Miksi monessa toimistossa on valot päällä yötä myöten? ”Ei näy ristinsielua”, kuvailee espoolaisnainen ikkunastaan avautuvaa näkyä - HS-Espoo - Ilta-Sanomat

Miksi monessa toimistossa on valot päällä yötä myöten? ”Ei näy ristinsielua”, kuvailee espoolaisnainen ikkunastaan avautuvaa näkyä

Osassa Leppävaaran toimistoja valot näyttävät palavan aina. Ohikulkijoita ja naapuruston asukkaita asia ihmetyttää.

Kuvassa taustalla valaistut toimistot. Etualalla näkyy yli 100-vuotias Puutarhurin mökki.­

11.1. 15:22

Leppävaarassa moni asukas on ihmetellyt, miksi suurissa toimistokomplekseissa palavat valot etätyöaikanakin yötä myöten.

Espoolainen Tuula Mäkinen kirjoitti aiheesta Facebookin Tehtävä Leppävaarassa -ryhmässä:

”Mitähän varten Leppävaaran suurissa toimistotaloissa palaa valot iltamyöhään ja jopa joulun aikaankin? Mm. entinen Ramboll, Vahanen yms. Ei liene kovin energiaystävällistä, kun väki on ilmeisesti etätöissä. Ikkunoissa ei ainakaan näy ristinsielua.”

Keskusteluun osallistuneet kertoivat ihmetelleensä samaa.

”Valot taitavat olla osa aktiivista yrityksen/kiinteistön imagon kehittämistä”, arvelee yksi kommentoija.

Toinen muistuttaa, että siivoojat tarvitsevat työhönsä valoa.

Tuula Mäkinen näkee kotinsa ikkunasta toimistojen valot. Hän kertoo pohtineensa usein, miksi iltaisin ja öisin valot ovat päällä, mutta ikkunoista ei näy ihmisiä.

”Uudenvuoden yönäkin paloivat valot. Epäilen, että ei siellä ollut kukaan silloin töissä”, Mäkinen kertoo.

”Kansalaisille sanotaan, että pitäisi säästää sähköä ja energiaa. Tämä sotii kaikkea sitä vastaan, kun valot ovat jatkuvasti päällä”, hän jatkaa.

”Miksi siellä näytetään kansalaisille huonoa esimerkkiä?”

Leppävaarassa toimii kymmeniä suuria toimistoja. Osassa valot ovat illallakin päällä, toisissa konttoreissa ikkunat pimenevät iltaisin.

Rakennus- ja kiinteistöalan konsulttiyritys Vahanen on yksi niistä toimistoista, jonka ikkunat Mäkinen näkee kodistaan.

Miksi Vahasen toimistossa valot ovat päällä myöhään illalla?

Asiaan osaa vastata kehitysjohtaja Pasi Parviainen.

”Vuokratilojemme valaistus säädetään kiinteistöautomatiikan kautta, eli valot eivät jää vahingossa päälle. Mikäli tiloissamme on henkilöitä valoautomatiikan sulkemisajan jälkeen, niin silloin valot saa sytytettyä tuntivalinnalla.”

Lue myös: Häiritsevän kirkas mainostaulu ahdistaa asukkaita Espoossa – Seinät ja puut vilkkuvat villisti mainosten tahtiin illan pimentyessä

Parviainen kertoo, että erityisesti korona-aikana useat työntekijät työskentelevät toimistossa iltaisin, sillä silloin siellä on vähemmän henkilöitä paikalla.

”Mikäli iltaisin tiloissamme näkyy valot, niin silloin tiloissamme on myös henkilöitä.”

Vahasen toimitilat sijaitsevat Leppävaarassa BusinessParkissa, jossa on useita toimijoita.

”Havainnoitsija ei välttämättä tiedä, minkä yrityksen valaistuksesta on kyse”, Parviainen viittaa Mäkisen huomioihin siitä, että juuri Vahasella olisi valot päällä.

”Otamme toki kiinteistön huoltoyhtiöön yhteyttä ja pyydämme tarkistamaan koko kiinteistön osalta, että valaistusautomaatioissa ei ole tapahtunut mitään katkoksia”, Parviainen sanoo.

Lue myös: Kirkkaat mainokset paistavat suoraan Raigo Megerildin olohuoneeseen joka ilta Herttoniemessä – ”Vähän kuin olisi isot, vilkkuvat jouluvalot ikkunan ulkopuolella”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?