Yli satavuotias koulu aiottiin purkaa sisäilmaongelmien takia – Sitten hormista löytyi valtava tukos - HS-Espoo - Ilta-Sanomat

Yli satavuotias koulu aiottiin purkaa sisäilmaongelmien takia – Sitten hormista löytyi valtava tukos

Pohjois-Espoossa sijaitseva Rödskogs skola aiottiin purkaa. Asukasaktiivit käärivät hihansa ja teettivät uuden selvityksen sisäilmasta. Hormista tehtiin yllättävä löytö.

Röylän koulun vanhin osa on rakennettu vuonna 1917, kaksi vuotta edellisen koulurakennuksen palamisen jälkeen.­

16.2. 15:23

Röylän puukoulun kohtalon ratkaisevat hetket ovat käsillä. Espoon kaupunki ja Pro Rödskog -yhdistys ovat neuvotelleet mahdollisuudesta myydä koulu yhdistykselle 20 000 euron kauppahintaan.

Mikäli kauppa ei herätä vastustusta, etenee asia yhdistyksen vuosikokouksen päätettäväksi. Jos yhdistyksen hallitus ja jäsenet hyväksyvät ostoaikeet, edetään itse kaupantekoon.

”Sen jälkeen lyödään rahat pöytään ja siirrytään vaiheeseen ensimmäinen kunnostus”, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Matts Dumell.

Pohjois-Espoossa sijaitseva koulu suljettiin kesällä 2019. Koulusta oli jo aiemmin löydetty kosteus- ja homevaurioita ja sen viitisenkymmentä oppilasta siirretty evakkotiloihin Kalajärven kouluun.

Rödskogs skola eli Röylän koulu oli Espoon ainut ruotsinkielinen peruskoulu Kehä III:n pohjoispuolella. Puisen koulun vanhin osa on rakennettu vuonna 1917, joten koululla on alueella pitkä historia.

Kaupungin mukaan koulua ei kannattaisi kunnostaa, ja sitä uhkasi jopa purkutuomio.

Asukkaat eivät sulattaneet päätöstä. Aktiivit perustivat Pro Rödskog -yhdistyksen, jonka tavoitteena on pelastaa vanha puukoulu ja palauttaa se paikallisten käyttöön.

”Sehän on kuitenkin näiden kylien tärkein rakennus”, Dumell kuvailee.

Yhdistys ja kaupunki sopivat, että yhdistys tilaa koulurakennuksen kunnosta ja korjaustarpeista uudet selvitykset. Dumell kertoo yllättävän tukoksen paljastuneen sisäilmaongelmien lähteeksi.

Ilmastointihormista löytyi valtava, kymmeniä kiloja painanut kasa lintujen tuomia pesämateriaaleja. Kun hormi avattiin, ongelma poistui.

”Siellä oli parempi ilma kuin ulkona”, Dumell naurahtaa.

Rakennus kaipaa toki muutakin kunnostusta. Välttämättömiä korjauksia tarvitaan esimerkiksi keittiössä ja märkätiloissa. Korjaukset kustantaisivat arvioiden mukaan 100 000 euroa.

Myöhemmin yhdistys aikoo tehdä koululla myös muita kunnostustöitä ja selvittää esimerkiksi öljylämmityksen vaihtamista ympäristöystävällisempään muotoon.

Rahoitusta yhdistys aikoo hakea erinäisiltä säätiöiltä. Varmoja sopimuksia ei vielä ole, mutta keskusteluja on jo alustettu.

”Näkisin, että meillä on kaikki mahdollisuudet saada ne rahat.”

Jos kaikki sujuu suunnitellusti, olisi rakennus valmis viranomaisten tarkastettavaksi jo seuraavana syksynä.

Dumell kuvailee tilojen kysynnän olevan valtavaa. Historiallinen rakennus ei jäisi kunnostuksen jälkeen tyhjilleen. Yhdistys toivoo käyttäjiksi etenkin lapsia ja nuoria, sillä koulurakennushan on aikoinaan pystytetty heitä varten. Tärkeintä kuitenkin on, että rakennus palvelisi kyläläisiä, Dumell sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?