mönkkönen jatkaa. ”Heillä on todella lihaksikkaat kädet. Jos ei olisi, he eivät juoksisi niin kovaa. Kädet tekevät kovaa työtä juostessa.”

Niitä, jotka eivät vielä saa leuanvetoa, Mönkkönen neuvoo aloittamaan harjoittelun kuminauhalla.

”Kymmenen leukaa olisi aivan huippu, mutta 3–8 leukaa olisi realistinen tavoite teille kaikille”, hän sanoo.

Oheistreenien lisäksi salilla on telinevoimistelun taitoharjoitteluryhmiä eri ikäisille. Mönkkösten ohjausfilosofia on, että harjoittelussa kaikki tehdään ilon ja yksilön kautta.


”Monessa lajissa parhaat poimitaan nopeasti johonkin kilparyhmään. Meillä samassa ryhmässä on eri tasoisia, ja kaikki saavat yksilöllistä ohjausta. Se on meidän juttu”, Mönkkönen sanoo.

Edellisellä talvikaudella Mönkkönen ohjasi neljä kertaa viikossa. Se on kova tahti ajatellen hänen terveydentilaansa. Istuminen tuottaa Mönkköselle niin paljon kipua, ettei hän pysty olemaan pitkiä aikoja pyörätuolissa.

”Jos minulla on ohjaus vaikka neljältä, nousen sängystä vasta vähän ennen puoli neljää, jolloin taksi tulee”, hän kertoo.

”Kun vedän treenejä, kipu unohtuu. Nautin valmentamisesta tosi paljon.”

Se onkin varsinainen syy siihen, miksi Mönkköset lähtivät salibisnekseen.

”Otimme tietoisen riskin. Ei tällaisella saliyrittämisellä tehdä Suomessa rahaa. Syy yrittäjiksi ryhtymiseen oli minun henkinen jaksamiseni. Että minulla olisi mielenkiintoa elämässä”, Mönkkönen sanoo.

”Sali on minulle kuin toinen koti. Tulen aina iloisena ohjaamaan lapsia. Kun pystyy ohjaamaan ja neuvomaan lasta niin, että hän oppii jonkin taidon, se onnistumisen kokemus näkyy sellaisena kirkkaana hymynä. Se on se meikäläisen palkka.”

Salin pyörittäminen pitää lisäksi kiireisenä.

”On niin paljon ajateltavaa, etten ehdi murehtia muuta. Teimme siis oikean ratkaisun, kun päätimme perustaa salin”, Mönkkönen sanoo.

Mönkkösellä on myös toinen missio. Idea syntyi teho-osastolla maatessa. Hän päätti järjestää pihatrampoliinin SM-kisat. Taustalla on huoli lapsista ja nuorista, jotka temppuilevat omin päin trampoliineilla ymmärtämättä siihen liittyviä riskejä ja vaaroja.

Viime vuonna Mönkkönen kiersi kymmenessä kaupungissa vetämässä pihatrampoliinikisan osakilpailuita. Kiertueella levitettiin samalla tietoa turvallisuusasioista. Pääkilpailu oli keväällä 2018 Helsingissä.

”Opetimme ja kerroimme, mitä siellä trampoliinilla saa tehdä”, Mönkkönen kertoo.

”Tästä olisi tarkoitus saada vielä isompi homma. En halua kenellekään samaa vammaa kuin itselläni.”

Jari Mönkkönen


 Syntynyt 10.5.1974 Jyväskylässä.

 Asuu Helsingissä.

 Koulutukseltaan paloesimies ja liikunnanohjaaja. Työskentelee omassa viestintä- ja liikunta-alan yrityksessä.

 Voittanut telinevoimistelussa EM-hopeaa rekillä vuonna 1998. MM-kilpailuissa parhaimmillaan seitsemäs rekillä 2001. Voitti ensimmäisenä suomalaisena maailmancupin osakilpailun 2001.

 Voittanut eniten telinevoimistelun Suomen mestaruuksia. Yhteensä 29 SM-kultaa kuusiottelussa ja telinekohtaisesti.

 Loukkaantumisesta kertova kirja Viimeinen voltti – Jari Mönkkösen tarina ilmestyy 21. elokuuta.