”Elämäni pahin reissu” – Alijäähtynyt vesi teki jääkuoren Tero Viherron Mersuun ja samalla sekosi nykyauton automatiikka - HS-Espoo - Ilta-Sanomat

”Elämäni pahin reissu” – Alijäähtynyt vesi teki jääkuoren Tero Viherron Mersuun ja samalla sekosi nykyauton automatiikka

Huono ajokeli voi näkyä teiden liukkautena, mutta myös auton jäätymisenä. Kauniaislaisen Tero Viherron auto sai ajomatkan aikana paksun jääkuorrutteen.

Tero Viherron Mercedes Benz sai sunnuntain aikana komean jääkuorrutteen, joka oli paikallaan vielä maanantaiaamunakin.­

23.2. 15:12

Kauniaisissa asuva Tero Viherto sai kokea autoilijoita viime päivinä piinanneen huonon ajokelin omakohtaisesti sunnuntaina.

Noin neljänsadan kilometrin matka Vaasasta Kauniaisiin kesti hänellä seitsemän ja puoli tuntia. Matka vei aikaa, taukoja ja energiaa huomattavasti totuttua enemmän

”Se oli elämäni pahin reissu”, Viherto kuvailee.

”Siinä testattiin autoa, tekniikkaa ja hermoja aika hyvin.”

Sääennusteessa oli aiemmin luvattu lumisadetta, mutta toisin kävi. Lopulta pakkasta oli muutama aste ja taivaalta satoikin vettä, joten alijäähtymisen seurauksena vesipisarat tarttuivat auton pintaan muodostaen vähitellen paksua jääpeitettä.

Samalla ajo-olosuhteet huononivat. Tie oli äärimmäisen liukas, ja matkan varrella vastaan tuli useampiakin ojaan päätyneitä autoja. Lisäjännitystä ajoon toivat rekat, joiden kuskeista moni vältteli jäisiä uria ajamalla joko aivan tien laidassa tai lähellä keskiviivaa.

Lue lisää: Jää jämähtää nyt paikoin poikkeuksellisen tiukasti tuulilasiin – yksinkertaiseen niksiin turvautuminen voi jopa rikkoa koko ikkunan

Hyisestä säästä huolimatta auton sisällä oli kuin saunassa, Viherto kuvailee. Puhaltimet oli pidettävä koko matkan ajan täydellä teholla, tai muuten tuulilasi olisi jäätynyt umpeen.

Jääkalikoita muodostuikin pyyhkimiin, ja kolina oli kova. Polttoainetta kului enemmän kuin normaalisti, luultavasti jään lisäämän massan vuoksi, Viherto arvelee.

Jääpeite sai normaalisti ajoa helpottavan tekniikan reistailemaan. Hätäjarruavustin ja kaistavahdit olivat molemmat hyödyttömiä. Energiapiheistä led-valoista ei tullut tarpeeksi lämpöä, joten umpiotkin pääsivät jäätymään.

”Ei näitä autoja ole ihan sellaiseen keliin suunniteltu.”

Moderni tekniikka tuotti pettymyksiä, mutta Viherto teki myös ainakin yhden positiivisen havainnon: kitkarenkaiden pidossa ei ollut moitittavaa liukkaallakaan kelillä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan ajokeli muuttuu tiistaina jälleen laajalti huonoksi tai erittäin huonoksi. Etenkin maan länsiosiin odotetaan paikoin jäätävää vesisadetta.

Lue lisää: Ajokeli muuttuu jälleen tänään laajasti huonoksi tai erittäin huonoksi valtaosassa maata, myös jalankulkusää vaarallinen osassa maata

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?