Espooseen saapui kuninkaallinen vuonna 1969 ja hänet majoitettiin opiskelija­kämppään – Samalla syntyi hassu käsitys kaupungin elintasosta - HS-Espoo - Ilta-Sanomat

Espooseen saapui kuninkaallinen vuonna 1969 ja hänet majoitettiin opiskelija­kämppään – Samalla syntyi hassu käsitys kaupungin elintasosta

Tanskan kuningatar vieraili Espoossa partiolaisten konferenssissa. Espoolaisen Ville Nevanlinnan isoäiti kertoi tarinaa perheelle yhä uudestaan.

Kuningatar Ingrid (oik.) ja lady Baden-Powell onnistuivat vastaanoton tungoksessa tapaamaan ja vaihtamaan muutaman sanan keskenään. Varatuomari Helvi Sipilä (kesk.) seisoi kuningattaren rinnalla koko vastaanoton ajan.­

25.2. 12:07

Keskiviikkona 18. kesäkuuta vuonna 1969 Espoon Otaniemeen saapui poikkeuksellisen arvokas vieras.

Hän oli tullut Turkuun jo päivää aiemmin. Hän oli majoittunut ystävilleen Karin ja Adolf Ehrnroothilla Kakskerran saaressa.

Otaniemessä hänet majoitettiin opiskelijasoluun.

Kyseessä oli Tanskan kuningatar Ingrid.

Kuningatar Ingridiä vastassa olivat muun muassa kenraali Adolf Ehrnrooth ja hänen puolisonsa kreivitär Karin Ehrnrooth, joka oli useita vuosia ollut kuningattaren hovineitona.­

Kuningatar oli saapunut Suomeen partiotyttöjen maailmanliiton 20. konferenssiin.

Konferenssin avajaiset sujuivat mallikkaasti Otaniemen Dipolissa, jossa suomalaiset partiotytöt kantoivat 89 maan lippuja lippuseremoniassa.

Seuraavan päivän Helsingin Sanomat uutisoi, että kuningattarella oli tummansininen partiojohtajan puku. Eräästä kiusallisesta tapahtumastakin HS uutisoi:

Yhden lipun ylänaru irtosi tangosta ja lippua kantanut partiotyttö joutui kokoamaan lipun syliinsä, ettei se olisi laahautunut maassa.

Avajaisjuhlien jälkeen vuorossa oli kuningattaren vastaanotto. Vastaanotolla kuningatar Ingrid keskusteli muun muassa partioliikkeen perustajan puolison lady Olave Baden-Powellin kanssa.

Paikalla avajaisissa oli myös Suomen partiotyttöjen ylijohtaja Helvi Sipilä, joka myöhemmin tuli tunnetuksi Yhdistyneiden Kansakuntien ensimmäisenä naispuolisena apulaispääsihteerinä. Vuonna 1969 Sipilä toimi partiolaisten Maailmankonferenssin varapuheenjohtajana.

Seuraavana päivänä kuningatar matkusti vesibussilla Otaniemestä Matinkylän Säästöpankkiopiston rantaan, jossa juhlittiin juhannusta. Noin 700 partiotytön lisäksi paikalla oli esimerkiksi yrittäjä Armi Ratia.

Lauantaina kuningatar Ingrid matkusti pois Suomesta.

Vierailu kuulostaa tyypilliseltä kuninkaalliselta vierailulta, mutta miksi ihmeessä kuningatar majoitettiin opiskelijoille tarkoitettuun soluasuntoon?

Espoolainen Ville Nevanlinna ottaa yhteyttä HS Espoon toimitukseen. Nevanlinnan nyt jo edesmennyt isoäiti Saara Nevanlinna tapasi kertoa erästä Otaniemen opiskelijakylään sijoittuvaa tarinaa yhä uudelleen.

Saara Nevanlinna oli ollut 1960-luvulla mukana partiotoiminnassa johtotehtävissä. Hänet oli valittu muun muassa Maailmankonferenssia suunnittelevan suomalaisen toimikunnan varapuheenjohtajaksi.

Nevanlinnan tehtäviin oli kuulunut majoituksen järjestäminen kuningattarelle.

”Kun tapahtuma lähestyi, isoäiti sisusti yhden opiskelijasolun kuningattaren käyttöön.”

Ville Nevanlinna kertoo isoäidin hankkineen huoneeseen ajanmukaisia designkalusteita ja sisustustarvikkeita. Mukana oli ainakin Artekia ja muita arvostettuja merkkejä.

”Isoäidillä oli silmää sellaiseen. Hänellä itselläänkin oli suomalaisia designklassikoita.”

Kun kuningatar Ingrid oli sitten tuotu opiskelijahuoneeseen, hän oli todennut Saara Nevanlinnalle:

”Kylläpäs nykyajan opiskelijat asuvat hienosti.”

Vuonna 1954 Tanskan kuningatar Ingrid sai tunnustuksena yhteistyöstä suomalaisen Hopeajoutsen-kunniamerkin, joka oli korkein Suomessa jaettava naispartiolaisten ansiomerkki. Helvi Sipilä laittoi kunniamerkin kuningattaren kaulaan.­

HS Espoo yritti selvittää tarkemmin, missä asunnossa kuningatar yöpyi. Tehtävä osoittautui haastavaksi.

Aalto-yliopiston, eli silloisen Teknillisen korkeakoulun arkistoista ei löytynyt mainintaa kuningattaresta.

Ainoa vihje saattaisi löytyä kirjediaareista:

17.4.1969 on puhelinkeskustelun jälkeen lähetetty ulkoministeriön tiedotussihteerille tiedot perheasunnoista. Tosin tämä tiedonanto saattaa liittyä johonkin toiseen tapaukseenkin.

Suomen partiomuseon puheenjohtajalla Nils Grönbergillä on omat arvauksensa syistä, miksi kuningatar asui opiskelijahuoneessa.

”Olettamukseni on, että Helvi Sipilällä oli näppinsä pelissä, ja majoitustilat olivat uusia. Ehkä myös kuningatar halusi asua partiolaistensa kanssa samoissa tiloissa, tasaveroisena.”

Kuningattarelle majoitus opiskelija-asunnossa tuskin tuli yllätyksenä.

Maailmankomitean kaksi jäsentä oli nimittäin käynyt kolme kuukautta aikaisemmin tutustumassa tapahtuman järjestelyihin ja tiloihin Otaniemen Dipolissa.

Lisäksi partiolaisten Maailmantoimisto ja Suomessa tapahtumaa järjestäneet henkilöt olivat vaihtaneet peräti 185 kirjettä järjestelyistä.

Varmasti tiedot asumisjärjestelyistä olivat kulkeutuneet kuningattarenkin ulottuville.

Suomalaisia partioaktiiveja kuningatar Ingrid oli tavannut aikaisemmin ainakin Tanskassa 1950-luvulla.

Myös kuningattaren tytär, nykyinen kuningatar Margareeta II, vieraili nuoruudessaan Espoossa partioleirillä.

Lue lisää: Teini-ikäinen Berit Sundström-Kyti pyöräili katsomaan Tapiolan pelloilla telttailevaa Tanskan prinsessaa – Vuosia myöhemmin hän näki, kuinka prinsessa viittilöi kohti vanhaa leiripaikkaa

Kuningatar Ingrid kuoli 90 vuoden ikäisenä marraskuussa 2000.

Lähteenä käytetty Liisa Savusen teosta Partiotytöt Suomessa 1910-1972.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?