Purkukuntoisen talon patterit ja sisäikkunat päätettiin myydä Kauniaisissa – Ostajiksi kelpaavat vain harvat ja valitut - HS-Espoo - Ilta-Sanomat

Purkukuntoisen talon patterit ja sisäikkunat päätettiin myydä Kauniaisissa – Ostajiksi kelpaavat vain harvat ja valitut

Kauniaisten kaupunki myy vanhoja rakennusosia 1920-luvulla rakennetusta, purkukuntoisesta talosta.

Maalaus talosta, jonka vanhoja pattereita ja kaakeliuuneja Kauniaisten kaupunki myy.­

12.2. 13:13

Kauniaisten kaupunki myy kahta historiallista kaakeliuunia ja muita vanhoja rakennusosia, kuten sisäikkunoita ja lämpöpattereita.

Uunit ja rakennusosat kuuluvat 1920-luvulla rakennettuun omakotitaloon, joka sijaitsee niin kutsutulla terveysaseman tontilla. Talo on alun perin toiminut asuinrakennuksena.

Talo on ollut päiväkotikäytössä vielä vajaat kymmenen vuotta sitten. Päiväkotitoiminta päättyi rakennuksessa vuonna 2013. Syinä olivat muun muassa epäilyt sisäilmaongelmista ja kalliiksi arvioidut korjaustarpeet.

Kauniaisten yhdyskuntavaliokunta päätti kaakeliuunien ja rakennusosien myynnistä kokouksessaan tiistaina. Yhdyskuntavaliokunnan mukaan kiinteistön kaksi kaakeliuunia ja sisätilojen irrotettavat rakennusosat voidaan luovuttaa sen jälkeen, kun mahdollisuudesta on ilmoitettu julkisesti, ja luovutus täyttää kaupungin asettamat kulttuurihistorialliset kriteerit.

Kaakeliuuneista ja muista mahdollisista rakennusosista kiinnostuneita pyydetään jättämään tarjous kaupungille helmikuun aikana.

Kauniaisten yhdyskuntatoimen johtaja Marianna Harju kertoo, että kaupunki ei myy kaakeliuuneja tai muita rakennusosia, jos sopivaa ostajaa ei löydy.

”Jos niille löytyy uusi elämä jossakin kulttuurihistoriallisesti arvokkaasta kohteesta, ne voidaan myydä. Se on ikään kuin jutun juoni. Meillä ei ole sellaista tilannetta, että nämä olisi pakko myydä.”

Jos ostajaehdokas tai useampi ilmaantuu, Kauniaisten virkamiehet arvioivat, täyttääkö mahdollinen tuleva kohde uuneille ja rakennusosille asetetut tiukat kriteerit.

”Kuten ilmoituksessa todetaan, kaupunki voi myös pidättää oikeuden olla luovuttamatta näitä artikkeleita lainkaan, jos sopivaa, arvokasta kohdetta niille ei löydy. Nyt ikään kuin testataan, löytyykö näille arvoistaan uutta elämää.”

Jos puolestaan käy niin, etteivät kaakeliuunit ja muu myynnissä oleva historiallinen rakennustavara mene kaupaksi, ne jäävät nykyisille paikoilleen rakennukseen eikä niitä esimerkiksi varastoida.

Harjun mukaan rakennuksen purkamisella ei ole kiire, eikä rakennuksen purkuajankohdasta ole tietoa.

”Se riippuu pitkälti kaavoituksesta. Alue sisältyy kyllä kaupungin kaavoitusohjelmaan, mutta se ei ole mitenkään kiireellinen, korkealle priorisoitu kaavakohde.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?